
 

 

 

 

 

 

 

 

 

August 11, 2014 

 

 

Betty Ann Downing, Esq. 

California Political Law, Inc. 

3605 Long Beach Blvd., Suite 426 

Long Beach, CA 90807 

 

Re: Request for Advice 

 FPPC File No. A-14-148 

 

Dear Ms. Downing: 

 

This letter responds to your request for advice regarding campaign provisions of the 

Political Reform Act (Act).
1
 This letter should not be construed as assistance on any conduct that 

may have already taken place. (See Regulation 18329(b)(8)(A).) The Fair Political Practices 

Commission (Commission) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re 

Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) Accordingly, this letter is based on the facts presented. 

 

QUESTION 

 

 May a candidate-controlled committee make independent expenditures to support or 

oppose other candidates given the recent Sacramento County Superior Court decision in Charles 

R. “Chuck” Reed, et al. v. Fair Political Practices Commission (Reed case),
2
 finding Section 

85501 unconstitutional on its face and enjoining the Commission from enforcing that provision 

of the Act in a manner inconsistent with the rights protected by the First Amendment? 

 

CONCLUSION 

 

If a candidate-controlled committee elects to make independent expenditures pursuant to 

the Reed case, existing law would require that any such expenditure be made from the 

candidate’s one campaign contribution account established under Section 85201, and from funds 

                                                           

 
1
 The Political Reform Act is contained in Government Code sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

 
2
  Sacramento County Superior Court, Case No. 34-2013-80001709, decision filed April 2, 2014.  
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raised subject to contribution limits under Sections 85301 and 85302 or any other applicable 

contribution limit imposed upon the candidate by a local jurisdiction. 

 

FACTS 

 

 You represent various state candidates who may wish to use existing campaign funds to 

make independent expenditures in support of or in opposition to other candidates. Section 85501 

of the Act expressly prohibits candidate-controlled committees from making such independent 

expenditures, stating:  “A controlled committee of a candidate may not make independent 

expenditures and may not contribute funds to another committee for the purpose of making 

independent expenditures to support or oppose other candidates.”  

 

 However, in the recent Reed case, the Mayor of San Jose challenged the restriction of 

Section 85501. Relying on the United States Supreme Court decision in Citizens United v. 

Federal Election Commission (2010) 558 U.S. 310, the Superior Court declared that section 

85501 is unconstitutional on its face as a violation of a candidate’s right to free speech under the 

First Amendment, and issued an injunction prohibiting the Commission from enforcing that 

provision of the Act in a manner inconsistent with the rights protected by the First Amendment.  

The court’s order became final on July 19, 2014.     

  

ANALYSIS 

     

Section 85201 requires individuals that file a statement of intention to run for election to 

establish “one campaign contribution account” into which all contributions to the candidate must 

be deposited, and from which all campaign expenditures must be made. Sections 85301 and 

85302 (as well as local rules) also impose limits on the contributions candidates can raise into 

their one campaign contribution account. The Commission has consistently interpreted these 

provisions to prevent a candidate from controlling any committee other than his or her committee 

for election to a specific office, unless expressly permitted otherwise.  (See, e.g. Nelson Advice 

Letter, No. A-14-010; Hicks Advice Letter, No. 1-99-120.)  Since the Act does not permit a 

candidate to control an independent expenditure committee, we consider the present issue in light 

of existing restrictions on contributions and expenditures. 

 

A “contribution” is, in relevant part, a payment made to a candidate for political 

purposes.  (Section 82015.)  Candidates hold contributions in trust and must use the funds to 

make political “expenditures,” including forgiveness of loans, payment of loans by third parties, 

or enforceable promises to make payments. (Sections 82025 and 89510.) And an “independent 

expenditure” is defined in Section 82031, in relevant part, as: 

 

“[A]n expenditure made by any person . . . in connection with a communication which 

expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate . . . or taken as 

a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election but which 

is not made to or at the behest of the affected candidate or committee.”  
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Thus, pursuant to existing law, any payment made to, or used by, a candidate for 

purposes of making an independent expenditure in support of or in opposition to another 

candidate is made for a “political purpose” and is a “contribution” to the candidate. Similarly, 

any independent expenditure by the candidate, or contribution to another committee for the 

purpose of making an independent expenditure, is made for a “political purpose” and is an 

“expenditure” under the Act. Consequently, any campaign funds used by a candidate’s controlled 

committee for elective office to make independent expenditures in support of or in opposition to 

another candidate (or to make contributions to another committee for the purpose of making such 

independent expenditures), must be made from the candidate’s one campaign contribution 

account and from funds raised subject to the applicable contribution limits under the Act or other 

contribution limits imposed upon the candidate by a local jurisdiction.  

 

Finally, in addition to the one campaign contribution account and contribution limits, any 

independent expenditure made by a candidate must also comply with all other provisions of the 

Act. In particular, an independent expenditure under Section 82031 must be made without any 

cooperation, consultation, or coordination with the candidate benefitting from the independent 

expenditure or any controlled committee or agent of the candidate. (See Section 85500 and 

Regulation 18225.7.)  Furthermore, any independent expenditure made by a candidate must carry 

a clear “Paid for by” disclaimer naming the committee paying for the independent expenditure, 

and containing the information required by the sender identification and advertisement disclosure 

provisions of Sections 84305, 84506, and 84506.5. 

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 c 

 

By: Hyla Wagner 

        Senior Counsel, Legal Division 
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