
 

 

 

 

 

 

 

 

 

April 10, 2013 

 

 

Ryan Fowler 

2100 Venus Drive 

Sacramento, CA 95864 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-13-037 

 

Dear: Mr. Fowler 

 

This letter responds to your request for advice regarding the gift provisions of the 

Political Reform Act (the “Act”).
1
 This letter is based on the facts presented; the Fair Political 

Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders 

assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 

 

QUESTION 

 

Must you report tickets to Disneyland for you and your family from a co-worker who has a 

contact at Disneyland? 

 

CONCLUSION 

 

No.  Under the facts presented you are not required to report the tickets to Disneyland.  

However, you may have a disqualifying conflict of interest on future governmental decisions. 

 

FACTS 

 

 You are a Marketing Specialist at the California Lottery.  A co-worker at the Lottery has 

a contact at Disneyland through their previous job at KQCA 58 television station.  Your co-

worker is able to obtain free tickets to Disneyland through this contact.  Your co-worker has 

offered to get tickets to Disneyland from this contact for you and your family.  You have not 

been in touch with the contact at Disney and Disney is not aware that you would be the recipient 

of the free tickets.   

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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ANALYSIS 

 

The term “gift” is defined in Section 82028(a) as: 

 

“Any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that 

consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or 

discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in 

the regular course of business to members of the public without regard to official 

status.”
2
 

 

Here, your co-worker is able to get you and your family free tickets to Disneyland 

through a contact they have at Disneyland.  As such, you are receiving a personal benefit 

at no cost to you or your family members.  Therefore, the tickets you receive to 

Disneyland are considered a gift under Section 82028(a). 

 

In an effort to reduce improper influences on public officials,
3
 the Act regulates the 

receipt of gifts by public officials.  So that the public is made aware of any potential influences 

from gifts, the Act imposes reporting obligations on certain public officials, requiring that any 

gift or gifts the official receives that aggregate to $50 or more in value from the same source 

during the calendar year are disclosed on the official’s statement of economic interests.  

Reporting requirements apply to all officials listed in Section 87200 (Section 87202) and 

employees designated in an agency’s conflict-of-interest code as specified in the code (Section 

87302(b)).  

 

A “gift” is reportable only if it is received from a source that the official is required to 

identify pursuant to the official’s filing obligations under the Act. (Section 18940.1(a)(1)). 

 

As a Marketing Specialist at the California State Lottery, you must file the Statement of 

Economic Interests pursuant to the California State Lottery’s conflict-of-interest code.  Per the 

conflict-of-interest code for the California State Lottery, you are designated in disclosure 

category II.  Category II designated employees are not required to report free tickets to 

Disneyland from a co-worker. (California State Lottery Conflict of Interest Code).  Therefore, 

your gift is not reportable under your filing obligations under the Act. 

 

Additionally, the Act prohibits any public official from making, participating in making, 

or using his or her position to influence the outcome of a governmental decision involving the 

donor of a gift or gifts with an aggregate value of $440 or more provided to, received by, or 

                                                           

 
2
  Section 82044 defines payment, in part, as any “rendering of . . . services or anything else of value, 

whether tangible or intangible.”   

 
3
  A “public official” is “every member, officer, employee, or consultant of a state or local governmental 

agency.”  (Section 82048.)   
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promised to the official within the 12 months prior to the date the decision is made.  (Sections 

87100, 87103(e), Regulations 18700, 18703.4.)  
 

Here, your receipt of the tickets to Disneyland could create a disqualifying conflict of 

interest over the next 12 months.  If that is the case, you may not participate in any governmental 

decision where it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect 

on anyone who has furnished a gift worth $440 or more to you within 12 months before the 

decision.  

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

  

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

 

By: Caroline Bolton 

        Graduate Legal Assistant 

Legal Division 
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