
 

 

 

 

 

 

 

 

 

December 8, 2014 

 

 

Daniel Hentschke 

General Counsel 

San Diego County Water Authority 

4677 Overland Avenue 

San Diego, California 92123-1 233 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-14-187 

 

Dear Mr. Hentschke: 

 

This letter responds to your request for advice on behalf of the members of the San Diego 

Water Authority board regarding the conflict of interest provisions of Government Code Section 

1090 (“Section 1090”).
1
  Please note that we do not provide advice on any other conflict of 

interest restrictions, if applicable, outside the Political Reform Act (the “Act”)
2
 and Section 

1090.  We are also not a finder of fact when rendering advice (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 

71), meaning that any advice we provide assumes the facts the requester provides to us are 

complete and accurate. 

 

We are required to forward your request and all pertinent facts relating to the request to 

the Attorney General’s Office and the San Diego County District Attorney’s Office, which we 

have done.  (Section 1097.1(c)(3).)  We did not receive a written response from either entity.  

We are also required to advise you that, for purposes of Section 1090, the following advice “is 

not admissible in a criminal proceeding against any individual other than the requestor.”  

(Section 1097.1(c)(5).) 

 

QUESTION 

 

 Does Section 1090 prohibit San Diego Water Authority board members from 

participating in a region-wide water conservation program? 

                                                           

 
1
  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.   

 

 
2
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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CONCLUSION 

 

No.  While Section 1090 does apply in the situation described below, a non-interest 

exception applies to allow any board member to participate in the program. 

 

FACTS 

 

 You are the General Counsel for the San Diego Water Authority (the “Water Authority”), 

which provides wholesale water and other services in the San Diego region.  It is governed by a 

35-member board of directors, each of whom is appointed by 24 member public agencies.   

 

The Water Authority has established a WaterSmart Turf Replacement Program that 

provides a reimbursement incentive of $1.50 per square foot for replacement of turf with water-

conserving landscape plants. The program is generally available to all retail water customers of 

any of the Water Authority’s member public agencies.  The program is funded by an Integrated 

Regional Water Management Grant from the California Department of Water Resources and a 

grant from the federal Bureau of Reclamation.  Currently, the program prohibits participation by 

Water Authority staff, board members, contractors, program administrators, and other similar 

“insiders.”  The Water Authority would like to eliminate or modify the restriction so that Water 

Authority officers, employees, and directors may participate in the program. 

 

 About 50 percent of all water used by San Diego County homes and businesses is used in 

outdoor landscaping.  Improving outdoor water efficiency is an important conservation objective 

to help the region meet its long-term water management goals.  Therefore, Water Authority staff 

developed plans to implement a regional rebate program to provide incentives to retail water 

customers who replace existing turf with water efficient landscaping, including developing a 

basic plan outline and soliciting requests for proposals from program administration. 

 

The qualifications for the program benefits are simple and apply to all applicants.  An 

applicant must be a current retail water customer, must participate in a training course, must 

replace existing turf with qualifying plants, and must fill out the standard application form and 

agreement to program terms.  Benefits are available on a first-come, first-served basis, and while 

the amount of benefit may vary, the variance is based on objective and quantifiable data (e.g., the 

square footage of the turf replaced).  While the program administrator does have some decision-

making authority to determine whether the replacement meets all the program requirements 

(such as the amount of turf replaced and whether qualifying plants are used), the determination is 

essentially ministerial and does not involve discretion to pick and choose among applicants or to 

vary benefits from one applicant to the next. 

 

At this point, the board would like to change the program’s restriction and allow Water 

Authority staff, officers and board members the opportunity to participate.  Because you write on 

behalf of the Board of Directors, our analysis is limited to that body. 
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ANALYSIS 

 

Section 1090 generally prohibits public officers, while acting in their official capacities, 

from making contracts in which they are financially interested.  Section 1090 is concerned with 

financial interests, other than remote or minimal interests, that prevent public officials from 

exercising absolute loyalty and undivided allegiance in furthering the best interests of their 

agencies.  (Stigall v. Taft (1962) 58 Cal.2d 565, 569.)  Section 1090 is intended not only to strike 

at actual impropriety, but also to strike at the appearance of impropriety.  (City of Imperial Beach 

v. Bailey (1980) 103 Cal.App.3d 191, 197.)   

 

Under Section 1090, the prohibited act is the making of a contract in which the official 

has a financial interest.  (People v. Honig (1996) 48 Cal.App.4th 289, 333.)  A contract that 

violates Section 1090 is void.  (Thomson v. Call (1985) 38 Cal.3d 633, 646.)  The prohibition 

applies regardless of whether the terms of the contract are fair and equitable to all parties.  (Id. at 

pp. 646-649.) 

 

 We employ the following six-step analysis to determine whether the Water Authority 

board members will have a conflict of interest under Section 1090 should the restrictions be 

lifted and they were to apply under the program. 

 

 Step One: Will the provisions of Section 1090 apply? 
 

 Section 1090 provides, in part, that “[m]embers of the Legislature, state, county, district, 

judicial district, and city officers or employees shall not be financially interested in any contract 

made by them in their official capacity, or by anybody or board of which they are members.”  

The term “district” is defined in Section 1090 as “any agency of the state formed pursuant to 

general law or special act, for the local performance of governmental or proprietary functions 

within limited boundaries.”  Therefore, the members and officers of the board are subject to the 

provisions of Section 1090. 

 

 Step Two: Does the decision at issue involve a contract? 

 

 To determine whether a contract is involved in the decision, one may look to general 

principles of contract law (84 Ops.Cal.Atty.Gen. 34, 36 (2001);  78 Ops.Cal.Atty.Gen. 230, 234 

(1995)), while keeping in mind that “specific rules applicable to Sections 1090 and 1097 require 

that we view the transactions in a broad manner and avoid narrow and technical definitions of 

‘contract.’”  (People v. Honig, supra, at p. 351 citing Stigall, supra, at pp. 569, 571.) 

 

 As mentioned, the Water Authority proposes to change the terms of the replacement 

program to allow Water Authority board members, among others, to participate in the program.  

Such a change, in itself, does not involve any contractually related issues.  Once the program is 

in place, however, there will be contracts between the Water Authority and any board member 

who applies (on a first-come, first-served basis).  The Water Authority has offered qualified 
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persons $1.50 per square foot of turf replaced in exchange for the property owner’s replacing the 

turf with water saving plants.  The program contains within it an offer, acceptance, and 

consideration, which are the tenants of a contract.  Any person who is chosen to participate in the 

WaterSmart Turf Replacement program will therefore enter into a contract with the Water 

Authority.  These contracts are subject to the provisions of Section 1090. 

 

 Step Three: Will the public employee or official be making or participating in 

making a contract? 
 

 Typically, a contract is “made” on mutual assent of the involved parties.  (Stigall, supra, 

at p. 569.)  In addition, making or participating in making a contract has been broadly construed 

to include those instances where a public official has influence over the contract or its terms. 

(See 80 Ops. Cal. Atty. Gen. 41.)  Notably, in relation to a public body, when members of a 

public board, commission or similar body have the power to execute contracts, each member is 

conclusively presumed to be involved in the making of all contracts by his or her agency 

regardless of whether the member actually participates in the making of the contract.  (Thomson 

v. Call, supra at pp. 645 & 649; Fraser-Yamor Agency, Inc. v. County of DelNorte (1977) 68 

Cal.App.3d 201; 89 Ops.Cal.Atty.Gen. 49 (2006).)     

The Water Authority enters into a contract with any person who qualifies for the 

program.  The property owner agrees to replace turf with water conserving plants, and the Water 

Authority agrees to pay $1.50 per square foot of turf replaced.  As stated above, the board 

members are presumed to be participating in the contract decisions due to their position on the 

board.   

 

Step Four: Does the official have a financial interest in the contract?   

 

Under Section 1090, “the prohibited act is the making of a contract in which the official 

has a financial interest” (People v. Honig, supra, at p. 333), and officials are deemed to have a 

financial interest in a contract if they might profit from it in any way.  (Ibid.)  Although Section 

1090 nowhere specifically defines the term “financial interest,” case law and Attorney General 

Opinions state that prohibited financial interests may be indirect as well as direct, and may 

involve financial losses, or the possibility of losses, as well as the prospect of pecuniary gain.  

(See e.g., Thomson, supra, at pp. 645, 651-652; see also People v. Vallerga (1977) 67 

Cal.App.3d 847, 867, fn. 5.) 

 

Individuals who participate in the program will be paid $1.50 for every square foot of 

replaced turf.  Therefore, unless an exception applies, the board members who decide to 

participate will necessarily have a prohibitory financial interest in their own contracts with the 

Water Authority.    

 

 

 

 



File No. A-14-187 

Page No. 5 

 

 

 

Step Five: Does either a remote interest or non-interest exception apply?   

 

As a general rule, when Section 1090 applies to one member of a governing body of a 

public entity, as here, the prohibition cannot be avoided by having the interested board member 

abstain; the entire governing body is precluded from entering into the contract.  (Thomson, 

supra, at pp. 647-649; Stigall, supra, at p. 569; 86 Ops.Cal.Atty.Gen. 138, 139 (2003); 70 

Ops.Cal.Atty.Gen. 45, 48 (1987).)  The Legislature has created various statutory exceptions to 

Section 1090’s prohibition, however, including a broad category of “non-interests” under Section 

1091.5.  If a non-interest is present, the official may enter the contract in his or her official and 

personal capacities. 

 

 Under Section 1091.5(a)(3),  an officer or employee is deemed not interested in a contract 

if his or her interest is “[t]hat of a recipient of public services generally provided by the public 

body or board of which he or she is a member, on the same terms and conditions as if he or she 

were not a member of the body or board.” 

  

 The phrase “on the same terms and conditions” requires there be no special treatment of 

an official, either express or implied, because of that person’s status as an official.  (Lexin v. 

Superior Court (2010) 47 Cal.4th 1050, 1101.)  Accordingly, the public services exception 

generally will not apply when the provision of the service involves an exercise of discretion by 

the public body that would allow favoritism toward officials, or occurs on terms tailored to an 

official’s particular circumstances.
3
 

 

You have explained that the program is applied to each applicant in an identical manner.  

The method of choosing applicants is on a first-come, first-served basis, for as long as the 

program has funds available.  Each applicant must be a current retail water customer, must 

participate in a training course, must replace existing turf with qualifying plants, and must fill out 

the standard application form and agreement to program terms.  While the program administrator 

does have some decision-making authority to determine that the replacement meets all the 

program requirements (such as the amount of turf replaced and whether qualifying plants are 

used), the determination is essentially ministerial and does not involve discretion to pick and 

choose among applicants or to vary benefits from one applicant to the next. 

 

Based on the above, the ‘public services generally provided’ exception under Section 

1091.5(a)(3) applies here to allow any board member to participate in the program should the 

restriction be lifted.
4
 

 

 

 

                                                           
3
 Lexin, supra at 1088, 1100 at note 28; 88 Ops.Cal.Atty.Gen. at 128 (“discretionary or highly customized 

services” benefitting official would not come within “public services” exception), 92 Ops.Cal.Atty.Gen. at 71. 

 
4
  Because we find a non-interest exception applies, we do not apply step six (the rule of necessity) of the 

analysis.  
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If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Heather M. Rowan 

        Senior Counsel, Legal Division 
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