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 Our File No. I-15-153 

 

Dear Ms. Baker: 

 

This letter responds to your request for advice on behalf of the Labor Commissioner, Chief 

of the Division of Labor Standards Enforcement (DLSE), and on behalf of Deputy Labor 

Commissioners (DLC’s) employed by DLSE regarding the revolving door provisions of the 

Political Reform Act (the “Act”).
1
 Because your inquiry is general in nature and you do not name 

specific officials, we are treating it as a request for informal advice. For purposes of the Act, 

informal assistance does not provide the requestor with the immunity set forth in Sections 83114(a) 

or (b). (See Regulation 18329(b).) 

 

FACTS 

 

 Your questions concern “Berman hearings” conducted by DLC’s on behalf of the Labor 

Commissioner pursuant to Labor Code section 98. These hearings are conducted in cases in which 

an employee or former employee of a business entity seeks assistance to recover unpaid wages, 

wage penalties, or other forms of compensation for work performed. 

 

Berman hearings are conducted pursuant to rules and regulations that have been adopted by 

the Labor Commissioner [see Labor Code section 98, paragraphs (d) and (g)]. Those rules are 

included in California Code of Regulations, title 8, sections 13500 et. seq. (within Division 1, 

Chapter 6, subchapter 5). The person conducting a Berman hearing is a DLC, who is a hearing 

officer, not an administrative law judge. Occasionally, the DLC conducting a hearing is an attorney, 

but neither State Bar membership nor a law degree is a requirement of the position. Testimony at 

Berman hearings is presented under oath; the proceedings are recorded; each party may present the 

testimony of witnesses; and each party may cross-examine the other party’s witnesses. Following 

the conclusion of each Berman hearing, the DLC issues an order, decision or award. The order, 

decision or award may include a requirement that the employer or former employer make payments 

                                                           

 
1
 The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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to the employee or former employee. (Lab. Code, § 98.1.) The order is filed by the Labor 

Commissioner. If no appeal is filed, the Labor Commissioner’s order may be filed in Superior 

Court, and has “the same force and effect” as any other judgment of the court.” (Lab. Code, § 98.2, 

subds. (d) and (e).) 

 

In several recent instances, questions have arisen about whether a former DLC may 

represent claimants in Berman hearings during the 12 months after leaving office. Two former 

DLC’s have, separately, advised the current Labor Commissioner staff that they wish to represent 

wage claimants in Berman hearings, and that each wishes to do so for compensation, as an element 

of a business. In each instance, the former DLC disclosed his plan shortly after resigning his 

position. 

 

ANALYSIS 

 

Revolving Door Law, Generally 

 

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental 

employment provisions under the Act, the one-year ban and the permanent ban. In addition, Section 

87407 and 87100 prohibits officials from making, participating in making, or using their position to 

influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or have any 

arrangement concerning employment. These provisions are commonly referred to as the “revolving 

door” prohibitions.  

 

 One-Year Ban: The “one-year ban” prohibits a former state employee from making, for 

compensation, any formal or informal appearance, or making any oral or written communication, 

before his or her former agency for the purpose of influencing any administrative or legislative 

actions or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a 

permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property. (See Section 87406; 

Regulation 18746.1.) 

 

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a 

position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code. 

(Section 87406(d)(1); Regulation18746.1(a)(2).) The ban applies for twelve months from the date 

the employee permanently leaves state office or employment. While in effect, the one-year ban 

applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or 

communications before his or her former agency on behalf of any person as an agent, attorney, or 

representative of that person. (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).) 

 

In contrast to the permanent ban, which only applies to certain matters involving specific 

parties such as “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any appearance 

or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action or 

influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation 

of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.” (Regulation 

18746.1(b)(5).)  
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An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made for the 

“principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or 

advancing the action or proceeding.” (Regulation 18746.2.) An appearance or communication 

includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by 

electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication. (Ibid.) 

 

Finally, appearances and communications are prohibited only if they are (1) before a state 

agency that the public official worked for or represented, (2) before a state agency “which budget, 

personnel, and other operations” are subject to the control of a state agency the public official 

worked for or represented, or (3) before any state agency subject to the direction and control of the 

Governor, if the official was a designated employee of the Governor’s office during the twelve 

months before leaving state office or employment. (Regulation 18746.1(b)(6).) 

 

 You question centers on whether the Berman hearings are considered administrative or 

legislative actions or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or 

revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property. In 

the Corum Advice Letter, No. A-02-258, we analyzed the definition and concluded: 

 

 

“The one-year ban applies to appearances and communications to 

influence any administrative action, legislative action and any action or 

proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a 

permit, license, grant, or contract, or the sale of goods or property. (Section 

87406.) Administrative or legislative action is statutorily defined and refers to 

actions that are legislative or quasi-legislative in nature, but not judicial or quasi-

judicial. [footnote 3: “ ‘Administrative action’ means the proposal, drafting, 

development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency 

of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-

legislative proceeding. (Section 82002.) “‘Legislative action’ means the drafting, 

introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, 

resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature. . .” 

and includes “the action of the Governor in approving or vetoing a bill.” (Section 

82037.)] A “judicial, quasi-judicial or other proceeding” includes “any 

proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, 

claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular 

matter involving a specific party or parties in any court or state administrative 

agency . . ..” (Section 87400(c).) The key distinction under these statutory 

definitions is that administrative, legislative and quasi-legislative actions have 

general applicability, while judicial and quasi-judicial actions affect specific 

parties.” 

 

 The Berman hearings as you describe them, adjudicate the rights of specific parties and 

therefore are judicial and quasi-judicial actions and not administrative, legislative and quasi-

legislative actions, or any of the specific proceedings identified in Section 87406(d)(1). 

Consequently, Section 87406 would not apply. 
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  You note that Section 87406(d)(1) states that the statute exempts appearances in courts, 

before administrative law judges, or before the Workers’ Compensation Appeals Board (“WCAB”). 

These provisions are necessary because Section 87406 does apply to some quasi-judicial 

proceedings by its express terms -- “permits, licenses, grants, contracts, sales or purchases.” These 

proceedings may become the subject of controversy before a court of administrative law judge and 

result in application of the statute but for the exception.  

 

 The inclusion of the exemption for the WCAB is more difficult to reconcile with the express 

language of the prohibition. However, reference to the WCAB in the exception, in itself, would not 

support interpreting the statutory prohibition differently that the plain language. 

 

 Permanent Ban: The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching 

sides” and participating, for compensation, in certain proceeding involving the State of California 

and other specific parties, or assisting in the proceeding if the proceeding is one in which the former 

state employee participated while employed by the state. (Sections 87401 and 87402; Regulation 

18741.1.) The permanent ban applies when an official has permanently left or takes a leave of 

absence from any particular office or employment. (Regulation 18741.1(a)(1).) 

 

The permanent ban is a lifetime ban and applies to any formal or informal appearance or any 

oral or written communication – or aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in 

representing any other person, other than the State of California, in an appearance or 

communication – made with the intent to influence any judicial, quasi-judicial, or other proceeding 

in which the official participated while serving as a state administrative official. “‘Judicial, quasi-

judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other 

determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other 

particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative 

 agency . . ..” (Section 87400(c).) 

 

Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she 

took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, 

formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of 

confidential information . . ..” (Section 87400(d).) Thus, the permanent ban does not apply to a 

former DLC who did not “participate” in a particular investigation of alleged violations of wage and 

hour laws by a specific employer merely because the DLC worked in the office investigating the 

claims and potentially had access to case files.
2
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                           

 
2
 There is a different rule for former supervisors that would not appear to apply to DLCs. In addition, as noted 

above, we are not opining on any prohibitions outside the Act, such as the state bar rules for attorneys. 
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If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Hyla P. Wagner 

General Counsel  

 

 

        /s/ 

 

By: John W. Wallace 

        Assistant General Counsel 

        Legal Division 
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