
 

 

 

 

 

 

 

 

 

October 25, 2013 

 

 

Paras Modha, Acting Chief Counsel   Via email & U.S. mail 

CA Gambling Control Commission   pmodha@cgcc.ca.gov 

2399 Gateway Oaks Drive, Suite 220 

Sacramento, CA 95833-423l 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No. A-13-116a 

 

Dear Mr. Modha: 

 

 This letter responds to your request for reconsideration of advice provided to your agency 

on behalf of Chairman Lopes and Commissioner Schuetz in the Dhillon Advice Letter, No.  

A-13-116.  You base the new request on changed circumstances.  Your question pertains to the 

gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
1
  This letter is based on the facts 

presented.  The Fair Political Practices Commission does not act as a finder of fact when it 

renders assistance. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 

 

QUESTIONS 

 

1. Would Macau University of Science and Technology’s (the “university”) reimbursement 

of Chairman Lopes’ and Commissioner Schuetz’s travel, lodging, and subsistence costs 

constitute gifts under Section 82028(a)?  

 

2. If so, may Chairman Lopes and Commissioner Schuetz accept these gifts? 

 

3. If they cannot accept these gifts, do the travel, lodging, and subsistence costs meet the 

exception under Section 89506(a)(2)? 

 

 

 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

mailto:pmodha@cgcc.ca.gov
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CONCLUSIONS 

 

1. The university’s reimbursement of Chairman Lopes’ and Commissioner Schuetz’s travel, 

lodging, and subsistence costs constitute gifts under Section 82028(a). 

 

2. Chairman Lopes and Commissioner Schuetz cannot accept these gifts because they 

exceed the Act’s gift limit, which is currently $440. 

 

3. The exception in Section 89506(a)(2) may apply in this situation because the university 

appears to be a person domiciled outside the United States which substantially satisfies 

the requirements for tax-exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue 

Code.  Nevertheless, as discussed below, under the Act’s conflict of interest provisions, 

receipt of the travel payments may require the Commissioners to disqualify themselves 

from participating in later Gambling Control Commission decisions that have a material 

financial effect on the source of the travel payments.   

 

In addition, as discussed below, if the university is merely an intermediary for gifts 

actually made by private donors (such as the Macau casinos), then the exception will not 

apply, and no donor may donate more than $440 toward each official’s travel and other 

gifts.  

 

FACTS 

 

In your current letter, you provide the following changed facts: 

 

“Macau casinos have asked MUST [Macau University of Science and 

Technology] to conduct a study to determine the feasibility of operating casinos 

beyond the border of Macau and continental Asia.  One of the areas specifically 

mentioned is gaming on tribal lands in the United States.  The MUST Board of 

Directors acceded to the request by casino owners and issued a directive to the 

MUST School of Business to begin research for the purpose of determining the 

feasibility of Macau casinos participating in casinos operated on tribal lands in the 

United States.  Chairman Lopes and Commissioner Schuetz have been invited by 

MUST to attend a symposium in Macau to discuss this matter.  The symposium 

coincides with the annual Macau Gaming Equipment show at the Macau 

Convention Center.  All expenses for the trip to Macau will be paid by MUST, 

including airfare, hotel, food, and local transportation.”   

 

We understand that Commissioners have full disclosure under the agency conflict of 

interest code and must report all interest in real property in the State of California, as well as 

investments, business positions, and sources of income, including gifts, loans and travel 

payments. 
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 On October 23, 2013, you provided the following additional information: 

 

 “Macau University of Science and Technology (MUST) is a non-profit 

multidisciplinary university established as a public welfare legal entity with the 

approval of the Macau S.A.R. government. MUST is organized exclusively for 

educational purposes and none of its earnings inure to private shareholders or 

individuals through distributions or otherwise.  MUST does not  attempt to 

influence legislation as a substantial part of its activities and does not  participate 

in any campaign activity for or against political candidates. MUST is run by a 

foundation, which includes on site, the University, university hospital and an 

internationally accredited k-12 school.  MUST aspires to be in the vanguard of 

social development, to be the cradle of innovation and a premier application 

oriented comprehensive university.” 

 

ANALYSIS 

 

The term “gift” is defined in Section 82028(a) as: 

 

“Any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the 

extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a 

rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is 

made in the regular course of business to members of the public without regard to 

official status.”
2 

 

In an effort to reduce improper influences on public officials,
3
 the Act regulates the 

receipt of gifts by public officials in three ways: 

 

 First, the Act places limitations on the acceptance of gifts by certain public officials.  The 

current limit is $440 from a single source in a calendar year.  (Section 89503; Regulation 

18940.2.)  This gift limit applies to all elected state and local officials or other individuals 

designated in Section 87200; all candidates for state, local, or judicial office; and any 

employee designated in his or her agency’s conflict-of-interest code, as adopted pursuant to 

Section 87300, if the employee would be required to disclose the receipt of income or gifts 

from the source of the gift on his or her statement of economic interest. (Section 89503.) 

 

 Secondly, so that the public is made aware of any potential influences from gifts, the Act 

imposes reporting obligations on certain public officials requiring that any gift (or any gifts 

that aggregate to $50 or more from the same source) received during the calendar year are 

disclosed on the officials’ statements of economic interests.  Reporting requirements apply to 

                                                           
2
 Section 82044 defines payment, in part, as any “rendering of ... services or anything else of value, 

whether tangible or intangible.” 

 
3
 A “public official” is “every member, officer, employee, or consultant of a state or local governmental 

agency.” (Section 82048.) 
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all officials listed in Section 87200 (Section 87202), all candidates for an office specified in 

Section 87200 (Section 87201), and employees designated in an agency’s conflict-of-interest 

code as specified in the code (Section 87302(b)). 

 

 Finally, the Act prohibits any public official from making, participating in making, or using 

his or her position to influence the outcome of a governmental decision involving the donor 

of a gift or gifts with an aggregate value of $440 or more provided to, received by, or 

promised to the official within the 12 months prior to the date the decision is made. (Sections 

87100, 87103(e), Regulations 18700, 18703.4.) 

 

Travel costs paid for by a third party generally are reportable gifts under the Act.  

Therefore, absent an exception, the value of transportation, lodging, and meals for the conference 

in Macao, would be considered reportable gifts and subject to the three provisions discussed 

above.  (Section 82028; Gault Advice Letter, No. A-07-158.) 

 

Gifts of Travel – Exceptions 

 

Under some circumstances, even though a payment for transportation, lodging, and 

subsistence will be a reportable gift and subject an official to a possible conflict of interest under 

the Act, the gift may be exempt from the Act’s gift limit, which is currently $440. 

 

Section 89506(a), in relevant part, provides an exception from the gift limits for certain 

travel payments: 

 

“(a) Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual 

transportation and related lodging and subsistence which is reasonably related to a 

legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or 

international public policy, are not prohibited or limited by this chapter if either 

the following apply: 

 

“(1) . . .. 

 

“(2) The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign 

government, a governmental authority, a bona fide public or private educational 

institutions, as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, a nonprofit 

organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue 

Code, or by a person domiciled outside the United States which substantially satisfies the 

requirements for tax-exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue 

Code.” 

 

Thus, the travel may not be subject to limits if it is provided by a government, a 

governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fine public or 

private educational institutions, as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, a 

nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal 
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Revenue Code, or by a person domiciled outside the United States which substantially satisfies 

the requirements for tax-exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code. 

 

 For an organization to be exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal 

Revenue Code, the following generally applies.   

 

 An organization must be organized and operated exclusively for charitable and educational 

purposes and none of its earnings may inure to any private shareholder or individual.  All 

tax-exempt organizations must follow the non-distribution agreement, wherein income is not 

redistributed to board members, directors or officers, members, or other parties analogous to 

shareholders.  

 

 In addition, it may not be an action organization.  For example, it may not attempt to 

influence legislation as a substantial part of its activities and it may not participate in any 

campaign activity for or against political candidates.   

 

 The organization must be organized or operated for the benefit of private interests, and no 

part of a Section 501(c)(3) organization’s net earnings may inure to the benefit of any private 

shareholder or individual.  If the organization engages in an excess benefit transaction with a 

person having substantial influence over the organization, an excise tax may be imposed on 

the person and any organization managers agreeing to the transaction. 

  

 Based on the facts provided, it appears that the university would be considered a tax-

exempt organization if in the United States.  It appears to be a university organized and operated 

exclusively for educational purposes.  In addition, there are no facts alleging that the university’s 

earnings inure to any private shareholder or individual, or is an action organization. Thus, the 

exception applies to your facts. 

 

 Please note, when a official receives a gift that is not subject to gift limits due to 

application of Section 89506, the gift is still reportable and can be the basis for a potential 

conflict of interest under Section 87100.  (Sections 87100 and 87103.)  Specifically, the official 

would have a conflict of interest if he or she makes, participates in making or uses his or her 

official position to influence a governmental decision that would have a reasonably foreseeable 

material financial effect on the source of the gift within the 12-month period following when the 

gift is made.   

  

Gifts of Travel – Source of Gift 

  

 Moreover, the exception would not apply if the university were not the true source of the 

gift.  Regulation 18945 provides the Commission’s rule for determining the source of a gift and 

provides the following, in pertinent part:  

 

“(a) The person who makes the gift to the official(s) is the source of the 

gift unless that person is acting as an intermediary. The person is acting as an 
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intermediary for the source of the gift when the gift to the official was provided 

under any of the following conditions: 

 

“(1) The person receives a payment from a source and the payment is made to the 

official after the source identifies the official as the intended recipient of the gift; 

 

“(2) The person receives a payment from a source after soliciting the payment 

with the understanding that the payment will be used for the sole or primary purpose of 

making a gift to an official; or 

 

“(3) The person receives a payment from a source after the payment was solicited 

by the official or the official’s agent for the purpose of making a gift to the official. 

 

 “(b) Under any of the conditions identified in subdivision (a)(1)-(3), the 

source of the payment is the source of the gift. 

 

“(c) If a public official’s pro-rata share of the cost of the benefit provided 

at an event constitutes a gift to the official, the person hosting the event, unless 

the admission to the event was provided by someone other than the host, shall be 

deemed the source of the gift so long as the event is widely attended by persons 

other than governmental officials. 

 

“(d) Presumption of Source by Official. Notwithstanding subdivision (a), 

an official may presume that the person delivering the gift or, if the gift is offered 

but has not been delivered, the person offering the gift to him or her is the source 

of the gift unless it is clear from the surrounding circumstances at the time the gift 

is delivered or offered that the person delivering or offering the gift is not the 

actual source of the gift. 

 

“(e) Presumption of Source by Intermediaries. A person that qualifies as 

an intermediary as a result of a payment solicited from an official pursuant to 

subdivision (a)(3) may presume that he, she, or it is the source of the gift unless 

the person does not know or have reason to know of the official’s solicitation.” 

 

 Under the facts provided, Macau casinos have asked the university to conduct a study to 

determine the feasibility of operating casinos beyond the border of Macau and continental Asia.  

So long as the university will pay for Commissioner Schuetz’s and Chairman Lopes’ travel 

expenses, hotel, and food, the exception will apply.  However, of other private donors (such as 

the Macau casinos) were to pay or reimburse the university, the university would merely be the 

intermediary of the gift from the private donors and the exception to the gift limit would not 

apply.   

 

 



File No. A-13-116a  

Page No. 7 

 

 

 

 Therefore, if the Macau casinos provided the funds through the university to pay for 

Commissioner Schuetz’s and Chairman Lopes’ travel expenses, they will be considered the 

source of the gift and no casino could donate more than $440 toward each official’s travel and 

other gifts.  However, without additional facts, we cannot provide you further guidance on this 

issue. 

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Heidi G. Kim 

        Legal Intern, Legal Division 
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