
 

 

 

 

 

 

 

 

 

January 14, 2014 

 

 

 

Gregory Franklin 

P O Box 1712 

Folsom, CA 95763-1712 

 

Re: Your Request for Informal Assistance  

 Our File No.  I-13-150 

 

Dear Mr. Franklin: 

 

This letter responds to your request for informal assistance regarding the revolving door 

provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
1
  This letter is based on the facts presented.  

The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as the finder of fact 

when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because your question is 

general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.
2
   

 

QUESTION 

 

 Do the Act‟s revolving door provisions restrict you from working with state and local 

agencies or lobbying agencies other than your former agency upon leaving state service? 

 

CONCLUSION 

 

 The Act‟s revolving door provisions will apply to you upon leaving state service. 

However, the Act‟s revolving door provisions do not prohibit you from working with state and 

local agencies or lobbying agencies other than your former agency with some restrictions as 

described below.  

 

 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

  

 
2
  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal 

written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)  
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FACTS 

 

 You are currently the Deputy Director of Health Information Technology (HIT) at the 

California Department of Technology.  You are responsible for the review of HIT policy and you 

liaison with peers in other states.  You plan to leave your current position and work in the private 

sector.  Your future employment will consist of health program development, health program 

advising, health technology evaluation, relationship management, health and information 

technology procurement advising, and project advisory services representing companies 

doing/seeking businesses with the State of California, the Federal government, and local 

government entities.   

 

 You would like to know if there are any restrictions under the Act regarding working 

with state and local agencies or departments based on your current employment and future 

planned area of focus.   

  

ANALYSIS 

 

 Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental 

employment restrictions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions. 

The first is the “permanent ban” provision, which prohibits a former state employee 

from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving 

the State of California if the proceeding is one in which the former state employee participated 

while employed by the state. (See Sections 87401-87402, Regulation 18741.1.)  The second is 

the “one-year ban” provision, which prohibits certain state employees from communicating, for 

compensation, with their former agency for the purpose of influencing certain administrative or 

legislative action. (See Section 87406, Regulation 18746.1.)  As a former employee of the 

California Department of Technology, you are subject to both prohibitions.
3
 

  

I. The Permanent Ban on “Switching Sides” 

 

 The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and 

participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or 

assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee 

participated while employed by the state. (See Sections 87401-87402; Regulation 18741.1.) 
 

 The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other 

proceeding in which you participated while you served as a state administrative official.  

“„Judicial,  quasi-judicial or other proceeding‟ means any proceeding, application, request for a 

                                                           

 
3
 All public officials, leaving governmental service are also subject to restrictions when negotiating 

prospective employment. Under Section 87407 and Regulation 18747, prior to separation from government service, 

a public official is prohibited from making, participating in making, or influencing a “governmental decision directly 

relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective 

employment.” In addition, the Act's conflict-of-interest provisions prohibit an official from making, participating in 

making, or influencing any governmental decision with a reasonably foreseeable material financial effect on the 

source of promised income. (See Sections 87100, et seq. and Regulations 18700, et seq.) 
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ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, 

arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state 

administrative agency . . ..” (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have 

“participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and 

substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering 

advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..” (Section 

87400(d).) 
 

 Furthermore, “[t]he permanent ban does not apply to a „new‟ proceeding even in cases 

where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official 

had participated.  A „new‟ proceeding not subject to the permanent ban typically involves 

different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in 

previous proceedings.” (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. 

I-03-119.)  New contracts with the employee‟s former agency in which the former employee did 

not participate are considered new proceedings. (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)  A new 

contract is one that is based on new consideration and new terms, even if it involves the same 

parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; see also Anderson Advice Letter, No. A-98-159.) 
 

 While we have detailed the general provisions of the permanent ban for your review, you 

have not provided any information as to your proposed participation in any specific proceeding 

that you will participating in at your new place of employment that may affect your ability to 

engage in any of the conduct listed herein.  To apply the permanent ban to your situation, you 

need to determine if any of the actions in which you may engage on behalf of your new employer 

involve a proceeding in which you participated as an employee of the California Department of 

Technology. (Regulation 18741.1(a)(4).) 

  

II. The “One-Year Ban” 

 

 The one-year ban prohibits a state employee from making, for compensation, any formal 

or informal appearance, or making any oral or written communication, before his or her former 

agency for the purpose of influencing any administrative or legislative actions
4
 or any 

discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, 

license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property. (See Section 87406; 

Regulation 18746.1.) 

                                                           
4
 For purposes of Section 87406, the Act defines “administrative action” and “legislative action” as the 

following: 

 

“„Administrative action‟ means the proposal, drafting, development, consideration, 

amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in 

any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding . . ..”  (Section 82002(a).) 

 

“„Legislative action‟ means the drafting, introduction, consideration, modification, 

enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the 

Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, 

or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  „Legislative action‟ 

also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”  (Section 82037.) 
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 The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a 

position that is designated or should be designated in the agency‟s conflict-of-interest code. 

(Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).) The ban applies for twelve months from the 

date the employee leaves state office or employment, which is defined as the date the employee 

permanently leaves his or her governmental agency or takes a leave of absence. (See Lowry 

Advice Letter, No. I-08-053; Regulation 18746.1(b)(1) and (2).) 

 

 While in effect, the one-year ban applies only when a former employee or official is 

being compensated for his or her appearances or communications before his or her former 

agency on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person. 

(Regulation 18746.1(b)(3) and (4).) 
 

 In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial” 

proceedings, the one-year ban applies to “any appearance or communication made for the 

purpose of influencing administrative or legislative action or influencing any action or 

proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, 

grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.” (Regulation 18746.1(b)(5).) 
 

 An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made for the 

“principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or 

advancing the action or proceeding.” (Regulation 18746.2.) An appearance or communication 

includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or 

by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication. 

(Ibid.) 
 

 Finally, appearances and communications are prohibited only if they are (1) before a state 

agency that the public official worked for or represented, (2) before a state agency “which 

budget, personnel, and other operations” are subject to the control of a state agency the public 

official worked for or represented, or (3) before any state agency subject to the direction and 

control of the Governor, if the official was a designated employee of the Governor‟s office 

during the twelve months before leaving state office or employment. (Regulation 18746.1(b)(6).) 

 

 It is important to note, however, that not all communications are prohibited by the one-

year ban.  Appearances or communications before a former state agency employer, made as part 

of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing 

permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] 

prohibitions. . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or 

revocation of any of these actions or proceedings.” (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Quiring 

Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.) 
 

 Additionally, Regulation 18746.2(b)(1)-(4) provides that appearances or communications 

are not restricted under the one-year ban if an individual:  
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(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for 

educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not 

pertain to a specific action or proceeding; 

(2) Attends a general informational meeting, seminar, or similar event; 

(3) Requests information concerning any matter of public record; or 

(4) Communicates with the press. 
 

 We have also advised that a former agency official may, without violating the one-year 

ban, draft proposals on a client‟s behalf to be submitted to the agency so long as the former 

employee is not identified in connection with the client‟s efforts to influence administrative 

action.  (Cook Advice Letter, No. A-95-321; see also Harrison Advice Letter, No. A-92-289.) 

Similarly, a former agency official may use his or her expertise to advise clients on the 

procedural requirements, plans or policies of the official‟s former agency so long as the 

employee is not identified with the employer‟s efforts to influence the agency. (Perry Advice 

Letter, No. A-94-004.) 
 

 As a former designated employee of the California Department of Technology, you are 

subject to the one-year ban. Under the one-year ban, you may not represent any person, including 

your new employer, by appearing before or communicating with the California Department of 

Technology, or any officer or employee thereof, for the purpose of influencing any 

administrative or legislative action for one year after you leave state service.  

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Sukhi K. Brar  

        Senior Counsel, Legal Division 
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