
 

 

 

 

 

 

 

 

 

March 8, 2013 

 

 

DiAun Burns 

Department of Corporations 

320 West 4
th

 Street, Suite 750 

Los Angeles, CA  90013 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-13-020 

 

Dear Mr. Burns: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the reporting provisions of the 

Political Reform Act (the “Act”).
1
  We base our advice solely on the provisions of the Act and on 

the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a 

finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 

 

QUESTION 

 

 Are travel expenses that were covered by the State Regulatory Registry in connection 

with a meeting you attended in Washington, D.C. reportable under the Act? 

 

CONCLUSION 

 

No.  According to your conflict of interest code, you are only required to report income, 

including gifts, loans and travel payments from sources who within the last two years have 

requested and/or obtained a license from the Department of Corporations (“DOC”) or who may 

be subject to any action for failure to obtain such a license.  Because an entity that is not a 

current or future licensee of the DOC paid for your travel expenses, such payments do not appear 

to be from a source that you are required to report on your Form 700.  

 

 

 

 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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FACTS 

 

You are a Supervising Corporation Examiner at the DOC.  Your specific position is 

Special Administrator of the California Residential Mortgage Lending Act where you are 

responsible for managing the Mortgage Loan Originator (“MLO”) program at the DOC.  Federal 

law requires all MLOs to be state-licensed through the Nationwide Mortgage Licensing System 

(“NMLS”).  The DOC has almost 17,000 licensed MLOs, which nationwide is second only to the 

California Department of Real Estate. 

 

In connection to your responsibilities at the DOC, you are an active member of the 

Mortgage Testing and Education Board (“MTEB”), which was established by the State 

Regulatory Registry, LLC (“SRR”).  The SRR owns and operates the NMLS.  The SRR was 

established by the Conference of State Bank Supervisors (“CSBS”) and the American 

Association of Residential Mortgage Regulators (“AARMR”), which are trade associations of 

state regulators, banks and mortgage regulators.  By email dated March 6, 2013, you confirmed 

that the SRR, CSBS and AARMR are not businesses that would make or service loans and none 

of them are subject to licensing.  As such, these entities are not currently licensees of the DOC, 

nor will they ever be. 

 

The MTEB meets every two weeks during the year.  Apart from the meetings, members 

work independently on various projects such as investigations of alleged violations of rules of 

conduct for test takers.  You served on an ad hoc committee to develop recommendations for 

testing and education requirements to be used by the system nationwide.  In connection with that 

project, you traveled to Washington, D.C. for an MTEB meeting.  All expenses related to your 

food and lodging were covered directly by the SRR.  In addition, the SRR reimbursed you for the 

cost of your airfare. 

 

ANALYSIS 

 

Section 87300 requires every state agency to adopt a conflict of interest code designating 

those positions within the agency which involve the making of governmental decisions.  

Employees of the agency who hold those positions must file statements of economic interests. 

The code must also establish categories for disclosure which are tailored to the types of decisions 

made by each designated position.  (Section 87302.) 

 

As a Supervising Corporation Examiner, you come within Disclosure Category C of the 

DOC’s conflict of interest code.  (See Cal. Code Regs., tit. 10, § 250.30.)  Based on that 

disclosure category, you are required to report, in pertinent part: 

 

“Any investment and/or business position in any business entity and income, including 

gifts, loans and travel payments, from any source, or representative thereof, which has 

requested and/or obtained during the preceding two years, or which the designated 

employee knows or has reason to know will request and/or obtain, a license or certificate 

under the laws administered by the Financial Services Division, or which has been 
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subject to any action, or which he or she knows or has reason to know will be subject to 

any action, by the Department in connection with the failure to obtain a license or 

certificate under such laws.”  

 

(Cal. Code Regs., tit. 10, § 250.30, Appendix.) 

 

You traveled to Washington, D.C. for an MTEB meeting.  All of the expenses related to 

your travel, food and lodging were covered by the SRR.  According to your facts, the SRR is not 

a business that would make or service loans, and is therefore not an entity subject to licensing by 

the DOC now or in the future.  Because SRR is not subject to licensing by the DOC, it is not the 

type of entity addressed by Disclosure Category C of the DOC’s conflict of interest code.  As a 

result, the travel expenses do not appear to be from a source that you are required to report on 

your Form 700.   

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Jack Woodside 

        Counsel, Legal Division 

 

JCW:jgl 

 


