
 

 

 

 

 

 

 

 

 

December 20, 2013 

 

 

Steven W. Martin 

1015 Samantha Drive 

Paso Robles CA 93446 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-13-147 

 

Dear Mr. Martin: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the 

Political Reform Act (the “Act”).
1
  This letter is based on the facts presented.  The Fair Political 

Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when rendering 

advice. (In re Oglesby (1975), 1 FPPC Ops. 71.)   

 

QUESTION 

 

 Does the Act present limitations on your plan to start an Internet radio show that would 

host discussions about local issues? 

 

CONCLUSION 

 

 The Act does not prevent you from hosting a radio show, but does require reporting of 

certain payments as income. 

 

FACTS 

 

 You are a member of the city council in the City of Paso Robles.  You also have a 

broadcasting background and you are considering establishing an Internet radio station that 

would feature programming focused on local events and issues.  You would be the sole owner 

and broadcaster as you begin this venture.  You do not plan to use public funds, to advocate for 

or oppose ballot measures or candidates, nor will you mention your own candidacy or office.  

You plan to have advertisers who will purchase on-air advertising space.  This will be the 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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Internet radio station‟s sole source of income and advertisements will be sold at comparable 

prices to all interested parties. 

 

ANALYSIS 

 

The Act defines “contribution” to include any payments made at the behest of a candidate 

unless it is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes 

unrelated to his candidacy for elective office.  (Section 82015.)  Section 82015 of the Act 

provides that a payment is made for purposes related to a candidate‟s candidacy for elective 

office if all or a portion of the payment is used for election-related activities. 

 

“(C) . . . For purposes of this subparagraph, „election-related activities‟ 

shall include, but are not limited to, the following: 

 

(i) Communications that contain express advocacy of the nomination or 

election of the candidate or the defeat of his or her opponent. 

 

(ii) Communications that contain reference to the candidate‟s candidacy 

for elective office, the candidate‟s election campaign, or the candidate‟s or 

his or her opponent‟s qualifications for elective office. 

 

(iii) Solicitation of contributions to the candidate or to third persons for 

use in support of the candidate or in opposition to his or her opponent. 

 

(iv) Arranging, coordinating, developing, writing, distributing, preparing, 

or planning of any communication or activity described in clause (i), (ii), 

or (iii). 

 

(v) Recruiting or coordinating campaign activities of campaign volunteers 

on behalf of the candidate. 

 

(vi) Preparing campaign budgets. 

 

(vii) Preparing campaign finance disclosure statements. 

 

(viii) Communications directed to voters or potential voters as part of 

activities encouraging or assisting persons to vote if the communication 

contains express advocacy of the nomination or election of the candidate 

or the defeat of his or her opponent.” 

 

(Section 82015(b)(2)(C).) 

 

 

 

Regulation 18215 states: 
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“(a) A contribution is any payment made for political purposes for which 

full and adequate consideration is not made to the donor. A payment is 

made for political purposes if it is: 

 

(1) For the purpose of influencing or attempting to influence the action of 

the voters for or against the nomination or election of a candidate or 

candidates, or the qualification or passage of any measure . . ..” 

 

The definition of “contribution” excludes certain payments made at the behest of a 

candidate for a communication that does not expressly advocate the candidate‟s election, does 

not refer to the election, and does not solicit contributions.  Regulation 18215(c)(4) provides as 

follows: 

 

“(c) Notwithstanding any other provision of this section, the term 

„contribution‟ does not include: 

 

* * * 

 

(4) A payment made at the behest of a candidate, which is for a 

communication by the candidate or any other person, that meets all of the 

following: 

 

(i) Does not contain express advocacy; 

 

(ii) Does not make reference to the candidate‟s candidacy for elective 

office, the candidate‟s election campaign, or the candidate‟s or his or her 

opponent‟s qualifications for office; and 

 

(iii) Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for 

use in support of the candidate or in opposition to the candidate‟s 

opponent.” 

 

For purposes of the Act, “express advocacy,” as used above, refers to “a communication 

that „expressly advocates‟ the nomination, election or defeat of a measure if it contains express 

words of advocacy such as “vote for,” “elect,” “support,” “cast your ballot,” “vote against,” 

“defeat,” “reject,” “sign petitions for,” or, within 60 days prior to an election in which the 

candidate or measure appears on the ballot, the communication otherwise refers to a clearly 

identified candidate or measure so that the communication, taken as a whole, unambiguously 

urges a particular result in an election.  (Regulation 18225(b)(2), copy enclosed.) 

 

Under Section 82015 and Regulation 18215(c)(4), the expenses incurred to air the radio 

show will not constitute reportable contributions to your campaign if it is clear from the 

surrounding circumstances that the payments were made for purposes unrelated to your 

candidacy for elective office.  In general, radio shows fall under an exemption for broadcasting.  
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This exemption applies to a news source “that routinely carries news and commentary of general 

interest.”  (Regulation 18215(c)(8), copy enclosed.)  This exemption applies to news and 

commentary, but not to express advocacy.  You have not provided information regarding other 

broadcasts or podcasts that your Internet radio station does or will produce.   

 

Based on the above, and limited to your factual situation, payments made by you for your 

radio program are not contributions as long as the talk show (1) does not expressly advocate for 

your election (by urging listeners to vote for you or vote against your opponents); (2) does not 

make any reference to your candidacy for elective office, your campaign, or your or your 

opponent‟s qualifications for office; and (3) does not solicit contributions for your campaign.  

(Flick Advice Letter, A-11-106, copy enclosed.) 

 

You have described a radio show that will discuss local issues, but not your candidacy or 

campaign for office.  Any payments that you make to start or support the radio will be from your 

own funds or you will also use advertising income.  The advertisers will pay the station in 

exchange for air-time on your shows.  Based on your facts, the payments are not contributions to 

your campaign as they are not made for political purposes.  Provided the content of the Internet 

radio programming is limited as described above, the payments related to the Internet radio 

station are not reportable on your campaign reports.   

 

The income you receive from advertisers would not be contributions, as they are made 

for commercial, rather than political purposes.  The companies or individuals who will buy 

advertising space on your radio program are making payments in full consideration in exchange 

for air-time.  (See Section 82015(a).)  This income, however, must be properly reported on your 

Statement of Economic Interests (“Form 700”).  Also, if you receive $500 or more from any 

advertiser (or other source of income) during the 12 months prior to when you will be making, 

participating in, or using your official position to influence a government decision having a 

financial effect on that person, you may have a conflict of interest under the Act.  (Section 

87100.)   For general guidelines regarding this analysis, see the Commission‟s pamphlet, “Can I 

Vote?” at http://www.fppc.ca.gov/index.php?id=37.   

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Heather M. Rowan  

        Senior Counsel, Legal Division 
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