
 

 

 

 

 

 

 

 

 

October 5, 2012 

Ash Pirayou 

RUTAN LLP 

Attorneys at Law 

3000 El Camino Real, Suite 200 

Palo Alto, CA 94306 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-12-135 

 

Dear Mr. Pirayou: 

 

This letter responds to your request for advice on behalf of the United Way Silicon 

Valley (“UWSV”) regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
1
  

 

QUESTION 

 

 Does UWSV have to disclose its donors pursuant to Regulations 18412 and 18215 if it 

makes non-monetary contributions to a local ballot measure committee through the use of its 

general treasury funds that are not received from any donor in the form of a donation but are 

obtained through organizational revenues such as investment income and fees for service? 

 

CONCLUSION 

 

No.  If UWSV makes contributions from non-donor revenues such as investment income 

and fees for service, it would only incur reporting obligations under the Act if it meets the 

thresholds for an independent expenditure or major donor committee under either Section 82013 

(b) or (c).    

 

FACTS 

 

UWSV is a 501(c)(3) nonprofit organization that aids individuals by mobilizing  

community resources to meet local health and human services needs.  To do this, UWSV 

employs five enabling strategies to improve community conditions: programmatic work, 

strategic grants to local nonprofits, advocacy, partnerships and volunteerism. 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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UWSV’s fiscal year runs from July 1 to June 30.  Most of its revenue is derived from 

contributions from donors in the community.  However, over 10 percent of UWSV’s unrestricted 

revenue is derived from two distinct sources: first, “investment income” is derived from investment 

of its revenues into various investment vehicles.  Second, “miscellaneous income” is derived from 

fees for service and rent from a building owned by UWSV.  In Fiscal Year 2011-12, unrestricted 

revenue from “investment income” totaled $26,651 and the “miscellaneous income” totaled $742,410 

for a combined total of $769,061.     
 

UWSV recently endorsed Measure D in the City of San Jose (minimum wage measure) 

and intends to support the measure by making non-monetary contributions to a local (primarily 

formed) ballot measure committee from September 1, 2012 through November 6, 2012 as 

follows: 

 

Item/Activity                                                      Quantity/Hours             Projected Cost 

 

Staff Time (i.e., coordinating and                      100-150                         $3,305 -$4,958                  

staffing phone banks, drafting and 

placing earned media, educating 

voters about the measure via 

electronic communications (email and 

social media) and public presentations, 

recruiting coalition members, and 

canvassing neighborhoods).  Staff 

time calculated at approximately 

$33.05/hour. 

Copies (.10 cents per copy)                               1,000 -5,000                   $100-500 

Bulk Mail (postage) (0.17/piece using              100,000 -                        $17,000-68,000 

the formula set forth in McAndrews                  400,000 

Advice Letter A-99-267) 

Total                                                                                                          $20,405-73,458  
 

Less than four years ago, in 2010, UWSV made a $154,256 non-monetary contribution to 

the Measure A campaign in Santa Clara County and filed a Form 461 as a county major donor 

pursuant to the Act’s disclosure rules.  UWSV has never received any funds “earmarked” for 

political purposes.  Moreover, the funds derived from investment income and actually used to 

make the proposed expenditures will not be replaced by UWSV with funds from other sources 

after the expenditures are made.  

 

ANALYSIS 
 

The Act requires a nonprofit or other multipurpose organization which is actively 

contributing to or spending on California candidates or ballot measures, and qualifies as a 

committee under Section 82013(a) and Regulation 18215(b)(1), to file disclosure reports in 
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California showing the sources of the funds used for the contributions or expenditures.  

Regulation 18412, adopted in April of 2012, establishes rules for such a nonprofit or 

multipurpose organization to use in identifying funding sources for the contributions or 

expenditures it has made on California elections.   

 

 When an organization like UWSV makes contributions or expenditures solely from a 

source such as investment income or fees for services, however, it will not qualify as a recipient 

committee under the Act or be required to attribute the payments to or disclose the payments as 

contributions received from its donors.  In particular,  Regulation18412(e)(3) provides “[a]n 

organization that makes expenditures from income-producing revenues (such as sales of goods or 

services or investment income) shall file reports as a committee pursuant to Section 82013(b) or 

(c).”
2
  Furthermore, as referenced in your letter, we have advised that an organization such as 

UWSV “will not qualify as a recipient committee if funds derived solely from investment 

income are used to finance the contributions made by TCP provided: (1) the contributions or 

expenditures are made solely from its operating reserve generated from investment income; (2) 

TCP’s contributions or expenditures do not exceed the funds derived from the investment 

income and the funds derived from investment income and actually used to make contributions 

or expenditures are not replaced with funds from other sources after the contributions or 

expenditures are made; and (3) no donations made to TCP are earmarked for political purposes.”  

(Fishburn Advice Letter, No. A-06-075.) 

 

Under Regulation 18412, donors to a nonprofit organization are required to be disclosed 

as sources of funds when a nonprofit organization uses member donations to make contributions 

to a ballot measure.  However, when a nonprofit uses investment income to make contributions 

or expenditures, the nonprofit logically is not required to disclose its donors as the source of 

these funds.  The nonprofit organization will report as a major donor if its contributions total 

$10,000 or more in a calendar year, and will report independent expenditures of $1,000 or more.   

 

Based on the facts provided, for the fiscal year ending 2012, the revenue generated by 

UWSV from investment income, fees for service and rent from a building totaled $769,061.  From 

September 1, 2012 through November 6, 2012, UWSV intends to make non-monetary 

contributions to a local ballot measure committee in an amount ranging from $20,405 to $73,458 

through the use of this organizational revenue.  Additionally, you stated that the funds used to make 

the proposed expenditures will not be replaced with funds from other sources after the 

expenditures are made, and that UWSV has never received any funds “earmarked” for political 

purposes.   

 

 

 

 

                                                           
2
  Section 82013(b) concerns major donor committees while 82013(c) concerns independent expenditure 

committees.  
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Accordingly, UWSV will not have to disclose donors under the Act.  However, it will  

incur independent expenditure or major donor reporting obligations under the Act if it meets the 

thresholds under Section 82013 (b) or (c).    

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Jack Woodside 

        Senior Counsel, Legal Division 

 

JW:jgl 

 
 


