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428 J Street • Suite 620 • Sacramento, CA 95814 -2329 
(916) 322-5660 • Fax (916) 322-0886 

 
 

October 9, 2015 

 

 

James M. McManus, P.E. 

1610 Glade Place 

Escondido, CA 92029 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-15-178 

 

Dear Mr. McManus: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the post governmental 

employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
1
   

 

Please note that we are only providing advice under the conflict of interest provisions of 

the Act and not under other general conflict of interest prohibitions such as common law conflict 

of interest, Section 1090 or the Public Contract Code. 

 

QUESTION 

 

 What restrictions, if any, apply to you should you find and accept a consulting position 

now that you have been out of state service for more than one year? 

 

CONCLUSION 

 

The one-year ban does not apply to you, as explained below.  The permanent ban would 

apply in specific circumstances, also described below.  You will need to consider your particular 

situation should you start consulting with firms that contract with the State. 

 

FACTS 

 

 You are former state employee whose official separation date was August 31, 2015. Your 

last physical day working for the state was June 30, 2014, however your leave balance did not 

run out until August 31, 2015. While employed with the State your title was Deputy District 

Director Construction in District 11 for Caltrans and the civil service class for this position was 

Supervising Transportation Engineer. While in this position you were the overall manager of the 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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construction division which oversaw the public works construction contracts on the state 

highway system in San Diego and Imperial counties. You also managed A & E contracts for 

construction inspection and construction management contracts in both of those counties. You 

were a designated employee and were required to file a Statement of Economic Interests (Form 

700).  

 

 The Caltrans Division of Procurement and Contracts has posted opportunities for new 

construction management and construction inspection A & E contracts in most districts around 

the State. These types of contracts were managed by subordinate management team members 

under you during your tenure as the Deputy District Director Construction. You have had no 

involvement in any aspect of the above described future contracts as they were not being 

contemplated during July 2014 or before because there were other A & E contracts already in 

place.  

 

 You have been approached by an engineering consulting firm for employment. This firm 

plans to compete for several of the future Caltrans A & E contracts and would like to hire you to 

represent the firm in administering these contracts with Caltrans. The firm would use your 

resume in the submittal documents to Caltrans in an effort to secure the contracts and you would 

potentially be interacting directly with Caltrans employees sometime as early as the next couple 

months. The firm has also asked if you are interested in representing the firm in A & E contracts 

with a transit construction agency called the San Diego Association of Governments as soon as 

September. The San Diego Association of Governments works closely with Caltrans under a 

memorandum of understanding including, occasionally, providing Caltrans with consultant 

resources utilizing the A & E contracts mentioned above to staff state highway construction 

projects. You would like to know if and how the Act’s revolving door provisions apply to you.  

 

ANALYSIS 

 

Post-Governmental Employment Restrictions 

 

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental 

employment provisions under the Act, the one-year ban and the permanent ban. In addition, 

Section 87407 and 87100 prohibits officials from making, participating in making, or using their 

position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or 

have any arrangement concerning employment. These provisions are commonly referred to as 

the “revolving door” prohibitions.       

 

One-Year Ban  

 

The “one-year ban” prohibits a former state employee from making, for compensation, 

any formal or informal appearance, or making any oral or written communication, before his or 

her former agency for the purpose of influencing any administrative or legislative actions or any 

discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, 

license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (See Section 87406; 

Regulation 18746.1.) 
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The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a 

position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code. 

(Section 87406(d)(1); Regulation18746.1(a)(2).) The ban applies for twelve months from the 

date the employee permanently leaves state office or employment. While in effect, the one-year 

ban applies only when a former employee or official is being compensated for his or her 

appearances or communications before his or her former agency on behalf of any person as an 

agent, attorney, or representative of that person. (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).) 

 

In contrast to the permanent ban, which only applies to certain matters involving specific 

parties such as “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any 

appearance or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative 

action or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or 

revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.” 

(Regulation 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication is for the “purpose of 

influencing” if it is made for the “principal purpose of supporting, promoting, influencing, 

modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.” (Regulation 18746.2.) 

An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in 

person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and 

delivering or sending any communication. (Ibid.) 

 

Finally, appearances and communications are prohibited only if they are (1) before a state 

agency that the public official worked for or represented, (2) before a state agency “which 

budget, personnel, and other operations” are subject to the control of a state agency the public 

official worked for or represented, or (3) before any state agency subject to the direction and 

control of the Governor, if the official was a designated employee of the Governor’s office 

during the twelve months before leaving state office or employment. (Regulation 18746.1(b)(6).) 

 

For purposes of the one-year ban, the date an official "permanently leaves state office or 

employment" is the date on which the official is no longer authorized to perform the duties of the 

position and stops performing the duties of the position. (Regulation 18746.4(b).) Because you 

stopped performing the duties of your position on June 30, 2014, this is the date you left your 

state position. Thus, the one-year ban does not apply to you as it has been 12 months since your 

date of separation. 

 

 Permanent Ban 

 

The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and 

participating, for compensation, in certain proceeding involving the State of California and other 

specific parties, or assisting in the proceeding if the proceeding is one in which the former state 

employee participated while employed by the state. (Sections 87401 and 87402; Regulation 

18741.1.) The permanent ban applies when an official has permanently left or takes a leave of 

absence from any particular office or employment. (Regulation 18741.1(a)(1).) 

 

The permanent ban is a lifetime ban and applies to any formal or informal appearance or 

any oral or written communication – or aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in 

representing any other person, other than the State of California, in an appearance or 
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communication – made with the intent to influence any judicial, quasi-judicial, or other 

proceeding in which you participated while you served as a state administrative official. 

“‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a 

ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, 

arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state 

administrative agency . . ..” (Section 87400(c).) 

 

Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she 

took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, 

disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, 

investigation, or use of confidential information . . ..”  (Section 87400(d).)   

 

While we have detailed the general provisions of the permanent ban for your review, you 

have not provided any information as to your participation in any proceeding that may affect 

your ability to engage in any of the conduct listed herein.  To apply the permanent ban to your 

situation, you need to determine if any of the actions in which you may engage with any 

potential employer or contractor involve a proceeding in which you participated while working 

for Caltrans. (Regulation 18741.1(a)(4).) You have stated that none of the contracts that you may 

work on in the future are contracts that you worked on while employed with Caltrans and that the 

contracts had not yet been contemplated while employed with Caltrans. To the extent that you 

have not participated in the future contract in anyway, the permanent ban would not apply.  

 

However, we must caution that if a future contract involves a particular project any 

previous involvement in the project as a Caltrans' official may be considered participation in the 

contract and may implicate the permanent ban. If you may have participated in a proceeding 

including any project involved in a future contract, please feel free to write for further assistance 

after providing the relevant facts. 

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Hyla P. Wagner 

General Counsel  

 

 

        /s/ 

 

By: Sukhi K. Brar  

        Senior Counsel, Legal Division 
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