
 

 

 

 

 

 

 

 

August 8, 2014 

 

 

Jonathan Mintzer 

The Sutton Law Firm 

150 Post Street, Suite 405 

San Francisco, CA 94108 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-14-123 

 

Dear Mr. Mintzer: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the 

Political Reform Act (the “Act”).
1
  

 

QUESTION 

 

 Does Section 84223, requiring the maintenance of a list of top 10 contributors by 

committees that raise over $1,000,000 and are “primarily formed to support or oppose a state 

candidate,” apply to a committee set up by a state candidate for his or her own election or 

reelection effort? 

 

CONCLUSION 

 

 No, Section 84223, requiring committees primarily formed to support or oppose a state 

candidate that raise over $1,000,000 to submit a list to the FPPC of their top 10 contributors, 

does not apply to a committee controlled by a state candidate for his or her own election or 

reelection.   

 

FACTS 

 

 Senate Bill 27 was passed by the Legislature and signed by the Governor on May 14, 

2014.  The bill contains an urgency clause and became effective July 1, 2014.  The legislation 

describes when a multipurpose organization that is making political expenditures in California 

qualifies as a committee under the Act and must file campaign reports disclosing donors.   

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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 The legislation also includes top contributor disclosure lists.  State ballot measure 

committees and committees that are primarily formed to make independent expenditures 

supporting or opposing state candidates that have raised $1,000,000 or more are required to 

provide updated top 10 contributor lists to the Fair Political Practices Commission (“FPPC”) for 

posting online.  In addition, the bill requires the FPPC to compile and display on its website a list 

of the top 10 contributors supporting and opposing each state ballot measure.     

 

ANALYSIS 

 

 Section 84223 of the Act, added by SB 27, provides: 

 

   “(a)  A committee primarily formed to support or oppose a state ballot measure 

or state candidate that raises one million dollars ($1,000,000) or more for an 

election shall maintain an accurate list of the committee’s top 10 contributors, as 

specified by Commission regulations.  A current list of the top 10 contributors 

shall be provided to the Commission for disclosure on the Commission’s Internet 

Website, as provided in subdivision (c).”   

 

 The requirement to submit top 10 contributor lists to the FPPC contained in Section 

84223(a) only applies to committees primarily formed to support or oppose a state ballot 

measure, and to committees primarily formed to make independent expenditures supporting or 

opposing a state candidate.  The requirement does not apply to a state candidate’s own controlled  

committee for election to office. 

 

  As you noted, this is made clear in the legislative findings and declarations for SB 27 

which provide: 

 

“(e)  It is therefore the intent of the Legislature to strengthen the laws 

requiring the disclosure of contributions and expenditures in California elections 

by multipurpose organizations and to require committees that raise or spend one 

million dollars ($1,000,000) or more to support or oppose state ballot measures or 

make independent expenditures on behalf of a state candidate to disclose a list of 

their top 10 contributors on the Internet Web site of the Fair Political Practices 

Commission.”   

 

It is also clearly stated on new FPPC forms and instructions for the top 10 contributor 

lists.  In describing “Who Files,” the instructions state “committees primarily formed to support 

or oppose a state candidate that raise $1,000,000 or more and have received contributions of 

$10,000 or more from a single source,” and specify that “this does not include a committee 

controlled by a state candidate for his or her own election.”   

 

The statute only requires top 10 contributor lists from committees making independent 

expenditures on state candidates, because of the reasons you noted.  First, the Act and regulations 
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distinguish between a committee controlled by a state candidate for his or her own election and a 

committee primarily formed to support or oppose a state candidate through independent 

expenditures.  Second, a committee controlled by a state candidate for his or her own election is 

subject to contribution limits under the Act, so there would not be many contributors giving large 

amounts in excess of $10,000 for such candidates to list with the exception of candidates for the 

office of Governor. 

      

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Hyla P. Wagner 

        Senior Counsel, Legal Division 
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