
 

 

 

 

 

 

 

 

 

June 13, 2012 

 

Allison Magill  

Special Education Advisor  

California Charter Schools Association  

250 E 1st St., Suite 1000 

Los Angeles, CA 90012 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our file No. A-12-083 
 

Dear Ms. Magill: 

 

This letter responds to your request for advice, on behalf of the San Diego Countywide 

Special Education Authority and the Bay Area Special Education Joint Powers Authority, 

regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
1
  This 

advice is based on the facts provided in your request.  The Fair Political Practices Commission 

(the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby 

(1975) 1 FPPC Ops. 71; Section 83114.)   

 

QUESTIONS 

 

 Are the SDCSEA and the BASEJPA government agencies, and are members of the 

SDCSEA’s and the BASEJPA’s boards of directors “public officials,” under the Act?  

 

CONCLUSION 

 

 Both the SDCSEA and the BASEJPA are local government agencies that are required to 

adopt a conflict-of-interest code.  Accordingly, officers and employees of both the SDCSEA and 

the BASEJPA, including members of the boards of directors, are “public officials” under the 

Act, are subject to the Act’s conflict-of-interest provisions, and may need to file statements of 

economic interests as designated employees in the adopted conflict-of-interest code.      

 

 

 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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FACTS 

 

 You are a representative of the California Charter Schools Association (the “CCSA”), 

which is a statewide organization that works to advance the charter school movement by 

providing resources and advocacy for member schools.  The CCSA is currently acting as the 

administrator for the San Diego Countywide Special Education Authority (the “SDCSEA”) and 

the Bay Area Special Education Joint Powers Authority (the “BASEJPA”).  As the administrator 

for both the SDCSEA and the BASEJPA, you seek advice regarding the application of the Act’s 

conflict-of-interest provisions to both of these entities. 

  

 The SDCSEA and BASEJPA are similarly-situated joint powers authorities made up of 

non-profit public benefit corporations operating charter schools.  The purpose of these entities is 

to improve learning outcomes for students with disabilities by providing a forum for charter 

schools to share best practices and cost effective mechanisms for charter schools to share, 

finance, and reduce the costs of providing special education services to students with disabilities.    

 

ANALYSIS 

 

 Pursuant to Regulation 18329.5(c): 

 

 “The Commission may, upon request, provide advice or technical 

assistance to a party for the purpose of determining whether that party is an 

agency as defined in [Sections] 82041 and 82049, and is therefore required to 

adopt and promulgate a Conflict of Interest Code pursuant to Government Code 

Section 87300.  The Commission may also, upon request, provide advice or 

assistance to an agency concerning which positions should be designated in the 

agency’s Conflict of Interest Code through application of [Regulation] 18701.” 

 

Under the Act, the term “agency” is defined as “any state agency or local government 

agency.”  (Section 82003.)  A “local government agency” is defined as: 

  

 “[A] county, city or district of any kind including school district, or any 

other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, 

office, board, commission or other agency of the foregoing.”  (Section 82041.)  

 

In determining whether or not an entity is a governmental agency, the Commission 

typically applies the analytical framework set forth in its opinion In re Siegel (1977) 3 FPPC 

Ops. 62.  (Weiss Advice Letter, A-01-122.)  However, the Siegel factors are not generally 

applicable if the entity is clearly a local government agency by virtue of the statute enabling the 

agency.  (See Takhtalian Advice Letter, No. I-09-245; Weiss Advice Letter, supra; and Crabb 

Advice Letter, No. A-97-575.)  In the past, we have repeatedly advised that an entity created 

under a joint powers agreement clearly falls under the Act’s definition of a “government agency” 

because, by its very terms, the Joint Exercise of Powers Act applies to entities formed by the 

agreement of two or more “public agencies” to jointly exercise their respective powers.  (See 
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Sections 6500 and 6502; Watts Advice Letter, No. A-03-258; Siegel Advice Letter, No. A-81-03-

015; and Hopkins Advice Letter, No. A-77-274.)
2
 

 

 As joint powers authorities, both the SDCSEA and the BASEJPA are local government 

agencies under the Act.  Accordingly, officers and employees of the SDCSEA and the 

BASEJPA, including members of the boards of directors, are “public official” under that Act, are 

subject to the Act’s conflict-of-interest provisions, and may have to file statements of economic 

interests as designated employees in the adopted conflict-of-interest code.      

       

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Brian G. Lau 

        Counsel, Legal Division 

 

BGL:jgl 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                           

 
2
 While we have previously determined that WestEd, an education think-tank established as a joint powers 

authority, was not a government agency subject to the Act, we reached this determination only because the 

organization was more appropriately characterized as a multi-state agency outside of the Act’s provisions, which are 

limited to California agencies and local agencies within the state.  (Donovan Advice Letter, No. A-99-269.)  


