
 

 

 

 

 

 

 

 

 

August 14, 2014 

 

Glenda E. Finley 

Supervising Investigator I 

Medical Board of California 

Office of Investigative Services 

Rancho Cucamonga, California 91730 

 

RE: Your Request for Advice 

 Our File No. A-14-083 

 

Dear Ms. Finley: 

 

 This letter responds to your request for advice regarding the conflict-of-interest code 

disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”)
 1

 and is based on the facts presented; 

the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when 

it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)   

 

QUESTION 

 

Do you have to report your personal business interests, as identified below, on your 

Statement of Economic Interests (Form 700 or SEI)? 

 

CONCLUSION 

 

 No.  Pursuant to categories 4 and 5 of your agency’s conflict of interest code, you are not 

required to disclose these interests. 

 

FACTS 

 

 You are an employee of the State of California Medical Board, a board within the 

Department of Consumer Affairs.  Your position as a Supervising Investigator I is designated in 

its conflict of interest code, requiring disclosure of any financial interests as identified under 

categories 4 and 5.  Those categories require designated employees to disclose as follows: 

 

                                                           
1
 The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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 Category 4 ‒ “All interests in real property and investments and business positions in, and 

any income, including gifts, loans and travel payments from, a business entity, 

professional association or individual where the business entity, professional association 

or individual’s profession is regulated by or offers programs or courses qualifying for 

licensing or continuing education credit by the official’s or employee’s licensing agency.” 

 

 Category 5 ‒ Investments and business positions in, and any income, including 

gifts, loans and travel payments from, a business entity if, within the previous two 

years, the entity is of the type which has contracted with the official’s or 

employee’s immediate employer (e.g., board, bureau, division or licensing agency, 

or, when applicable, the department) to provide goods or services. 

 

 You are a licensed real estate agent (Bureau of Real Estate, Department of Consumer 

Affairs), Notary (Secretary of State), and Private Investigator (Bureau of Security and 

Investigative Services, Department of Consumer Affairs).  You have provided an email from your 

supervisor that states that you “cannot check none [on your form] if you own a business and 

receive income from that business.” 

 

ANALYSIS 

  

 Section 87300 states: 

 

 “Every agency shall adopt and promulgate a Conflict of Interest Code pursuant to 

the provisions of this article.  A Conflict of Interest Code shall have the force of law and 

any violation of a Conflict of Interest Code by a designate employee shall be deemed a 

violation of this chapter.” 

 

Section 87302 requires that each “Conflict of Interest Code shall contain … [a] specific 

enumeration of the positions within the agency … [that] involve the making of decisions [that] 

may foreseeably have a material effect on any financial interest and for each such enumerated 

position, the specific types of investments, business positions, interests in real property, or sources 

of income [that] are reportable.” 

 

Your position is designated in your agency’s Conflict of Interest Code because your 

agency has determined that the duties of your position include making or participating in the 

making of decisions that may foreseeably have a material effect on a financial interest.  You 

stated that your interests that are reportable are limited to those enumerated in categories 4 and 5 

as set forth above.   

 

 Category 4 ‒ Entities that are regulated by or offers programs or courses qualifying for 

licensing or continuing education credit by your licensing agency. 

 

The Medical Board is not the licensing agency for any of the three businesses entities in 

which you have a financial interest and those businesses do not offer programs or courses 

qualifying for licensing or continuing education credit by the Medical Board.   
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 Category 5 ‒ Business entities if, within the previous two years, the entity is of the 

type which has contracted with the official’s or employee’s immediate employer 

(e.g., board, bureau, division or licensing agency, or, when applicable, the 

department) to provide goods or services. 

 

In our telephone conversation you stated that your agency: (1) has its own investigators 

and does not hire private investigators; (2) does not hire real estate agents; and (3) does not 

contract with outside notaries.  Given those facts, your business entities are not “of the type” that 

contract with the Medical Board.   

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

 Sincerely,  

 

 Zackery P. Morazzini 

 General Counsel 

 

 

 

By: William J. Lenkeit 

 Senior Counsel, Legal Division 
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