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 Our File No.  15-085 

 

Dear Mr. Newton: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the revolving door provisions of the 

Political Reform Act (the “Act”).
1
 This letter is based on the facts presented. The Fair Political 

Practices Commission does not act as a finder of fact when it renders advice. (In re Oglesby (1975) 

1 FPPC Ops. 71.) Additionally, we do not advise regarding past conduct. (Regulation 18329(b)(8).)  

The advice below pertains only to conduct yet to occur. 

 

QUESTION 

 

 Does either the one-year ban or the permanent ban prevent you from accepting a position on 

CalTrans’ Seismic Advisory Board? 

 

CONCLUSION 

 

 Yes. The one-year ban prevents you, for a period of one year, from participating on the 

Seismic Advisory Board. Upon the conclusion of the one-year ban, you may participate on the 

Seismic Advisory Board. The permanent ban, however, may limit your involvement in specific 

decisions of the Seismic Advisory Board as more fully analyzed below. 

 

FACTS 

 

 You are a former CalTrans employee and you retired on September 15, 2014. As a CalTrans 

employee, you were a State Bridge Engineer responsible for standards in policy and bridge design 

and designated in CalTrans’ conflict of interest code. Since your separation from state service, you 

have begun working for Parsons Brinckerhoff as the Director of Complex Bridges. 

 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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 CalTrans advertised a Request for Qualifications to fill current vacancies on the CalTrans 

Seismic Advisory Board. You applied for one of the openings in March, interviewed in June, and 

now await the final selections. You would serve on the board in your role as a Parsons Brinckerhoff 

employee representative and expert. The Seismic Advisory Board is a board that CalTrans develops 

made up of both community members and CalTrans employees. The board recommends and 

reviews seismic policy used on California bridge projects. You state that the board “does not review 

or advise on specific projects or contracts.” 

 

ANALYSIS 

 

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental 

employment provisions under the Act, the one-year ban and the permanent ban. In addition, Section 

87407 prohibits officials from making, participating in making, or using their position to influence 

decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or have any arrangement 

concerning employment. These provisions are commonly referred to as the “revolving door” 

prohibitions.
 2     

 

One-Year Ban  

 

The “one-year ban” prohibits a former state employee from making, for compensation, any 

formal or informal appearance, or making any oral or written communication, before his or her 

former agency for the purpose of influencing any administrative or legislative actions or any 

discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, 

grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property. (See Section 87406; Regulation 

18746.1.) 

 

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a 

position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code. 

(Section 87406(d)(1); Regulation18746.1(a)(2).) The ban applies for twelve months from the date 

the employee permanently leaves state office or employment. While in effect, the one-year ban 

applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or 

communications before his or her former agency on behalf of any person as an agent, attorney, or 

representative of that person. (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).) 

 

In contrast to the permanent ban, which only applies to certain matters involving specific 

parties such as “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any appearance 

or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action or 

influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation 

of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.” (Regulation 

18746.1(b)(5).)  An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made 

for the “principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or 

advancing the action or proceeding.” (Regulation 18746.2.) An appearance or communication 

                                                           
2
 Because we do not advise on past conduct, we do not address whether your applying for the advisory board 

violated the revolving door provisions. Moreover, we are not providing assistance under Section 87407 as it no longer 

applies to your question.   
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includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by 

electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication. (Ibid.) 

 

Finally, appearances and communications are prohibited only if they are (1) before a state 

agency that the public official worked for or represented, (2) before a state agency “which budget, 

personnel, and other operations” are subject to the control of a state agency the public official 

worked for or represented, or (3) before any state agency subject to the direction and control of the 

Governor, if the official was a designated employee of the Governor’s office during the twelve 

months before leaving state office or employment. (Regulation 18746.1(b)(6).) 

 

As a member of the Seismic Advisory Board, you would be communicating, for 

compensation as an employee for a private company, with your former agency for the purpose of 

influencing administrative actions, namely, developing a seismic policy for the state. Because of 

this, the one-year ban prohibits your participation on the board as a Parsons Brinkckerhoff 

employee. After September 15, 2015, the one-year ban no longer applies.  

 

Permanent Ban 

 

The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and 

participating, for compensation, in certain proceeding involving the State of California and other 

specific parties, or assisting in the proceeding if the proceeding is one in which the former state 

employee participated while employed by the state. (Sections 87401 and 87402; Regulation 

18741.1.) The permanent ban applies when an official has permanently left or takes a leave of 

absence from any particular office or employment. (Regulation 18741.1(a)(1).) 

 

The permanent ban is a lifetime ban and applies to any formal or informal appearance or any 

oral or written communication – or aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in 

representing any other person, other than the State of California, in an appearance or 

communication – made with the intent to influence any judicial, quasi-judicial, or other proceeding 

in which you participated while you served as a state administrative official. “‘Judicial, quasi-

judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other 

determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other 

particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative  

agency . . ..” (Section 87400(c).) 

 

Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she 

took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, 

formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of 

confidential information . . ..”  (Section 87400(d).)   

 

You have not identified any “judicial, quasi-judicial, or other proceedings” as defined above 

in which you participated during your tenure at CalTrans or identified any particular decision before 

the Seismic Advisory Board. Accordingly, we cannot determine whether the permanent ban will 

apply should you accept a position on the board at the conclusion of the one-year ban. While you 

have stated that the Seismic Advisory Board “does not review or advise on specific projects or 

contracts,” the permanent ban may potentially apply to the review of general seismic requirements 
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if the requirements are limited to or necessitated by any particular project in which you participated 

as a CalTrans employee. If you need additional assistance regarding the permanent ban as it 

pertains to any specific decision of the Seismic Advisory Board after accepting a positon on the 

board, you should seek further advice providing a thorough description of the proceeding and your 

past involvement. 

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Hyla P. Wagner 

General Counsel  

 

 

        /s/ 

 

By: Heather M. Rowan 

        Senior Counsel, Legal Division 
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