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BEFORE THE FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION 

 

In the Matter of:   ) 
     )    No. O-21-002 
 Opinion requested by  )    June 17, 2021  
 California State Association ) 
 of Counties and California ) 

School Boards Association  ) 
______________________________) 
 

BY THE COMMISSION: The California State Association of Counties and California 
School Board Association have requested the Commission’s opinion on its interpretation of 
California Code of Regulations, title 2, section 18420.1,1 the Commission’s regulation that 
identifies when a payment by a state or local agency qualifies as a contribution or independent 
expenditure under the Political Reform Act (the Act), and Regulation 18901.1, which identifies 
when a mass mailing sent at public expense is campaign related. Specifically, the requestors ask 
the following question:   
 

QUESTION 
 
 Do the Act and FPPC Regulations 18420.1 and 18901.1 create a per se reportable 
campaign expenditure whenever public agencies engage in communications regarding ballot 
measures through the means of television, radio, and electronic media, including social media, 
regardless of the content of the communications?  
 

CONCLUSION 
 
 No. Regulations 18420.1 and 18901.1 do not create a per se rule that TV, radio or other 
electronic media communications are campaign expenditures. To qualify as a campaign 
expenditure by a state or local agency under Regulations 18420.1, subdivision (b) or 18901.1, 
subdivision (c), a communication must be campaign material that unambiguously urges a 
particular result in an election. The mode of communication does not solely determine whether 
the communication is a campaign expenditure. 

 
ANALYSIS 

 
A. Regulation 18420.1.2 
 

Regulation 18420.1 provides in relevant part: 
 

                                                           
1 All references to regulations are to Title 2 of the California Code of Regulations. 
2 The relevant portions of Regulations 18420.1, subdivision (b) and 18901.1, subdivision (c) are 

substantively identical. Thus, in this Opinion, any specific discussion of Regulation 18420.1 also applies to 
Regulation 18901.1. 
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(a) A payment of public moneys by a state or local governmental agency, or by an agent 
of the agency, made in connection with a communication to the public that expressly 
advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or the qualification, 
passage, or defeat of a clearly identified measure, as defined in Section 82025(c)(1), or 
that taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an 
election is one of the following: 

(1) A contribution under Section 82015 if made at the behest of the affected 
candidate or committee. 
(2) An independent expenditure under Section 82031. 

(b) For the purposes of subdivision (a), a communication paid for with public moneys by 
a state or local governmental agency unambiguously urges a particular result in an 
election if the communication meets either one of the following criteria: 

(1) It is clearly campaign material or campaign activity such as bumper 
stickers, billboards, door-to-door canvassing, or other mass media advertising 
including, but not limited to, television, electronic media or radio spots. 
(2) When considering the style, tenor, and timing of the communication, it can be 
reasonably characterized as campaign material and is not a fair presentation of 
facts serving only an informational purpose. 

 
(Emphasis added.) 
 

The “unambiguously urges a particular result in an election” standard set forth in 
Regulations 18420.1, subdivision (b) is based on the California Supreme Court cases Stanson v. 
Mott (1976) 17 Cal. 3rd 206 and Vargas v. City of Salinas (2009) 46 Cal. 4th 1. These cases 
addressed whether a public agency’s use of public funds on communications constituted 
campaign activity, which would be a misuse of public funds absent express statutory authority 
for the expenditure. Regulations 18420.1 and 18901.1 set forth the same analysis as the Supreme 
Court for determining when a communication by a public agency qualifies as campaign activity 
to ensure a consistent standard for both misuse of public funds prohibitions and campaign 
disclosure requirements.   
 

B. Regulation 18420.1 Does Not Categorize All Radio, Television and Electronic 
Media as Campaign Activity. 

 
 Under Regulation 18420.1, subdivision (b), a communication from a public agency can 
qualify as a campaign expenditure even if it does not expressly advocate for or against a 
candidate or measure if the communication “unambiguously urges a particular result in an 
election…” A communication “unambiguously urges a particular result in an election” if it is 
clearly campaign material. If it is not clearly campaign material on its face, the “style, tenor, and 
timing” of the communication is then considered to determine if the communication 
unambiguously urges a particular result in an election, or if it is a “fair presentation of facts 
serving only an informational purpose.” 

 
While Regulation 18420.1, subdivision (b)(1) lists “bumper stickers, billboards, door-to-

door canvassing, or other mass media advertising including, but not limited to, television, 
electronic media or radio spots” as examples of forms of communications that are campaign 
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materials and activity, the examples should be read in context3 with the immediately preceding 
phrases “campaign material” and “campaign activity,” as well as the overarching determination 
of whether the communication “unambiguously urges a particular result in an election...”  “[T]he 
meaning of the enactment may not be determined from a single word or sentence; the words 
must be construed in context.” (Comm’n on Peace Officer Standards & Training v. Superior 
Court (2007) 42 Cal.4th 278, 294.) If a particular communication is not clearly campaign 
material or activity on its face and is not reasonably characterized as campaign material based on 
the style, tenor, and timing of the communication, it does not urge a particular result in an 
election and is outside the scope of the regulation. 

 
For these reasons, Regulations 18420.1 subdivision (b)(1) and 18901.1 subdivision (c)(1) 

deem a communication by a public agency a reportable campaign expenditure if the 
communication is clearly campaign material or activity. The medium used to make the 
communication is not solely dispositive of whether the communication is clearly campaign 
material or activity that unambiguously urges a particular result in an election which would result 
in an expenditure under the Act. 

 
 

WE CONCUR: 

 
 

                                                           
3 See People v. Hudson (2006) 38 Cal.4th 1002, 1010 [stating that “interpretations that render statutory 

terms meaningless as surplusage are to be avoided.”] 
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