February 20, 2013

John K. Guhl Via U.S. mail and
P O Box 268 e-mail snowfirejohn@msn.com
Pollock Pines, CA 95726

Re:  Your Request for Advice
Our File No. A-13-007

Dear Mr. Guhl:

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental
employment provisions of the Political Reform Act (the “Act™).* Please note that our advice is
based solely on the Act. We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-
government employment laws.

QUESTION

Do the Act’s post-governmental-employment restrictions prohibit you from working as a
consultant for a company that has an engineering contract with the California Department of
Transportation (“CalTrans”) to do similar work that you performed as a designated employee of
the Office of the State Fire Marshal?

CONCLUSION
The permanent ban applies to certain aspects of the performance phase of projects on
which you worked while a state employee, but would not prohibit you from working on other
projects. The one-year ban applies in limited circumstances involving communications with
your former agency.

FACTS

You are a former Supervising Deputy State Fire Marshal for the Fire and Life Safety
Division in the Office of the State Fire Marshal (“OSFM”) from which you retired on

! The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory
references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices
Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All
regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.
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December 31, 2012. You were a designated employee up to the point of your retirement. As a
Supervising Deputy State Fire Marshal, you supervised the day-to-day activities of five Deputy
State Fire Marshals in fifteen Northern California counties. The activities included: annual
inspections, construction inspections, special events, fire investigations, training, etc. You also
conducted field inspections.

The projects in which you were involved ranged from small remodeling projects to multi-
building complexes and roadway tunnels. You also assisted the OSFM Plan Review and Code
Analysis Division in reviewing complete fire alarm systems, smoke control, and fire suppression
systems. Specifically, you oversaw the Caldecott Tunnel project and the Devil’s Slide Tunnel
project. You supervised the deputy who was assigned to conduct the construction inspections
and testing of the fire protection systems of both projects. You provided guidance and assistance
to the onsite deputy as needed and would intervene to resolve code deficiency issues in plans and
ongoing construction. At the request of CalTrans project managers, you attended several
construction and plan review meetings to provide project updates, code requirements, safety
systems information, and to review emergency operations plans.

After you retired, you were offered a position with a private company, S&C Engineers, to
work as a consultant on the Caldecott Tunnel Project and the Devil’s Slide Tunnel Project. S&C
Engineers contracts with CalTrans to provide construction engineering and inspection services.
As a consultant, you would review the construction contract plans for fire protection systems and
proposed changes to the fire protection plans. You would also review Construction Contractor
submittals related to fire protection systems and perform inspections of those systems as they are
installed. You stated that other private companies have also contacted you to work as a
consultant.

ANALYSIS

Post-Governmental Employment Restrictions

Before addressing the applicable provisions of the Act, we point out that the Act does not
prohibit former state employees from being employed by anyone. Instead, as described below,
the Act places restrictions on certain types of activities for which former state employees may be
compensated. There are, however, limitations on the type of activities you may be able to do for
the contractor in relation to your former state employer.

There are two types of post-employment restrictions on former state employees under the
Act—the “permanent” and “one-year” bans. In addition, Section 87407 prohibits certain state
and local officials from making, participating in making, or using their official position to
influence decisions affecting persons with whom they are negotiating future employment or with
whom they have any arrangement concerning future employment. (See Regulation 18747.)
Colloquially, these provisions are known as the “revolving door” prohibitions.
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Permanent Ban

The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and
participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or
assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee
participated while employed by the state. (Sections 87401 and 87402; Regulation 18741.1.) The
permanent ban applies when the employee has permanently left or takes a leave of absence from
any particular state office or employment. (Regulation 18741.1(a)(1).)

The permanent ban is a lifetime ban and applies to any formal or informal appearance or
any oral or written communication, or aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in
representing any other person, other than the State of California, in an appearance or
communication made with the intent to influence any judicial, quasi-judicial, or other proceeding
in which the official participated while working for the state. (Sections 87402 and 87403.)
““Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a
ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation,
arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state
administrative agency . . ..” (Section 87400(c).) An official is considered to have “participated”
in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally and substantially through
decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a
substantial basis, investigation or use of confidential information . . ..” (Section 87400(d).)

Under the facts presented, it appears the only possible issue under the Act’s “permanent
ban” is whether your work with the contractor on both tunnel projects constitutes participation in
a “proceeding” and, if so, what restrictions would apply to the work. You were not involved in
the contract formation between the contractor and Cal Trans for either project as a state
employee. And your involvement in your private capacity would be limited to working with the
contractor after the contract is in place.?

An employee of a state agency who works on monitoring the performance phase of a
contract gleans a substantial amount of information and insight into the agency’s viewpoints and
strategies in dealing with the outside contractor. Disclosure of this insight or information could,
in some cases, be detrimental to the agency and beneficial to the contractor, not only in actions
and negotiations involving the possible amendment of the existing contract, but also in the
decision to award a similar new contract or even in decisions by the agency concerning
performance by the contractor within the terms of the existing contract. (Joe and Nancy del
Valle Advice Letter, No. A-12-086.)

% We have advised that the application, drafting, and awarding of a contract is considered to be a
proceeding separate from the monitoring, performance or implementation of the contract (hereafter “performance
phase”). (Blonien Advice Letter, No. A-89-463; Kernan Advice Letter, No. I-12-017.) Here, however, you were
involved in the performance phase of the contract as a state employee. The performance phase of the contract is also
considered to be a “proceeding” for purposes of the permanent ban. (See Joe and Nancy del Valle, supra.)
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Consequently, while the permanent ban does not prohibit a state employee who worked
on the performance phase of an agency contract from leaving the agency to work on the same
phase of the contract for a private contractor, the employee’s work for the private contractor is
restricted, as follows: The former employee cannot, as part of his work for the contractor or any
other non-state entity, aid, advise, counsel, consult with or in any way assist the contractor or
communicate with his or her former state agency’s staff or representatives for the purpose of
influencing: (i) the amendment or revocation of the existing contract; (ii) the issuance or
awarding of a substantially similar contract; or (iii) agency decisions that, although still within
the contract’s terms, are likely to result in more than a de minimis change in the level of services
or goods provided by the contractor from that originally contemplated by the agency. (ld.)

The One-Year Ban

The “one-year ban” prohibits a former state employee from making, for compensation,
any formal or informal appearance, or making any oral or written communication, before his or
her former agency for the purpose of influencing any administrative or legislative actions® or any
discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit,
license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property. (See Section 87406;
Regulation 18746.1.)

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a
position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code.
(Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).)* The ban applies for twelve months from the
date the employee permanently leaves state office or employment. The one-year ban applies
only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or
communications before his or her former agency on behalf of any person as an agent, attorney, or
representative of that person. (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).)

In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial”
proceedings, the one-year ban applies to “any appearance or communication made for the
purpose of influencing administrative or legislative action or influencing any action or

® For purposes of Section 87406, the Act defines “administrative action” and “legislative action” as the
following:

“‘Administrative action’ means the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment,
or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-
legislative proceeding . . ..” (Section 82002(a).)

“‘Legislative action” means the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of
any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any
committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting
in his official capacity. ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”
(Section 82037.)

* A governmental employee should be designated in his or her agency’s conflict-of-interest code if the
employee makes or participates in making governmental decisions that have a reasonably foreseeable material effect
on any financial interest. (Section 87302.)



File No. A-13-007
Page No. 5

proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license,
grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.” (Regulation 18746.1(b)(5).) An
appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made for the “principal
purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the
action or proceeding.” (Regulation 18746.2.) An appearance or communication includes
conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission,
attending a meeting, and delivering or sending any communication. (Id.)

Finally, appearances and communications are prohibited only if they are (1) before a state
agency that the public official worked for or represented; (2) before a state agency “which
budget, personnel, and other operations” are subject to the control of a state agency the public
official worked for or represented; or (3) before any state agency subject to the direction and
control of the Governor, if the official was a designated employee of the Governor’s office
during the twelve months before leaving state office or employment. (Regulation
18746.1(b)(6).)

The position you occupied before leaving OSFM is designated in the conflict-of-interest
code; consequently, the provisions of the one-year ban described above will apply to you for the
one year after leaving OSFM. These provisions do not, however, prevent you from working for
a contractor on an existing contract with OSFM. Under these provisions you are only prohibited,
during the one-year period, from engaging in any of the conduct listed above, specifically,
communicating with OSFM staff or representatives for the purpose of attempting to influence
OSFM on the issuance, amendment, awarding, or revocation of the existing contract or a new
contract, or on the purchase of goods or property.

Under your facts, you will be consulting with a private company that has a contract with
CalTrans. While the ban would not apply to CalTrans, as that is not your former agencyj, it
would apply to communications with OSFM (as described above).

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Zackery P. Morazzini
General Counsel

By:  Heather M. Rowan
Senior Counsel, Legal Division
HMR:jgl



