
 

 

 

 

 

 

 

 

 

June 19, 2013 

 

 

Steve Vaus 

12827 Corte Dorotea 

Poway, CA 92064 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-13-056 

 

Dear Mr. Vaus: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the conflict-of-interest 

provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
1
  Please note this letter is based on the facts 

presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder 

of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Also, the Commission 

will not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A).)  Therefore, nothing in 

this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and 

any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.   

 

QUESTION 

 

Does the Act prohibit you from participating in city council decisions regarding the re-

zoning of a property on which you board your horses? 

 

CONCLUSION 

 

 Yes.  It is reasonably foreseeably that the decisions would have a material financial effect 

on your personal finances. 

 

FACTS 

 

 You are a councilmember on the City of Poway City Council.  You anticipate that 

decisions regarding proposed subdivisions will come before the city council in the coming 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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months.  Given your property’s proximity to the projects, you have questions regarding what 

level of involvement in these decisions you are permitted to have under the Act. 

 

The City of Poway Zoning Ordinance permits residents to keep a limited number of large 

animals (e.g., horses and cattle) on their property in all rural and residential single-family zones 

in the city, so long as the property and the residents meet certain requirements.  There is a 

proposed subdivision for four lots, which make up nearly 12-acres available for development 

(the “Property”) that is currently zoned Residential Single Family 4 (“RS-4”) on part of the 

Property (approximately .94 of an acre) and Rural Residential C (“RR-C”) on the remaining 

10.72 acres of the property.  The Property, which is more than three miles from your residence, 

is currently used as a horse boarding facility, where your horses are stabled.  You pay a standard 

rate for boarding your two horses. 

 

If the city council approves the subdivision, the existing use is likely to be eliminated.  

While the Property’s owner might use a separate parcel to board horses, there is no certainty on 

this point.  If the Property is no longer available for you to board horses, you will either board 

them on your own property, or, more likely, board them elsewhere.  Other similar stables in 

Poway will cost you $95 more per horse, or $190 more total per month.  Total annual cost based 

on this preliminary research would be $2,280.  This assumes the subdivision’s zoning changes in 

the coming months. 

 

Additionally, there have been city-sponsored and community meetings regarding the 

Property and the proposed project.  You have cautiously avoided participating in any such 

meeting.  You have also not discussed the project with city staff, other than to determine whether 

your participation would be a conflict of interest.  

 

ANALYSIS 

 

Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or 

using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a 

financial interest. A public official has a “financial interest” in a governmental decision, within 

the meaning of the Act, if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material 

financial effect on one or more of the public official’s economic interests. (Section 87103; 

Regulation 18700(a).) The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding 

whether an individual has a disqualifying conflict of interest in any given governmental decision. 

 

Step One: Are you a “public official?” 

 

The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to “public officials.”  (Sections 

87100, 87103; Regulation 18700(b)(1).) A “public official” is “every member, officer, employee 

or consultant of a state or local government agency . . ..” (Section 82048.)  As a member of the 

Poway City Council, you are a public official within the meaning of the Act.  
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Step Two: Are you making, participating in making, or influencing a governmental 

decision? 

 

A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the 

authority of his or her office or position, votes on a matter, obligates or commits his or her 

agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her 

agency. (Regulation 18702.1.)  A public official “participates in a governmental decision” when, 

acting within the authority of his or her position and without significant intervening substantive 

review, the official negotiates, advises, or makes recommendations to the decisionmaker 

regarding the governmental decision. (Regulation 18702.2.)  A public official is attempting to 

use his or her official position to influence a decision if, for the purpose of influencing, the 

official contacts or appears before any member, officer, employee, or consultant of his or her 

agency.  (Regulation 18702.3.)  You are making, participating in making, or influencing a 

governmental decision when you take part decisions as a member of the Poway City Council 

regarding zoning for the Property, including decisions leading up to the zoning decisions. 

 

Communications with the press or public. 

 

A public official is not attempting to use his or her official position to influence a 

governmental decision of an agency if the official communicates with the general public or the 

press. (Regulation 18702.4(b)(2).) For instance, we have previously advised that a city 

councilmember may express his or her opinion to reporters and media outlets by writing a 

newspaper article or appearing on a radio program regarding the matter in which he or she has a 

conflict of interest under the Act.  (Edelen Advice Letter, No. I-07-059 and Acker Advice Letter, 

No. A-01-117.) 

 

Therefore, the Act does not prohibit you from discussing the project with the press, 

friends, neighbors or other members of the community, even if you do so in an attempt to rally 

support or opposition to the project, unless they are members, officers, employees, or consultants 

of the city council, or the city.  (McHugh Advice Letter, No. I-98-324.) 

 

Appearance to represent a “personal interest” before an official’s own agency: 

 

Under the Act, an official may comment as a member of the public if she has a personal 

interest that would not be adequately represented absent her participation as a member of the 

public.  The Commission construes exceptions to the general conflict-of-interest rules narrowly.  

(See Oderman Advice Letter, No. A-00-082 and Torrance Advice Letter, No. A-94-084.)  Under 

this exception, you must limit your comments to your personal interests and make clear that you 

are not speaking in the interest of any person or group, nor are you acting in your official 

capacity.  (Mitchell Advice Letter, No. A-12-011.) 

 

Similarly, you may not discuss your support or opposition of a decision in which you 

have a conflict of interest with other council members or consultants outside any public 
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meetings. (Id.; see also Simonian Advice Letter, No. A-08-096.)  You may, however, participate 

in the public meetings in the same way a member of the public would.  

 

Step Three: What are your economic interests? 

 

Section 87103 provides that a public official has a “financial interest” in a governmental 

decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, 

distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her 

immediate family, or on any of the official’s economic interests, described as follows: 

 

 An economic interest in a business entity in which he or she has a direct or indirect 

investment of $2,000 or more (Section 87103(a); Regulation 18703.1(a)); or in which 

he or she is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of 

management.  (Section 87103(d); Regulation 18703.1(b)). 

 An economic interest in real property in which he or she has a direct or indirect 

interest of $2,000 or more.  (Section 87103(b); Regulation 18703.2.) 

 An economic interest in a source of income, including promised income, which 

aggregates to $500 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 

87103(c);  Regulation 18703.3.) 

 An economic interest in a source of gifts to him or her if the gifts aggregate to $440 

or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(e);  Regulation 

18703.4.) 

 An economic interest in his or her personal finances, including those of his or her 

immediate family. This is known as the “personal financial effects” rule.  (Section 

87103;  Regulation 18703.5.) 

 

The only interest you have provided information about is your payments to the Property 

owner where you board your horses.  If you are no longer able to board your horses on the 

Property, you will pay an extra $2,280 per year at an alternate location.
2
  You may be 

disqualified from participating in decisions regarding the Property based on the personal 

financial effects rule. 

 

Step Four: Is your economic interest directly or indirectly involved in the decision? 

 

“A public official or his or her immediate family is deemed to be directly 

involved in a governmental decision which has any financial effect on his 

or her personal finances or those of his or her immediate family.” 

(Regulation 18704.5.) 

 

                                                           
2
 Should you choose to board the horses on your own, your personal finances will see a similar effect, but 

in reverse. 
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Under this regulation, an official’s economic interest in his or her personal finances is 

directly involved in the decision if the decision would have any financial effect on the official’s 

of his or her spouse’s personal finances.  Given that the effect on your personal finances will be 

in the thousands of dollars, this standard is met and your economic interest is directly involved.   

  

Steps Five and Six: Will there be a reasonably foreseeable material financial effect on your 

economic interest? 

 

A conflict of interest may arise only when the reasonably foreseeable impact of a 

governmental decision on a public official’s economic interests is material.  (Regulation 

18700(a).)  Different standards apply to determine whether a reasonably foreseeable financial 

effect on an economic interest will be material, depending on the nature of the economic interest. 

For a financial effect on an official’s personal finances, the financial effect is material if it is at 

least $250 in any 12-month period.  (Regulation 18705.5(a).)  The effect on your personal 

finances, $2,280, will be material per this standard. 

 

Steps Seven & Eight: Do any exceptions apply? 

 

 You have not provided any facts to support either the legally required participation or 

public generally exception. 

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Heather M. Rowan 

        Senior Counsel, Legal Division 
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