
 

 

 

 

 

 

 

 

 

November 19, 2012 

 

 

Lorna Flores 

American Health Services 

4095 Robin Hill Road 

La Canada Flintridge, CA 91011 

 

Re: Your Request for Advice 

Our File No.  A-12-166 

 

Dear Ms. Flores: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the revolving door provisions of 

the Political Reform Act (the “Act”).
1
  This letter is based on the facts presented.  The Fair 

Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it 

renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)   

 

QUESTION 

 

 Do the Act‟s post-governmental employment provisions prohibit you, a former state 

employee who audited MediCal payments, from communicating with managed care 

organizations (“MCOs”)
2
 on behalf of your employer, where MediCal pays the MCOs who then 

use these funds to pay your employer to provide medical services? 

 

CONCLUSION 

 

The communications you have identified will not violate the Act‟s one-year ban because 

you will not be appearing before or communicating with your former agency.  Medi-Cal fraud 

investigations would be judicial, quasi-judicial, or other proceeding.  However, the work you 

have described does not involve any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you 

were involved with your former agency.   

 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

 
2
  Managed care organizations are also called independent practice associations (“IPOs”). 
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FACTS 

 

 In February 2012, you retired from your position as a sworn fraud investigator at the 

California Department of Health Care Services.  You served in the department‟s Medi-Cal 

Investigations Branch, Audits and Investigations Division. 

 

 In March 2012, you began working with a Los Angeles-based community substance 

abuse, medical and mental health treatment provider.  Your employer contracts with various 

MCOs to provide these services.  Under these programs, the MCO pays your employer, in part, 

from the state‟s MediCal funds.  Your employer wants you to expand its business with current 

MCOs and develop new MCO customers.  You ask whether the Act‟s post-governmental 

employment provisions prohibit you from communicating with the MCOs for this purpose.  

 

ANALYSIS 

 

Public officials who have left state service are subject to two types of post-governmental 

employment provisions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions. 

   

The One-Year Ban 

 

The “one-year ban” prohibits a former state employee from appearing before or 

communicating with, for compensation, his or her former agency for the purpose of influencing 

any administrative or legislative actions or any discretionary act involving the issuance, 

amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or 

purchase of goods or property.  (See Section 87406; Regulation 18746.1.)  Your facts indicate 

that you will not be appearing before or communicating with your former agency.  Accordingly, 

the one-year ban does not apply to your proposed work.  

 

The Permanent Ban  

 

The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and 

participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or 

assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee 

participated while employed by the state.  (See Sections 87401-87402; Regulation 18741.1.)  

 

The permanent ban applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which 

you participated while you served as a state administrative official.  “„Judicial, quasi-judicial or 

other proceeding‟ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, 

contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter 

involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 

87400(c).)   Medi-Cal fraud investigations would be judicial, quasi-judicial, or other proceeding.  

However, the work you have described does not involve any judicial, quasi-judicial, or other 

proceeding in which you were involved with your former agency.  Accordingly, the permanent 

ban does not prohibit you from performing this work. 
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If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Valentina Joyce 

        Counsel, Legal Division 
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