
 

 

 

 

 

 

 

 

 

March 11, 2015 

 

 

Michele Beal Bagneris 

City Attorney 

100 North Garfield Avenue, Suite N210 

P O Box 7115 

Pasadena, CA 91109-7215 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No. A-15-011 

 

Dear Ms. Bagneris: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the behested payment provisions 

of the Political Reform Act (the “Act”).
1
 This letter is based on the facts presented in your 

request. The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of 

fact when it renders assistance. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) Additionally, this letter 

should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place (see 

Regulation 18329(b)(8)(A).) 

 

QUESTION 

 

 Is Mayor Bill Bogaard required to report payments made to the City of Pasadena at his 

request where the payments will be used to defray the costs of the city’s 33
rd

 Annual Black 

History Parade and Festival (the “Festival”)? 

 

CONCLUSION 

 

Yes. The payments are “behested payments” that Mayor Bogaard must report on the 

Commission’s “Behested Payment Report.” 

 

  

                                                           

 
1
 The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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FACTS 

 

 City staff has asked Mayor Bogaard to solicit funds from various persons and community 

organizations to sponsor the Festival. Mayor Bogaard is elected at large and a member of the 

City Council. Festival sponsors can participate at any level and the Mayor’s request encourages 

sponsorship starting at $1,000 to $7,000 and above. Donations would be made payable to the 

city. The city’s Department of Human Services, under the direction of the City Manager, will 

direct how the payments will be used in carrying out the Festival events. Mayor Bogaard is not in 

a position to supervise, control or direct the staff members, nor the manner in which the solicited 

funds will be used. Mayor Bogaard will not control the funds raised. 

 

ANALYSIS 

 

The Act states that, generally, a “contribution” includes a payment made at the behest of 

a candidate. (Section 82015(b).) The term “candidate” includes those who hold an elected office. 

(Section 82007.) A payment is made “at the behest” of a candidate whenever it is made “under 

the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at 

the request or suggestion of, or with the express, prior consent of” the elected officer. 

(Section 82015; Regulation 18215.3(a).) The term “payment” includes an expenditure of money 

(see Section 82044), and an expenditure made at the behest of a candidate includes “expenditures 

made by a person other than the candidate or committee, to fund a communication relating to” a 

candidate who is clearly identified. (Regulation 18225.7(b).) 

 

 Section 82015(b)(2), sets forth several exceptions to the general rule that a payment made 

at the behest of a candidate is a contribution. Subdivision (b)(2)(B) applies to the facts here. It 

provides that a behested payment is not a contribution if:  

  

  “(B) It is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for  

purposes unrelated to his or her candidacy for elective office. The following types of 

payments are presumed to be for purposes unrelated to a candidate's candidacy for 

elective office:  

 

. . . 

 

 

 “(iii) A payment not covered by clause (i), made principally for legislative, 

governmental, or charitable purposes, in which case it is neither a gift nor a 

contribution. However, payments of this type that are made at the behest of a 

candidate who is an elected official shall be reported within 30 days following the 

date on which the payment or payments equal or exceed five thousand dollars 

($5,000) in the aggregate from the same source in the same calendar year in 

which they are made. . . .”  

 

 Section 82015(b)(2)(B)(iii) provides that even if a payment made “at the behest” of an 
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elected official is not a contribution to that official, the official must file a report detailing the 

payment if the payment is principally for a legislative, governmental or charitable purpose. The 

purpose of the “behested payment” provision in Section 82015 is to capture reporting for 

payments that are not direct contributions to elected officials, but that the public would want to 

see in periodic reports. That is, the purpose is to provide disclosure of payments when there 

might be a potential for influence over a public official.  

 

You indicate that the payments made to defray the costs of the Festival will be used for 

the general benefit of the city, which has put on the Festival for 32 years. The payments will not 

be used to assist or benefit Mayor Bogaard. Decisions as to how the payments will be applied 

toward Festival costs will be made by staff over whom Mayor Bogaard has no supervisory 

authority.  We find that these distinctions have no bearing on the question of whether the 

payments are reportable behested payments. As stated above, the purpose of the “behested 

payment” provisions is to capture reporting for payments that are not direct contributions to 

elected officials, but that the public would want to see in periodic reports and to provide 

disclosure of payments when there might be a potential for influence over a public official. This 

is why officials must report payments made to a nonprofit organization at the official’s request. 

The official does not control how the nonprofit will use the payments nor are the payments used 

to assist or benefit the official. The potential for influence is no different whether the elected 

official requests the payments for a nonprofit organization or the official’s agency. Accordingly, 

any payments made in response to Mayor Bogaard’s request are behested payments that he must 

report. 

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        John W. Wallace 

Assistant General Counsel  

 

 

 

 

By: Valentina Joyce 

        Counsel, Legal Division 
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