
 

 

 

 

 

 

 

 

 

April 18, 2013 

 

 

Lisa Lloyd 

 

 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-13-043 

 

Dear Ms. Lloyd: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the 

Political Reform Act (the “Act”).
1
  Nothing in this letter should be construed to evaluate any 

conduct that has already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented.  The 

Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as the finder of fact when it 

renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 

 

Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  There may be 

other campaign provisions applicable to your facts, such as local ordinances.
2
    

 

QUESTIONS 

 

1. Whether you and the two other individuals need to register as a committee? 

 

2. Whether you and the two other individuals have to include your names on the post card 

supporting a Santa Cruz and Santa Clara joint local measure to remove properties from 

the school district? 

 

3. Whether there is an individual contribution limit that would prevent you personally from 

paying the entire cost of the post card upfront and then getting reimbursed by the other 

individuals later? 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

 

 
2
  Local ordinances in Santa Cruz and Los Gatos place limits on the contributions an individual can make to 

a local candidate, here, you are making an expenditure to support a ballot measure not a candidate.       
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CONCLUSION 

 

Because you and the two other individuals do not meet the contribution or expenditure 

thresholds to qualify as a committee, the campaign disclosure provisions of the Act are not 

applicable to your facts.  However, if the three of you receive contributions or make expenditures 

totaling $1,000 or more in a calendar year then you would qualify as a committee and be 

required to file campaign reports.   

 

FACTS 

 

 You and two other individuals would like to send out a post card supporting a Santa Cruz 

and Santa Clara joint local measure to remove properties from the school district.  The total cost 

of the mailing lists, printing, and postage for the post card will be less than $1,000.  The three of 

you plan to split the cost equally, with you paying the cost of the printing initially and the other 

two individuals reimbursing you for their portions.  You do not want to include your names on 

the post card so that if the measure fails, your names will not be identified in connection with the 

measure. 

 

ANALYSIS 

 

 The Act defines a committee as any person or combination of persons who directly or 

indirectly receives contributions or makes independent expenditures totaling $1,000 or more in a 

calendar year, or makes contributions totaling $10,000 or more in a calendar year to or at the 

behest of candidates or committees.  (Section 82013.)  A contribution is any payment made for 

political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor.  (Section 

82015, Regulation 18215.)  Attempting to influence the action of the voters for the passage of a 

measure is a political purpose.  (Regulation 18215(a)(1).)  An independent expenditure is a 

payment made in connection with a communication which expressly advocates the election or 

defeat of a clearly identified candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly 

identified measure.  (Section 82013.)   

 

 The post card you plan to send is for the purpose of influencing the action of the voters 

for the passage of a measure, therefore, you have a political purpose.  Additionally, any 

payments made for the post card are independent expenditures.  If you and the two other 

individuals were to spend one thousand dollars ($1,000) or more this calendar year on this post 

card, or in combination with other political expenditures, the three of you would qualify as a 

committee under the Act.  As a committee you would be required to file campaign reports of 

your political expenditures.  (Section 84101.)  Because the cost of this post card is less than 

$1,000, and you have not indicated an intention to make any other payments for political 

purposes, you do not qualify as a committee at this time.  Therefore, you do not currently have 

any reporting obligations under the Act.  If you and the two other individuals together make 

additional political payments that meet or exceed $1,000 in 2013, disclosure forms will be 

required to be filed.   
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 You have asked specifically whether you and the two other individuals must include your 

names on the post card you plan to send.  The Act defines a mass mailing as over two hundred 

substantially similar pieces of mail that are sent within a calendar month.  (Regulation 18435.)  

You have not indicated how many post cards you plan to send, presumably it is more than two 

hundred, making your post card a mass mailing.
3
  Section 84305 and Regulation 18435 provide 

the requirements for a mass mailing, specifically, they require that a candidate or committee 

sender include their name and address on the outside of each piece of mail.  (Section 84305.)  

Because this provision requires disclosure of the name and address of the committee or candidate 

and the three of you are neither a committee nor candidates, this provision does not apply to your 

mass mailing.  Therefore, you do not need to include your names on the post card.  

 

 Finally, you have asked whether there is an individual contribution limit that would bar 

you from paying for the entire cost of the post card yourself and then being reimbursed by the 

other individuals involved with the post card.  The Act does have individual contribution limits, 

however, these limits apply to contributions made to State candidates and committees.  (See 

Sections 85301-85303.)  Because you are not making a contribution to a State candidate or 

committee, these provisions are not applicable to your facts.   

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Whitney Prout 

        Legal Intern, Legal Division 

 

WLP:jgl 

 

 
 

                                                           
3
  The Act has special provisions for “slate mailers.”  A slate mailer is a mass mailing which supports or 

opposes a total of four or more candidates or ballot measures.  (Section 82048.3)  Your facts indicate that your post 

card is only addressing one ballot measure and thus is not a slate mailer; therefore, the provisions on slate mailers 

are not discussed.  If you change your post card to include four or more ballot measures (or candidates) you should 

seek further advice on the provisions governing slate mailers.  




