
 
STATE OF CALIFORNIA 
FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION  
428 J Street • Suite 620 • Sacramento, CA 95814 -2329 
(916) 322-5660 • Fax (916) 322-0886 

 
 

 
 

 

May 12, 2015 

 

 

Tod Hickman 

P O Box 238 

Bangor, CA 95914 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No. A-15-086 

 

Dear Mr. Hickman: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the conflict of interest provisions of 

the Political Reform Act (the “Act”).
1
  

 

Please note that we are only providing advice under the conflict of interest provisions of the 

Act and not under other general conflict of interest prohibitions such as common law conflict of 

interest or Section 1090, nor the Brown Act. 

 

QUESTION 

 

Does the Act prohibit you from participating in decisions to approve the minutes of prior 

board meetings? 

 

CONCLUSION 

 

No. Approving the minutes is not a “decision” under the Act and does not therefore give rise 

to a conflict of interests. 

 

FACTS 

  

 You are one of five elected Directors for South Feather Water and Power, a small water and 

power Agency in Northern California. We have previously advised that you have a conflict of 

interest in decisions relating to a project in your neighborhood. (See Hickman Advice Letter No. A-

15-061). At each meeting, the board members vote regarding whether to approve the minutes from 

the last meeting. You occasionally have questions or corrections regarding the minutes that you 

pose prior to the vote. The corrections could pertain to the subject in which you have a conflict. 

 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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ANALYSIS 

 

Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or using 

his or her position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest. 

A public official has a “financial interest” in a decision within the meaning of the Act if it is 

reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on one or more of the 

public official’s interests. (Section 87103.) 

 

The Act’s conflict of interest provisions apply only when a public official “make[s], 

participate[s] in making, or in any way attempts to use his [or her] official position to influence a 

governmental decision in which he [or she] knows or has reason to know he [or she] has a financial 

interest.” (Section 87100.) An official is not making or participating in making a government 

decision if the official’s actions are solely ministerial, secretarial, manual, or clerical. (Regulation 

18704(d)(1).) Voting to approve the minutes from the prior meeting, even if when you have 

comments regarding the substantive nature of the previous meeting, is ministerial and clerical in 

nature. Additionally, when you limit your comments to the accuracy of the minutes, you are 

participating in a ministerial act. Accordingly, you are not “making a governmental decision” under 

the Act when you comment on and vote regarding the Board’s minutes. 

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Hyla P. Wagner 

General Counsel  

 

 

         /s/ 

 

By: Heather M. Rowan 

        Senior Counsel, Legal Division 
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