
 

 

 

 

 

 

 

 

 

March 4, 2013 

 

 

Amar Shergill 

Shergill Law Firm | Sacramento | San Francisco | Yuba City 

2150 River Plaza Drive, Suite 295 

Sacramento, CA 95833 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-13-014 

 

Dear Mr. Shergill: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the 

Political Reform Act (the “Act”).
1
  Please note that the Commission does not provide advice on 

legal requirements imposed outside the confines of the Act.     

 

 You have asked whether the Act prohibits the American Sikh Political Action 

Committee, a California-registered PAC, from making out-of-state contributions to candidates 

for the New Jersey Assembly.  While there are provisions relating to the “personal use” of 

campaign funds designed to prevent candidates, elected officials, and others who control the 

expenditure of such funds from benefiting privately from their campaign activities, the Act 

contains no provisions prohibiting a PAC from making out-of-state contributions.
2
   

 

The general rule is that an expenditure of campaign funds must be reasonably related to a 

political, legislative or governmental purpose.  (See Section 89512.5(a).)  Making contributions 

to New Jersey candidates running for the Assembly would certainly appear to be reasonably 

related to a political purpose, and therefore an appropriate expenditure of campaign funds.  

Accordingly, the Act does not prohibit the American Sikh PAC from making such contributions. 

 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

 
2
  This does not foreclose the possibility that New Jersey may have its own laws addressing state-candidate 

contributions coming from outside of the state.  However, such laws would fall outside of the purview of the Act, so 

we do not address them.      
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You have also inquired whether the Act prohibits a charitable non-profit organization and 

a PAC from having identical board membership where the financial accounting is separately 

maintained and all other legal requirements involving such entities are followed.  The Act 

contains no provisions governing the composition of the board of a political committee or a 

nonprofit 501(c)(3) organization.  However, you should consult federal tax law which restricts a 

nonprofit 501(c)(3) organization from engaging in partisan political activity concerning a 

501(c)(3) organization establishing a PAC.
3
 

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Jack Woodside 

        Senior Counsel, Legal Division 
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3
  In addition, because your facts suggest that the charitable nonprofit is a 501(c)(3) organization that will 

not be operated for political purposes such that it would make contributions to candidates or spend funds to 

influence legislative action, the aggregation requirements involving affiliated entities under Section 85311 would 

not be triggered.     


