
 

 

 

 

 

 

 

 

September 8, 2014 

 

 

William D. McMinn  

Deputy General Counsel 

San Diego Unified Port District 

3165 Pacific Highway 

P.O. Box 120488 

San Diego, CA 92112-0488 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-14-156 

 

Dear Mr. McMinn: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the gift provisions of the 

Political Reform Act (the “Act”).
1
  The Commission does not act as the finder of fact when 

rendering advice (In re Ogelsby (1975) 1 FPPC Ops. 71), meaning that any advice we provide 

assumes the facts the requestor provides to us are accurate.  If this is not the case, then our advice 

could be different.  

QUESTION 

 

If the San Diego Unified Port District (the “District”) enters into an agreement with the 

University of Phoenix for a ten percent reduction in tuition for employees of the District who 

enroll in classes at the University, does the reduction in tuition equate to a gift to the District 

employees who receive the discount? 

 

CONCLUSION 

 

 No.  The ten percent tuition discounts provided by the University of Phoenix are not 

considered gifts to District employees under the Act, as they are a rebate or discount made by the 

University in the regular course of business to attract students and the tuition discounts are 

widely made to members of the public without regard to official status.   

 

 

 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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FACTS 

 

 You are requesting written advice concerning the operation of the San Diego Unified 

Port District, a public agency and tideland trustee organized and existing pursuant to the San 

Diego Unified Port District Act, which has been codified in the California Harbors and 

Navigation Code, Appendix 1. 

 

The District is governed by a Board of Port Commissioners and has jurisdiction over 

tidelands surrounding the San Diego Bay, submerged lands in the Bay, and any other lands 

acquired by the District, which are held in trust for the benefit of the people of the State of 

California for the purposes of commerce, navigation, fisheries and recreation. 

 

You are Deputy General Counsel and the authorized representative for the District in this 

matter.  The District has been invited to participate in the University of Phoenix, Inc.’s tuition 

reduction program where District employees would receive a ten percent tuition reduction.  The 

reduction would apply to any University program, including certificate programs, and single 

courses, including professional development courses.  The University has provided an “Alliance 

Memorandum of Understanding” to the District in order for the reduction to apply to District 

employees who attend the University.  This agreement is a one-page form whereby the 

University of Phoenix agrees to make a ten percent tuition reduction available to District 

employees and the District agrees to communicate the educational opportunities to its 

employees.   

 

The District inquired as to the “pool” of participants being large enough for the reduction 

to be considered as being offered to the public.  The District received a response from the 

University stating that the “University of Phoenix has partnerships with approximately 3,000 

corporate entities and governmental agencies; all of which receive tuition reduction.”  

 

You request an advice letter regarding the Act and Government Code Section 1090
2
 

concerning the following question:  If the District enters into the agreement with the University 

for a reduction in tuition of ten percent, does the reduction in tuition equate to a gift to the 

District employees who receive the discount? 

 

ANALYSIS 

 

 Section 89503(c) prohibits designated employees of a state or local agency from 

accepting gifts from any single source in any calendar year totaling more than $440
3
 if the 

                                                           
2
   Section 1090 generally prohibits public officers, while acting in their official capacities, from making 

contracts in which they are financially interested.  To trigger the applicability of Section 1090, there would need to 

be some evidence that one of the members of the Port Commission had a prohibitory financial interest in the 

agreement with the University of Phoenix, in which case the entire Board would be prohibited from acting on the 

agreement.  But here, there is no evidence that such an interest is present.  Because Section 1090 does not appear to 

be implicated by your facts, we do not provide further analysis of it. 

   
3
 Regulation 18940.2 states the current gift limit amount of $440.  
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employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her 

statement of economic interests.
4
  In addition to the Act’s gift prohibitions, the Act also requires 

public officials subject to its reporting obligations to disclose certain sources of a gift if the gift is 

valued at $50 or more.  (Sections 87207 and 87302.)  

 

The Act defines a gift as “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to 

the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or 

discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular 

course of business to members of the public without regard to official status.”  (Section 82028, 

emphasis added.)  Consequently, a discount is a gift unless the discount is made in the regular 

course of business to members of the public without regard to official status. 

 

 Shortly after the Act was passed, the Commission interpreted the above statutory 

language in connection with a discount offered by the Holiday Inn to all state employees, 

concluding that the Act does not impose any restrictions or reporting requirements on those who 

offer such discounts, or on public officials who take advantage of such discounts, as long as the 

discount is uniformly offered to all state employees.  (In re Russel (1975) 1 FPPC Ops. 191; see 

also the LaMar-Haas Advice Letter, No. A-04-003.)  

 

 In this opinion, the Commission stated: 

 

     “… many discounts are offered to all members of the public and do not create 

any potential for improper influence.  Requiring the disclosure of all discounts 

would impose burdensome reporting requirements without serving a legitimate 

public purpose.  Consequently, the statutory definition of ‘income’ excludes 

discounts which are made available to members of the public without regard to 

their official status.” 

 

The Commission further determined that: 

 

     “The statutory language does not require that the discount be made available to 

‘all’ members of the public, but implies that the discount will be offered on a 

uniform basis to a diverse group.  [Here] the discount is made available to all 

employees of the State of California.  This group is a large and heterogeneous 

assortment of individuals ….  Because of the size and diversity of the class, we 

conclude that a discount available to all state employees is a discount made 

‘available to members of the public.’” 

 

                                                                                                                                                                                           

 
4
 You have not provided information as to the status of the employees involved (i.e., whether they are 

designated employees and if so whether their designation category includes reporting income or gifts from 

universities).  For purposes of our analysis, we will assume you are asking on behalf of those designated employees 

who are required to report such interests on their statement of economic interests. 
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 Since the Commission’s opinion in Russel, we have advised that a discount “made 

available to members of the public without regard to their official status” includes: all county 

employees (Abbott Advice Letter, No. A-88-049); all city employees Cornelius Advice Letter, 

No. I-92-260); and all district employees (Schectman Advice Letter, No. A-96-218).  More 

recently, we advised in the Lamar-Haas Advice Letter, supra, that discounts offered by 

Disneyland to “emergency personnel in every government sector” also fit the criteria of a 

discount “made available to members of the public without regard to their official status.”  

There, although the discount was offered to a certain class of employees rather than all 

employees of a state, county, city, or district, we found that “the number of fire fighter, law 

enforcement and rescue personnel employed in the entire State of California is large enough in 

size to represent a discount made available to the public as contemplated by the Russel opinion.” 

 

 In this case, the District has been invited to participate in the University of Phoenix’s 

tuition reduction program where District employees would receive a ten percent tuition discount.  

The reduction would apply to any University program, including certificate programs, and single 

courses, including professional development courses.  You asked the University of Phoenix 

about the size of the pool of participants who are offered tuition discounts.  The University of 

Phoenix responded that it has partnerships with approximately 3,000 corporate entities and 

governmental entities, many of which are within the state of California, and all of them receive 

tuition reduction.  The University offers the discounts in the regular course of business to attract 

students.   

 

Because the tuition discounts offered by the University of Phoenix are offered in the 

regular course of business on a uniform basis to a large group of governmental and private sector 

employees, we conclude that these discounts fall within the parameters of the Russel opinion.  

Accordingly, any District employee who enrolls in a course or certificate program at the 

University of Phoenix and takes advantage of the tuition discount has not received a gift or 

income that is either reportable on his or her statement of economic interests (Form 700) or 

subject to the gift limits of the Act.   

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Hyla P. Wagner 

        Senior Counsel, Legal Division 
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