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August 7, 2015 

 

 

Michael Howerton 

Editor-in-Chief, SF Examiner 

VP of Editorial, San Francisco Media Company 

835 Market Street, Suite 550 

San Francisco, CA 94103 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-15-122 

 

Dear Mr. Howerton: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the contribution provisions of 

the Political Reform Act (the “Act”).
1
 The Fair Political Practices Commission (the 

“Commission”) does not advise on other areas of law, including applicable local laws or 

statements of incompatibility. 

 

QUESTION 

 

Does allowing a columnist to write a column for the San Francisco Examiner about his 

own candidacy constitute a contribution under the Act? 

 

CONCLUSION 

 

 Yes. Unless an exception applies, paying a columnist who is also a candidate to write a 

column specifically about his candidacy is a contribution under the Act. If, however, The 

Examiner invites all candidates in the race, or at least two candidates appearing on the ballot for 

mayor to participate in the forum by offering each candidate similar space, as discussed below, 

this would qualify as an exception to the definition of contribution under Regulation 

18215(c)(10). 

 

FACTS 

 

 You are the Editor-in-Chief of the San Francisco Examiner, which is a long-running daily 

newspaper distributed in and around San Francisco. Stuart Schuffman is a weekly columnist for 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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the Examiner and a candidate for San Francisco mayor. As part of his weekly column, Mr. 

Schuffman would like to use that column to write about his experiences running for mayor as 

well as his candidacy. There is one other candidate, the incumbent, who is also running.  

 

ANALYSIS 

 

Contribution 

 

The Act defines “contribution” to include any payments made at the behest of a candidate 

unless it is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes 

unrelated to his candidacy for elective office. Section 82015 of the Act provides that a payment 

is made for purposes related to a candidate’s candidacy for elective office if all or a portion of 

the payment is used for election-related activities, as defined below: 

 

“(C) . . . For purposes of this subparagraph, ‘election-related activities’ shall 

include, but are not limited to, the following: 

 

(i) Communications that contain express advocacy of the nomination 

or election of the candidate or the defeat of his or her opponent. 

      

(ii) Communications that contain reference to the candidate's 

candidacy for elective office, the candidate's election campaign, or the 

candidate's or his or her opponent's qualifications for elective office. 

      

(iii) Solicitation of contributions to the candidate or to third persons 

for use in support of the candidate or in opposition to his or her opponent. 

      

(iv) Arranging, coordinating, developing, writing, distributing, 

preparing, or planning of any communication or activity described in clause 

(i), (ii), or (iii). 

      

(v) Recruiting or coordinating campaign activities of campaign 

volunteers on behalf of the candidate. 

      

(vi) Preparing campaign budgets. 

      

(vii) Preparing campaign finance disclosure statements. 

     

(viii) Communications directed to voters or potential voters as part of 

activities encouraging or assisting persons to vote if the communication 

contains express advocacy of the nomination or election of the candidate or 

the defeat of his or her opponent.” 

 

(Section 82015(b)(2)(C).) 
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Further, Regulation 18215 states: 

 

“(a) A contribution is any payment made for political purposes for 

which full and adequate consideration is not made to the donor. A 

payment is made for political purposes if it is: 

 

(1) For the purpose of influencing or attempting to influence the 

action of the voters for or against the nomination or election of a candidate 

or candidates, or the qualification or passage of any measure . . ..” 

 

In the Flick Letter, No. A-11-106, we advised that a radio station would not give an in-

kind contribution to a mayoral candidate who hosts a radio show if “it is clear from the 

surrounding circumstances that the payments were made for purposes unrelated to [the host’s] 

candidacy for elective office.” In that situation, the radio show host had no intention of 

discussing his candidacy on this radio show. Consequently, the show was not an in-kind 

contribution because it was unrelated to the host’s candidacy. The radio station also planned to 

produce a podcast wherein the same radio host would discuss his candidacy. Any reference to the 

host’s candidacy, the campaign, or his or her opponent’s qualifications, however, would qualify 

the radio show as an in-kind contribution because the exception does not apply to a candidate 

engaging in express advocacy and the payments would not be “unrelated to the campaign.” 

(Section 82015(b)(2)(C).)   

 

Here, however, the columnist (akin to the radio show host), plans to specifically devote 

his newspaper column to discussing his candidacy and engaging in express advocacy. (See 

Regulation 18215(c)(4) [a contribution does not include a payment made at the behest of a 

candidate for a communication by the candidate unless it contains express advocacy or refers to 

the candidate’s candidacy for elective office].) While there is an exception to “contribution” for 

payments that a newspaper of general circulation makes if the newspaper “routinely covers news 

and commentary of general interest . . .,” it does not apply to the candidate him- or herself 

expressly advocating for his or her own candidacy, or against his or her opponent’s. (Regulation 

18215(c)(8).) Allowing Mr. Schuffman space in the Examiner to discuss and promote his 

candidacy would therefore be an in-kind contribution unless an exception applies.  

 

There are several exceptions to the definition of contribution. Other than the exception 

for newspapers of general circulation, discussed above and which does not apply, one exception 

that could apply is: 

 

A payment for a debate or other forum sponsored by a nonpartisan 

organization in which at least two candidates appearing on the ballot for 

the same elective office were invited to participate. 

 

(Regulation 18215(c)(10), copy enclosed.) 

 

We have previously found that a voter pamphlet, a website that offers space to all 

candidates, and a radio show that offers other candidates an invitation to participate in a 
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discussion all fall under “other forum.” (See Advice Letters: Jex, A-00-271, Johnson, I-96-260, 

Farthing, I-95-390.) Similarly here, a newspaper that invites at least two candidates appearing on 

the ballot for the same elective office to participate by offering each candidate similar space 

would qualify under “other forum” for purposes of the exception above. This exception would 

not apply, however, if one or both of the candidates were paid to participate in the forum. 

 

The Act does not require Mr. Schuffman to discontinue his weekly column in the 

Examiner. But any express advocacy or reference to his campaign in that column, unless falling 

within the exception under Regulation 18215(c)(10), will create a reportable contribution on the 

part of the Examiner.  

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Hyla P. Wagner 

General Counsel  

 

 

        /s/ 

 

By: Heather M. Rowan 

        Senior Counsel, Legal Division 
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