June, 20 2014

Jay Nagdimon, Ph.D., ABPP
Behavioral Science Service
3550 Wilshire Blvd., Ste 1050
Los Angeles, CA 90010

Re:  Your Request for Advice
Our File No. A-14-086

Dear Mr. Nagdimon:

This letter responds to your request for advice regarding the provisions of the Political
Reform Act (the “Act”).* This letter should not be construed as assistance on any conduct that
may have already taken place. (See Regulation 18329(b)(8)(A).) In addition, this letter is based
on the facts presented. The Fair Political Practices Commission (the “Commission’) does not act
as a finder of fact when it renders assistance. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION

In closing a campaign committee it previously established, may the American Federation
of State, County, and Municipal Employees, Local 2006, return campaign funds to the union’s
general account for the benefit of all members of the union?

CONCLUSION

In closing a committee, a committee established by a union may not return campaign
funds to the union’s general account for the payment of general operating expenses. However,
the committee may return the funds to the union if the funds are segregated and the use of the
funds is restricted to expenditures that are reasonably related to a political, legislative, or
governmental purpose such as collective bargaining and assisting members with workplace
grievances.” Alternatively, the committee may return the funds to the individual union members

! The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory
references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices
Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All
regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.
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who contributed the funds to the committee or donate the funds to another nonprofit
organization.

FACTS

You are the Treasurer of a small union, the American Federation of State, County, and
Municipal Employees (the “AFSCME”) Local 2006, which is comprised of medical
professionals who work for the city of Los Angeles. Years before your involvement with the
union, a prior Executive Board established a campaign committee, which has only made two
contributions in the past six years. The committee is funded by an automatic and involuntary
apportioning of regular union dues, and the committee’s account currently has a balance of
approximately $37,000. Considering the thousands of dollars in accounting fees, previous
government fines, and the infrequent use of the committee, the current Executive Board has
decided to close the committee.

Local 2006 is part of AFSCME’s group tax-exemption status and we have 501(c)(5)
filing status with the IRS. At this time, Local 2006 wishes to return the funds in its committee
account to its general account for the benefit of all members of the union, the same individuals
who funded the committee with their union dues. The general account pays for legal
representation, collective bargaining, and assistance with workplace grievances for our members.
Aside from a small monthly stipend you receive as the treasurer ($150/month), the union has no
paid staff, no physical office, and minimal administrative expenses. The union’s leaders are all
volunteers.

ANALYSIS

The use of campaign funds by committees not controlled by a candidate, such as the
committee in question, is controlled by Section 89512.5 of the Act. Generally, this section
requires expenditures to be “reasonably related to a political, legislative, or governmental
purpose.” (Section 89512.5(a).) However, any expenditure that confers a substantial personal
benefit on any individual with the authority to approve expenditure of campaign funds held by a
committee must be “directly related to a political, legislative, or governmental purpose.”
(Section 89512(b).)

Previously, we have advised that “refunding” committee money to the union that began
the committee for operating expenses is not “reasonably related” to a political, legislative, or
governmental purpose. (Pappy Advice Letter, No. A-94-031.) Nonetheless, we have generally
permitted non-candidate controlled committees to return contributions to contributors. For
example, in the Pirayou Advice Letter, No. A-08-143, we advised a primarily formed ballot
measure committee that it could return funds to a nonprofit organization, which was a major
contributor to the committee, to support the same purpose of the failed ballot measure the

% The use of the funds must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose if the
expenditure provides a personal benefit to any individual with the authority to approve the expenditure, such as the
salary or travel by the union’s leaders.
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committee was formed to support because returning the funds was reasonably related a political
purpose, and that funds exceeding the amount contributed could also be given to the nonprofit
under Section 89515.% (See also Paquette Advice Letter, No. 1-06-208; Bell Advice Letter, No.
A-00-010; and Hiltachk Advice Letter, No. 1-90-053.)

Merging prior advice, we once again examined the “return” of contributions by a
committee to a nonprofit Sheriff’s Association that established the committee in the Hawkins
Advice Letter, No. A-10-150. While recognizing the general rule that returning funds for
operating expenses is not reasonable related to a political, legislative, or governmental purpose
(see Pappy, supra), we advised that the organization could return the funds to its general account
so long as “the funds were restricted to a political or legislative use that is in harmony” with the
purpose of the measure the committee was formed to support. Alternatively, the committee’s
other options included “returning the funds to the actual donors (the Sheriff’s Association
members) (see Pirayou, supra) or donating to a non-profit (see Section 89515).”*

You seek to return committee funds to the AFSCME’s general fund for the purposes such
as legal representation, collective bargaining, and assistance with workplace grievances for your
members. Applying the same rational as prior advice, the funds may not be used for general
operating expenses but may be returned to the union’s general fund so long as the funds are
segregated from other funds and restricted to a use reasonably related to a political, legislative, or
governmental purpose. Consequently, we must now distinguish permissible uses from general
operating expenses.

In examining previous expenditures by committees established by unions, we have found
expenditures permissible to the extent that the expenditures fulfill the union’s purpose in
attempting “to obtain the best wages, hours and benefits” for the union’s members and have
advised the following:

“Applying the Act’s standards to your proposed expenditures, we find ...
that payment for the travel, lodging, and meals for one or two individuals to
attend the employer/employee relations seminar is a permissible use of PAC
funds because attending the seminar is directly related to a political, legislative or
governmental purpose of the committee. ... Similarly, the use of [PAC] funds for
payment of tuition/registration for the seminar is permissible under the Act,

¥ Section 89515 addresses the use of campaign funds for charitable purposes and permits the use of
campaign funds, by a non-candidate controlled committee, for donations to “charitable, educational, civic, religious,
or similar tax-exempt, nonprofit organizations” so long as “no substantial part of the proceeds will have a material
financial effect” on the campaign treasurer, individual or individuals with authority to approve the expenditure of
funds by the committee, or immediate family members and the donation “bears a reasonable relation to a political,
legislative, or governmental purpose.”

* Neither the Pappy nor Hawkins Advice Letters permitted a committee to return funds to an organization
that established the committee under Section 89515 despite the fact that the organizations were nonprofits.
Accordingly, we find that in itself Section 89515 does not permit the return of funds to a nonprofit organization that
has established the committee.
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because it also meets the lower standard of being reasonably related.” (Carpenter
Advice Letter, No. A-04-023; also see Brown Advice Letter, No. 1-90-412,
educational seminars for union members, who were also governmental
employees, to enhance their ability to perform governmental duties for the state
were reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.)

Similarly, in the Kaufman Advice Letter, No. A-96-175, we determined:

“Activities such as participation in political events and rallies,
coordinating political action aimed at influencing contract negotiations or budget
decisions, voter registration activities, providing political education to both union
and nonunion members, tracking legislation, initiatives and administrative
decisions, lobbying state and local officials, recruiting campaign volunteers, voter
registration activities, get-out-the-vote activities, phone banks to influence
elections or governmental activities, and administrative costs and tasks for all of
these activities appear to be directly related to political, legislative or
governmental purposes. Committee funds may be used to pay the costs of these
activities, including staff salaries.”

However, other union activities “such as attending union membership and work site
meetings, membership recruitment, union rallies, attending meetings of state and local affiliates,
writing articles, participating in a radio show, and representing the union at community events,
forums and meetings” had to be analyzed on a case-by-case basis to determine whether or not
any specific action was reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.
(See Kaufman, supra.)

You have specifically inquired about using the funds for legal representation, collective
bargaining, and workplace grievances. Before addressing these uses, we emphasize that the
funds may not be used for operating expenses including, but not limited to, general staff salary,
the rental or maintenance of a union office, and other typical administrative expenses.
Nonetheless, for collective bargaining and assistance with workplace grievances, we find that
these activities fulfill the union’s purpose in attempting “to obtain the best wages, hours and
benefits” for the union’s members and are directly related to a political, legislative, or
governmental purpose. Accordingly, the use of funds for these specific purposes is permitted as
analyzed in the Carpenter and Kaufman advice letters.

More generally, using funds for outside legal representation is permissible only if it is
reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose, and this determination can
only be made on a case-by-case basis after examining the underlying purpose of the
representation. For example, while the use of funds for legal representation regarding an issue
under collective bargaining is permissible under our analysis above, the use of funds for legal
representation regarding an administrative matter such as a property dispute involving a union’s
office is not permitted. If you need further assistance determining whether legal representation
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or any other activity is reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose, you
should seek additional advice specifically describing the activity and purpose.

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

BGL:jgl

By:

Sincerely,

Zackery P. Morazzini
General Counsel

Brian G. Lau
Counsel, Legal Division



