
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

February 20, 2015 

 

 

 

Dawn Haggerty 

30717 Emperor Drive 

Canyon Lake, CA 92587 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-15-018 

 

Dear Ms. Haggerty: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the conflict of interest provisions 

of the Political Reform Act (the “Act”).
1
  This letter should not be construed as assistance on any 

conduct that may have already taken place (Regulation 18329(c)(4)(A)), and is based on the facts 

presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder 

of fact when it provides advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Please note that we are 

only providing advice under the conflict of interest provisions of the Act and not under other 

general conflict of interest prohibitions such as common law conflict of interest or Government 

Code Section 1090.   

 

QUESTION 

 

Do the Act’s conflict of interest provisions prohibit you from serving as a member of the 

Public Safety Ad Hoc Committee (the “Committee”) while serving on the City Council?   

 

CONCLUSION 

 

No.  Members of the Committee are not considered public officials subject to the Act’s 

conflict of interest provisions.   

 

 

 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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FACTS 

 

 You were recently elected to the Canyon Lake City Council and you are also serving out 

the last three months as the Director of the Canyon Lake Homeowner’s Association (“HOA”).
2
   

Canyon Lake primarily consists of a gated community where 11,000 of the 12,500 people living 

in the City actually live within the gates.  The HOA has a private security company and the City 

is served by the County Sheriff. 

 

Subsequent to your election, the City Council voted to create the Committee to determine 

if it would be financially and operationally feasible to convert the provision of its law 

enforcement services from the County Sheriff to a City Police Department.  You are the Chair of 

the Committee, which also consists of another councilmember, the HOA General Manager, the 

HOA President and two retired police chiefs.  The Committee had its first meeting last week to 

discuss how to proceed with this potential conversion, and a second meeting has been scheduled 

for February 2015. 

 

You describe the Committee as simply a fact-finding body that will ultimately report its 

findings to the City Council.  As such, once the Committee determines the feasibility of the 

conversion, it will report its findings to the City Council, which will then determine the next 

appropriate action.    

  

ANALYSIS 

 

The Act’s conflict of interest provisions ensure that public officials will “perform their 

duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the 

financial interests of persons who have supported them.”  (Section 81001(b).)  Section 87100 

prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her 

official position to influence a governmental decision in which the official has a financial 

interest.  A conflict of interest exists whenever a public official makes, participates in making, or 

uses his or her official position to influence a governmental decision that has a reasonably 

foreseeable material financial effect on one or more of his or her interests as specified by Section 

87103. 

 

The threshold inquiry in determining whether you have a conflict of interest under the 

Act is whether you, in your capacity as a member of the Committee, are a “public official” who 

will be making, participating in making, or influencing a governmental decision. 

 

Section 82048 defines “public official” as every member, officer, employee or consultant 

of a state or local government agency.  The term “public official” is further defined by 

Regulation 18701(a)(1) as follows: 

 

                                                           
2
  You state that both the City Attorney and attorney for the HOA have provided you letters indicating you 

can legally serve on both entities.  In any event, you plan to resign from the HOA at the March 3, 2015 HOA 

meeting.  
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“(a) For purposes of Government Code section 82048, which defines 

“public official,” and Government Code section 82019, which defines 

“designated employee,” the following definitions apply: 

“(1) “Member” shall include, but not be limited to, salaried or 

unsalaried members of committees, boards or commissions with 

decisionmaking authority. 

“(A) A committee, board or commission possesses decisionmaking 

authority whenever: 

“(i) It may make a final governmental decision; 

“(ii) It may compel a governmental decision; or it may prevent a 

governmental decision either by reason of an exclusive power to 

initiate the decision or by reason of a veto that may not be overridden; 

or 

“(iii) It makes substantive recommendations that are, and over an 

extended period of time have been, regularly approved without 

significant amendment or modification by another public official or 

governmental agency. 

“(B) A committee, board, or commission does not possess 

decisionmaking authority under subsection (a)(1)(A)(i) of this 

regulation if it is formed for the sole purpose of researching a topic 

and preparing a report or recommendation for submission to another 

governmental body that has final decisionmaking authority.” 

 

Thus, a committee, board or commission may be deemed to have decisionmaking 

authority whenever it has the ability to 1) make a final decision, 2) compel or prevent a decision, 

or 3) make substantive recommendations that are, over an extended period of time, regularly 

approved without significant amendment or modification.  If the Committee satisfies any of these 

factors, it possesses decisionmaking authority, and its members are considered public officials 

who are subject to the Act’s conflict of interest provisions and financial disclosure requirements. 

Alternatively, if the Committee does not have decisionmaking authority under Regulation 18701, 

the Committee’s members are not considered public officials under the Act and are not subject to 

the Act’s conflict of interest provisions and financial disclosure requirements.
3
 

 

Initially, looking to the provision under 18701(a)(1) (A)(iii), you state that the Committee 

has only met on one occasion and is planning a second meeting to be scheduled in February 

2015.  This would suggest that the Committee has not had the opportunity to make substantive 

recommendations that, over an extended period of time, have been regularly approved without 

significant amendment or modification.  Traditionally, where there is a history of 

recommendations from an advisory body being regularly accepted without amendment or 

modification, often referred to as “rubber stamping,” the body converts from a solely advisory 

function to one of making or participating in the making of a governmental decision, and its 

members are considered public officials subject to the Act’s conflict of interest provisions.  
                                                           

3
  In this case, you would obviously still be considered a public official in your capacity as a member of the 

Canyon Lake City Council who is subject to the Act.   
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However, in this situation, as a new body with no history of making recommendations that have 

been rubber stamped, the Committee would not have decisionmaking authority under this 

provision. 

 

Turning to the remaining two provisions under Regulation 18701(a)(1)(A)(i)-(ii), you 

indicate that the Committee is simply gathering facts to determine the feasibility of changing the 

provision of the City’s law enforcement services from the County Sheriff to a City Police 

Department.  Once the Committee has sufficient information in this regard, it will then report its 

findings to the City Council for action.  Importantly, the Committee has no authority make a 

final decision, or to compel or prevent a decision, on this subject.      

 

Because you have provided no facts to demonstrate that the Committee has 

decisionmaking authority, you are not a “public official” in your capacity as a Committee 

member, and you are not prohibited from participating on the Committee, which will ultimately 

make recommendations to the City Council.
4
  If, however, in the future, the Committee’s powers 

or authority are changed, or the Committee’s recommendations are regularly approved by 

another body, you will need to revisit the question of whether the Committee has decisionmaking 

authority that would cause its members to become subject to the Act’s conflict of interest and 

financial disclosure provisions. 

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        John W. Wallace 

Assistant General Counsel  

 

 

 

 

By: Jack Woodside 

        Senior Counsel, Legal Division 

 

JW:jgl 

 

 

 

                                                           
4
  You asked whether you can report on the Committee’s developments to the City Council at public 

meetings.  Nothing under the Act would prohibit you from doing this.  However, we urge you to consult with the 

City Attorney to ensure compliance with legal provisions outside of the Act.  


