
 

 

 

 

 

 

 

 

 

December 16, 2014 

 

 

Anamarie Avila Farias 

Councilmember 

City of Martinez 

525 Henrietta Street 

Martinez, CA 94553‐2395 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-14-212 

 

Dear Avila Farias: 

 

This letter responds to your request for advice regarding your responsibilities as a 

Martinez City Councilmember the conflict of interest  provisions of the Political Reform Act (the 

“Act”).
1
  Because the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a 

finder of fact when it renders advice (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71), this advice is based 

solely on the facts presented. 

 

Please note that we are only providing advice under the conflict of interest provisions of 

the Act and not under other general conflict of interest prohibitions such as common law conflict 

of interest or Section 1090. 

 

 

QUESTIONS 

 

 1.  Does the fact that you are the guarantor on a loan on property owned by your mother 

create an obligation to report your mother’s rental property on your Form 700? 

 

 2.  Will your mother’s rental property be a basis for a disqualifying conflict of interest in 

considering projects near your mother’s home? 

 

 

 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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CONCLUSIONS 

 

 1.  No, you have no reportable interest in your mother’s property. 

 

 2.  No, your mother’s property with not be a basis for a disqualifying conflict of interest 

under the Act. 

 

FACTS 

 

 You are a Martinez City Councilmember.  Your mother, Anamaria B. Avila, owns a 

rental property in the City.  When  your mother purchased the property in 2008, she was unable 

to qualify for a loan to purchase the property.  In order to assist your mother, you co-signed to 

guarantee the loan and appear as a debtor on the Deed of Trust.  Your mother provided the down 

payment and has made the loan payments ever since.  Your mother is the sole owner of the 

property and the grant deed shows that she holds title solely in her name.   

 

 Under your mother’s will, the entire interest in the property will pass to your mother’s 

grandchildren.  You have no interest (recorded, unrecorded, or otherwise) in the home, and you 

have no ability to encumber, transfer or cause the transfer of the property.   

 

ANALYSIS 

 

 Section 82033 defines “interest in real property” to include any leasehold, beneficial or 

ownership interest or an option to acquire such an interest in real property located in the 

jurisdiction owned directly, indirectly or beneficially by the public official, or other filer, or his 

or her immediate family if the fair market value of the interest is $2,000 or more.  Interests in 

real property of an individual include a pro rata share of interests in real property of any business 

entity or trust in which the individual or immediate family owns, directly, indirectly or 

beneficially, a 10-percent interest or greater.  An “indirect interest” means any investment in a 

business entity owned by the spouse of an official or by a member of the official’s immediate 

family, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the 

official, the official’s immediate family, or their agents own directly, indirectly, or beneficially a 

10-percent interest or greater. (Section 87103.)  Section 82029 defines “immediate family” as 

“the spouse and dependent children.” 

 

 Section 82033 defines “interest in real property” as “any leasehold, beneficial or 

ownership interest or an option to acquire such an interest in real property located in the 

jurisdiction owned directly, indirectly or beneficially by the public official, or other filer, or his 

or her immediate family if the fair market value of the interest is two thousand dollars ($2,000) 

or more...”  

 

  You state that your mother owns a rental property in the City.  Your mother is not a part 

of your immediate family.  You also stated that you and your husband are on the “deed of trust” 

for the property as a guarantor and co-signer (co-borrower) but are not on the title of the 
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property.  This security arrangement is also not considered an interest in real property.
2
  For 

example, Fannie Mae, in their Selling Guide provides that guarantors and co-signers are credit 

applicants, but do not have ownership interest in the subject property.  Guarantors and co-signers 

sign the mortgage or deed of trust note, have joint liability for the note with the borrower, but do 

not have an interest in the property sales transaction, such as the property seller, the builder, or 

the real estate broker. 

 

 Thus, neither your mother’s ownership of the property nor your name on the deed of trust 

for the property create a reportable interest in real property for you as defined in the Act.  Since 

you do not have an interest in the real property, the property will not be a basis of conflict of 

interest for you.      

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: John W. Wallace 

        Assistant General Counsel 

        Legal Division 

 

JWW:jgl 

 
 

                                                           

 
2
 In contrast, where an official holds a deed of trust on property as security for a loan the official made to 

the property holder as the lender, this would be an interest in the real property.  (Russell  Advice Letter, No. A-14-

116a.)   


