
 

 

 

 

 

 

 

 

May 29, 2012 

 

John McCamman 

California Condor Coordinator 

FISH AND WILDLIFE SERVICE 

Pacific Southwest Region 

2800 Cottage Way, Suite W-2606 

Sacramento, California 95825 

 

Re: Your Request for Informal Assistance 

 Our File No.  I-12-057 

 

Dear Mr. McCamman: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the “revolving door” provisions 

of the Political Reform Act (the “Act”).
1
  Because your question is general in nature, in that no 

facts related to a specific appearance or communication with your previous government agency 

employer are provided, we are treating your request as one for informal assistance.
2
 

 

Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore 

offer no opinion on the application, if any, of other post-governmental employment provisions.  

Accordingly, we are unable to advise you on the impact of the alleged federal exemption from 

revolving door provisions cited in your letter. 

 

QUESTION 

 

Is there an exemption from the “revolving door” provisions under the Political Reform 

Act for public officials who leave state service and become federal employees?   

 

CONCLUSION 

 

No.  The “revolving door” provisions of the Act apply to all former state employees upon 

leaving state employment, even if they go to work for a federal government agency.   

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

 
2
  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal 

written advice. (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).) 
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However, the permanent ban on “switching sides” in a judicial or quasi-judicial 

proceeding does not prevent you from working on actions involving the protection of the 

California condor, including joint actions with the California Department of Fish and Game 

(“Fish and Game”), since that type of project is not a proceeding within the meaning of Section 

87400(c).   

 

The one-year ban, however, will place certain restrictions on your activities.  While 

working on programs involving the condor as an employee for the U.S. Fish and Wildlife 

Service (“Service”), you will be prohibited from making certain appearances, as detailed below, 

before the Fish and Game.      

 

FACTS 

 

You were employed as the Director of the Fish and Game in 2010 and most of 2011.  

You were also Chair of the California Wildlife Conservation Board (“Board”).  Recently, you 

accepted a position as the California Condor Coordinator with the Service.  The California 

condor is an endangered species protected under both the state and federal Endangered Species 

Acts.    

 

In your former position as the Director of Fish and Game, you had general responsibility 

over state actions involving condors, including permitting mechanisms and the allocation of 

personnel and resources for the condor program.  In your new position as the California Condor 

Coordinator, you are the key point of contact for the Service on issues surrounding the condor, 

Because the condor is a jointly managed species, you anticipate future situations that will require 

you to “advocate with Fish and Game employees and leadership for particular, and most often 

joint, actions” related to the condor.  You have no outside clients or interests that would interface 

with the Fish and Game or the Board. 

 

ANALYSIS
3
 

 

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental 

employment restrictions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions.  

The first is the “permanent ban” provision, which prohibits a former state employee from 

“switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the 

State of California if the proceeding is one in which the former state employee participated while 

employed by the state.  (See Sections 87401-87402, Regulation 18741.1.)  The second is the 

“one-year ban” provision, which prohibits certain state employees from communicating, for 

compensation, with their former agency for the purpose of influencing certain administrative or 

legislative action.  (See Section 87406, Regulation 18746.1.)  Neither prohibition provides an 

exception for state officials that leave state service to work for the federal government. 

 

 

 
                                                           

3
 The following analysis is intended to provide you with a general overview of the Act‟s post-government 

employment restrictions to reference and apply as appropriate.    
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I. The Permanent Ban on “Switching Sides” 

 

The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and 

participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or 

assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee 

participated while employed by the state.  (See Sections 87401-87402; Regulation 18741.1.) 

 

The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other 

proceeding in which you participated while you served as a state administrative official.  

“„Judicial, quasi-judicial or other proceeding‟ means any proceeding, application, request for a 

ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, 

arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state admin-

istrative agency. . .”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have 

“participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and 

substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering 

advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information. . .”  (Section 

87400(d).) 

 

Furthermore, “[t]he permanent ban does not apply to a „new‟ proceeding even in cases 

where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official 

had participated.  A „new‟ proceeding not subject to the permanent ban typically involves 

different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in 

previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. 

I-03-119.)  New contracts with the employee's former agency in which the former employee did 

not participate are considered new proceedings.  (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)  A new 

contract is one that is based on new consideration and new terms, even if it involves the same 

parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; see also Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  

 

While we have detailed the general provisions of the permanent ban for your review, you 

have not provided any information as to your participation in any specific proceeding as a 

member of the Service that may affect your ability to engage in any of the conduct listed herein. 

To apply the permanent ban to your situation, you need to determine if any of the actions in 

which you may engage on behalf of the Service involve a proceeding in which you participated 

as a member of the Fish and Game or the Board.  (Regulation 18741.1(a)(4).) 

 

II. The “One-Year Ban” 

 

The one-year ban prohibits a state employee from making, for compensation, any formal 

or informal appearance, or making any oral or written communication, before his or her former 

agency for the purpose of influencing any administrative or legislative actions
4
 or any 

                                                           
4
 The following definitions of “administrative action” and “legislative action” apply for purposes of Section 

87406: 

“„Administrative action‟ means the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, 

or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-

legislative proceeding. . .”  (Section 82002(a).)   
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discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, 

license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (See Section 87406; 

Regulation 18746.1.) 

 

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a 

position that is designated or should be designated in the agency's conflict-of-interest code. 

(Section 87406(d)(1); Regulation18746.1(a)(2).)  The ban applies for twelve months from the 

date the employee leaves state office or employment, which is defined as the date the employee 

permanently leaves his or her governmental agency or takes a leave of absence. (See Lowry 

Advice Letter, No. I-08-053; Regulation 18746.1(b)(1) and (2).) 

 

While in effect, the one-year ban applies only when a former employee or official is 

being compensated for his or her appearances or communications before his or her former 

agency on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person. 

(Regulation 18746.1(b)(3) and (4).) 

 

In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial” 

proceedings, the one-year ban applies to “any appearance or communication made for the 

purpose of influencing administrative or legislative action or influencing any action or 

proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, 

grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Regulation 18746.1(b)(5).)   

 

An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made for the 

“principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or 

advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2.)  An appearance or communication 

includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or 

by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication. 

(Ibid.) 

 

Finally, appearances and communications are prohibited only if they are (1) before a state 

agency that the public official worked for or represented, (2) before a state agency “which 

budget, personnel, and other operations” are subject to the control of a state agency the public 

official worked for or represented, or (3) before any state agency subject to the direction and 

control of the Governor, if the official was a designated employee of the Governor's office during 

the twelve months before leaving state office or employment.  (Regulation 18746.1(b)(6).) 

 

It is important to note that not all communications are prohibited by the one-year ban.  

Appearances or communications before a former state agency employer, made as part of 

“services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, 

license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions. . . 

                                                                                                                                                                                           

“„Legislative action‟ means the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of 

any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any 

committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting 

in his official capacity. „Legislative action‟ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”  

(Section 82037.)  
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provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of 

these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Quiring Advice Letter, No. A-03-

272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.) 

 

Additionally, Regulation 18746.2(b)(1)-(4) provides that appearances or communications 

are not restricted under the one-year ban if an individual: 

 

(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for 

educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to 

a specific action or proceeding; 

(2) Attends a general informational meeting, seminar, or similar event; 

(3) Requests information concerning any matter of public record; or 

(4) Communicates with the press.” 

 

We have also advised that a former agency official may, without violating the one-year 

ban, draft proposals on a client's behalf to be submitted to the agency so long as the former 

employee is not identified in connection with the client's efforts to influence administrative 

action.  (Cook Advice Letter, No. A-95-321; see also Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  

Similarly, a former agency official may use his or her expertise to advise clients on the 

procedural requirements, plans, or policies of the official's former agency so long as the 

employee is not identified with the employer's efforts to influence the agency.  (Perry Advice 

Letter, No. A-94-004.) 

 

As a former designated employee of Fish and Game, you are subject to the one-year ban.  

Under the one-year ban, you may not you may not represent any person, including the federal 

government, by appearing before or communicating with Fish and Game, or any officer or 

employee thereof, for the purpose of influencing any administrative or legislative action for one 

year after you leave state service.  (See Regulation 18746.2.)  Because you terminated your state 

employment sometime in 2011, the one-year ban obviously terminates this year on the one-year 

anniversary date of your separation.    

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Jack Woodside 

        Counsel, Legal Division 

JW:jgl 


