
FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION 
428 1 Street • Suite 620 • Sacramento, CA 95814-2329 

(916) 322-5660 • Fax (916} 322·0886 

Ernest J. Dronenburg, Jr. 
Assessor - Recorder - County Clerk 
1600 Pacific Highway, Suite 103 
San Diego, CA 92101-2480 

October 14, 2013 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. 1-13-123 

Dear Mr. Dronenburg, Jr.: 

This letter responds to your request for advice regarding the behested payment provisions 
of the Political Reform Act (the "Act").1 The Fair Political Practices Commission does not 
provide advice relating to past conduct. (Regulation 18329(b)(8)(A), enclosed.) Because your 
request likely involves facts regarding past conduct, we are treating it as a request for informal 
assistance, and are limiting such assistance to an explanation of the general terms of the Act 
relating to behested payments. 2 

QUESTION 

What are the reporting requirements for legal services that were provided at no charge to 
an elected official in his official capacity? 

CONCLUSION 

Legal services provided for a governmental purpose at no cost to a governmental agency 
at your behest are a reportable behested payment if the value exceeds $5,000 in a calendar year. 
A behested payment must be reported on Form 803 within 30 days. 

1 The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory 
references arc lo the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices 
Commission arc contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All 
regulatory references arc to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

2 Informal assistance docs not provide the rcqucstor with the immunity provided by an opinion or formal 
written advice. (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), (4).) 
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You are the County Clerk of San Diego County, an elected position. Part of your official 
duties include issuing marriage licenses. Following the United States' Supreme Court's decision 
in Hollingsworth v. Perry, 570 U.S. __ (2013) and the Ninth Circuit Court of Appeal's lifting 
of its stay banning same sex marriages in California, which together effectively legalized same 
sex marriage in California, you requested legal representation by the county of San Diego for the 
purpose of limiting this ruling. Through the requested attorney, you intended to file a writ of 
mandamus against Governor Jerry Brown, and others, requesting that the California Supreme 
Court order the Governor not to enforce the State Registrar directive to issue marriage licenses to 
same sex couples. The county declined to provide legal representation. 

You then arranged with the Freedom of Conscience Defense Fund ("the Fund") to 
provide all legal services at no charge to you or the County with the caveat that any final court 
award of attorney fees would go to the Fund. Charles S. LiMandri of the Fund, the attorney 
acting for you in your official capacity as petitioner, prepared the writ and all subsequent filings 
between July 19, 2013, and August 14, 2013. Before the California Supreme Court could rule on 
the writ, you voluntarily requested dismissal of writ of mandate, which the court granted on 
August 14, 2013. There was consequently no motion for attorney fees, nor was there any 
obligation for you or the County to pay the Fund or Mr. LiMandri for legal services rendered. 
The total worth of legal services provided, even though pro bono, was $11,240. 

ANALYSIS 

Section 82015(b)(2)(B)(iii) states that if an individual or entity, at the behest of an elected 
officer, makes monetary or in-kind payments totaling $5,000 or more in a calendar year is a 
contribution unless it is clear from the surrounding circumstance that the payment was made for 
purposes unrelated to his or her candidacy for office purposes (Section 82015 (b )(2)(B ).) If the 
payment was made "principally for personal purposes" it "may be considered a gift." (Section 
82015 (b)(2)(B)(i).) Finally, if the payment was not for personal purposes but was made 
principally for a legislative, governmental or charitable purpose, you must file a report detailing 
those payments with your agency within 30 days after reaching the $5,000 threshold and each 30 
days thereafter for additional donations by the same donor. 

The report is filed on FPPC Form 803, entitled "Behested Payment Report." Thus, as a 
general rule, in instances when any local or state elected officer requests that a person make any 
type of payment to another person related to a legislative, governmental or charitable purpose, 
that payment is reportable by the officer on Form 803 once its value reaches $5,000 or more. 
(Section 82015(b)(2)(B)(iii).) We attach for your review an advice letter with facts similar to 
your own that you might find instructive. (See Totten Advice Letter A-12-10 l, copy enclosed.) 

3 These facts are based on your Jetter requesting advice as well as telephone conversations we had with you. 
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Behested payments, under the Act, refer to payments that are made "under the control, or 
at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or 
suggestion of, or with the express, prior consent of the elected officer ... or his or her agent." 
(Regulation 182l5.3(a).) A payment made at the behest of a candidate is a contribution unless 
(as pertinent here) "it is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for 
purposes unrelated to his or her candidacy for elective office." A payment is presumed to be 
unrelated to a candidate's candidacy for elective office if it is "made principally for legislative, 
governmental, or charitable purposes." 

The [in-kind] payment that you describe was apparently made in response to your request 
for legal services provided to you in your official capacity. The legal services were directed 
toward filing a writ of mandate to direct the Governor and others to apply the above-mentioned 
same sex marriage ruling on a limited basis and not to the county you represent as County 
Recorder. The behest was made in connection with your duties as a county recorder and to 
assist you in performing your governmental duties. (See Steele Advice Letter, A-06-091 [finding 
payments to a consultant to assist boardmember in her official capacities had a governmental 
purpose].) 

As an elected officer, you are responsible for reporting to your agency on the Form 803 
any services, including free legal services, provided to you for a governmental purpose if the 
value of the services reaches the $5,000 annual threshold. 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

HMR:jgl 

Sincerely, 

Zackery P. Morazzini 
General Counsel 

By: Heather M. Rowan 
Senior Counsel, Legal Di vision 


