
 

 

 

 

 

 

 

 

 

March 21, 2013 

 

 

Michael Derr 

Councilman City of Selma 

2063 W Front Street 

Selma, CA 93662 

 

Re: Your Request for Informal Assistance 

 Our File No.  I-13-011 

 

Dear Mr. Derr: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the mass mailing and campaign 

disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
1
  Nothing in this letter should be 

construed to evaluate any conduct that has already taken place.  In addition, this letter is based on 

the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as 

the finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because your 

question is general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.
2
   

 

Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore 

offer no opinion on the application, if any, of other bodies of law regarding the use of public 

funds, including but not limited to, Government Code Sections 8314 and 54964 and Penal Code 

Section 424 (See also Vargas v. City of Salinas (2009) 46 Cal.4th 1 and Stanson v. Mott (1976) 

17 Cal.3d  206.)  Likewise, we offer no opinion on the application of other laws regarding paid 

political advertisements, such as Elections Code Section 20008.   

 

QUESTIONS 

 

1.  Do the Act‟s prohibitions against mass mailings at public expense apply if you place 

an advertisement for your business in a Chamber of Commerce newsletter, when the Chamber is 

funded in part by public funds?   

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

  

 
2
  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal 

written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)  
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2.  Do the Act‟s campaign disclosure rules apply to advertisements you place for your 

business as a State Farm agent? 

 

CONCLUSIONS 

 

1.  So long as the newsletter is not expressly funded by the City, and the City has no other 

involvement in the production or distribution of the newsletter, the newsletter is not a prohibited 

mass mailing under Section 89001. 

 

2.  Advertisements for your business merely containing your name and photograph are 

for personal purposes and payments for the advertisements are neither an “expenditure” nor a 

“contribution” reportable under the Act.  

 

FACTS 

 

 You are a member of the city council for the City of Selma (“the City”).  You are also an 

insurance agent with State Farm Insurance in Selma.  

 

 The Selma Chamber of Commerce (“the Chamber”) puts out a monthly newsletter.  The 

Chamber allows each member, including you, to place two advertisements per year in the 

newsletter free of charge, and for $15.00 monthly.  The Chamber is funded primarily through 

member contributions, though it does receive some financial support from the City.  The funds 

the Chamber receives from the City and other Chamber funds are commingled.  There is not a 

contract between the City and Chamber for the newsletter to provide promotional services or 

advertising for the City.  Rather, the newsletter is a publication for the businesses in the area.  

 

You would like to place an advertisement for your business as a State Farm agent in this 

newsletter.  Your advertisement includes your name, phone number, and picture; your 

advertisement does not make any mention of your official position as a councilman.  You would 

also like to place advertisements in various other community resources, including church 

bulletins, baseball programs, radio, and summer concerts.  

  

 

ANALYSIS 

 

1.  Do the Act‟s prohibitions against mass mailings at public expense apply if you place 

an advertisement for your business in a Chamber newsletter, when the Chamber is funded in part 

by public funds?   

 

Section 89001 states that “[n]o newsletter or other mass mailing shall be sent at public 

expense.”  Section 82041.5 defines a “mass mailing” as “over two hundred substantially similar 

pieces of mail, but does not include a form letter or other mail sent in response to an unsolicited 

request, letter or other inquiry.” 
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 Regulation 18901(a) states that “[e]xcept as provided in subdivision (b), a mailing is 

prohibited by section 89001 if all of the following criteria are met: 

 

“(1) Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her 

residence, place of employment or business, or post office box …. 

 

“(2) The item sent either: 

 

“(A) Features an elected officer affiliated with the agency which produces 

or sends the mailing, or 

 

“(B) Includes the name, office, photograph, or other reference to an 

elected officer affiliated with the agency which produces or sends the 

mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, 

or concert with the elected officer. 

 

“(3)(A) Any of the costs of distribution is paid for with public moneys; or 

 

“(B) Costs of design, production, and printing exceeding $50.00 are paid 

with public moneys, and the design, production, or printing is done with 

the intent of sending the item other than as permitted by this regulation. 

 

“(4) More than two hundred substantially similar items are sent, in a 

singular calendar month, excluding any item sent in response to an 

unsolicited request and any item described in subdivision (b).” (Emphasis 

added.) 

 

 For the purposes of this analysis, we will presume that the Chamber‟s newsletter 

is sent to more than 200 recipients at their residences, places of business, or post office 

boxes.  Therefore, the advertisement for your business including your name and 

photograph is prohibited if it is sent at the public expense.  (Section 89001.)  

 

 Under Regulation 18901(a)(3) a mass mailing is “sent at public expense” within the 

meaning of Section 89001 if, either the costs of distribution are paid for with public moneys, or 

more than $50 in public money are used to pay for the costs of design, production, and printing, 

and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as 

permitted under the regulation.   

 

 Previously, we have advised that a newsletter that is circulated and produced in part with 

public funds must comply with Section 89001.  (Battersby Advice Letter, No. A-94-303; Moore 

Advice Letter, No. A-99-234.)  However, we have also advised that “a mailing sent by a 

chamber of commerce is not „sent at the public expense‟ for the purposes of Section 89001 

merely because the chamber receives some public moneys from a city, unless the public entity 
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expressly funds the production and distribution of the mailing sent by the chamber.”  (See Curtis 

Advice Letter, No. A-94-053; Warner Advice Letter, No. I-88-392; Leslie Advice Letter, No. A-

89-521.)    

 

 You have stated that the funds the Chamber receives from the City are commingled with 

other Chamber funds.  However, you have also stated that the Chamber is primarily funded by 

member contributions and does not contract with the City to produce the newsletter.  Based on 

these facts, the newsletter does not appear to be expressly funded by the City.  To the extent that 

the newsletter is not expressly funded by the City and the City has no other involvement in the 

production or distribution of the newsletter, the newsletter is not a prohibited mass mailing under 

Section 89001.    

 

2.  Do the Act‟s campaign disclosure rules apply to advertisements you place for your 

business as a State Farm agent? 

 

 In addition to the mass mailing provisions, you have asked about other obligations under 

the Act that may arise from your advertisements in the Chamber newsletter, or other places.   

 

You should be aware that when you pay for an advertisement you may be making an 

expenditure within the meaning of the Act.  (Section 82025.)  To the extent that you are provided 

a free advertisement or an advertisement at less than the fair market rate by the Chamber, or 

anyone else, the free or discounted portion of the advertisement could be considered a 

contribution to you under Section 82015.
3
  Both contributions and expenditures must be reported 

in campaign statements under Chapter 4 of the Act. 

 

Nonetheless, an expenditure under the Act is limited to a payment made for political 

purposes.  (Regulation 18225(a).)  A payment is for political purposes if it is made for the 

purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the 

nomination or election of a candidate.  (Regulation 18225(a)(1).)  A payment by a candidate is 

for political purposes unless it is clear from the surrounding circumstances that the payment was 

made for personal purposes unrelated to his or her candidacy or status as an office holder.  

(Regulation 18225(a)(2)(B).)  Likewise, a contribution is limited to a “payment made for 

political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor.”  

(Regulation 18215(a).) 

 

Based upon the facts provided, advertisements for your business will include your name 

and photograph, and will not make reference to your status as an office holder or candidacy for 

office.  To the extent that the advertisements do not personally refer to you, other than your name 

                                                           
3
  You should be aware that anytime you are provided with a free or discounted advertisement that the free or 

discounted portion could be a gift within the meaning of the Act, and therefore subject to the gift limit (Regulation 

18940.2) and reportable under Section 87200.  (See Regulation 18940, Guide to the Gift Regulations.)  Based on the 

facts provided it appears that the two free advertisements you, as well as all other members, receive as part of 

membership in the Chamber of Commerce is a “rebate or discount” made in the regular course of business without 

regard to official status and therefore is not a gift.  (Section 82028; Regulation 18940.1)   
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and photograph, advertisements for your business are for personal purposes and payments for the 

advertisements are neither an “expenditure” nor a “contribution” reportable under the Act.  We 

caution, however, that this general conclusion does not apply if facts exist or emerge that 

indicate the advertisements are for political purposes.  For example, advertisements may be for 

political purposes if the advertisements reference personal characteristics relating to your 

qualifications for office.  (See Regulation 18215(c)(4)(ii).)  If you need further assistance 

determining whether any particular advertisement may be construed to be for political purposes, 

you should seek additional advice and provide a copy of the proposed advertisement. 

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Whitney Prout 

        Legal Intern, Legal Division 
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