
Phaedra Norton 
City Attorney 

STATE OF CALIFORNIA 
FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION 
1102 Q Street • Suite 3000 • Sacramento, CA 95811 
(916) 322-5660 • Fax (916) 322-0886 

August 26, 2019 

678 W 18th St. 
Merced, CA 95340 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. 1-19-115 

Dear Ms. Norton: 

This letter responds to your request for advice regarding the campaign disclosure provisions 
of the Political Reform Act (the "Act"). 1 Please note we do not advise on any other laws concerning 
the use of public resources by government officials for campaign activities such as Government 
Code s~ctions 8314 and 54964 and Penal Code section 424. Because your questions are general in 
nature, we are treating your inquiry as a request for informal assistance. 2 

Please note that we are not a finder of fact when rendering advice (In re Oglesby (1975) 1 
FPPC Ops. 71 ), and any advice we provide assumes your facts are complete and accurate. If this is 
not the case or if the facts underlying these decisions should change, you should contact us for 
additional advice. 

QUESTION 

1. May the City of Merced ("Merced"), using a vendor, conduct a public opinion survey of Merced 
voters to obtain: feedback on key issues facing the community and would payments to the 
vendor trigger campaign reporting or disclaimer requirements under the Act? 

2. May Merced send educational or informational material related to ballot measures mentioned in 
the public opinion survey by mail using public funds after the results of the public opinion 
survey are received and would this trigger campaign reporting requirements under the Act? 

CONCLUSION 

1 The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory 
references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices 
Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All 
regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal 
written advice. (Section 83114; Regulation 18329( c )(3).) 
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1. Yes. Merced may use a vendor to conduct a public opinion survey of Merced voters to obtain 
feedback on key issues facing the community without triggering campaign reporting or other 
disclaimer requirements under the Act so long as the survey does not constitute campaign 
activity. 

2. Merced may send educational or informational materials so long as the materials are truly 
educational or informational in nature as discussed below. 

FACTS AS PRESENTED BY REQUESTER 

You are the City Attorney for the City of Merced. Merced has engaged the services of FM3 
research and the Lew Edwards Group to conduct a public opinion survey of Merced voters to obtain 
feedback on key issues facing your community. The surveys may be conducted telephonically or by 
specific written email request. The draft public opinion survey provided to the Fair Political 
Practices Commission ("FPPC") contains examples of several possible ballot measures and each 
example contained positive and negative statements on each measure for the purpose of exploring 
how the residents of Merced might stand on particular issues. These surveys also include general 
questions requesting the participant to rate each category on a scale of one to five, with one being 
extremely serious, four being not too serious, and five being not applicable. These questions ask 
whether the participant thinks certain issues are serious problems such as "crime, in general," "drug 
trafficking and drug use," and other related topics. Merced has stated that these questions in the 
survey are not intended to influence voters, but rather are intended to form as accurate a 
representation of the electorate as possible. 

On May 31, 2019, you provided additional information stating that Merced has established 
an advisory charter review committee to make recommendations on amendments to the Merced 
City Charter and that it is possible Merced will put a measure on the ballot to amend the City 
Charter as well as a parcel tax measure, or a measure seeking to extend a sales tax measure, after 
receiving the survey results. However, Merced does not intend to use public funds to advocate for 
the measures and only intends to provide educational information to the electorate regarding the 
measures after the public opinion survey is conducted. The educational materials sent after 
receiving the survey results will be sent via regular mail using public funds. 

ANALYSIS 

Public Opinion Survey Conducted Prior to Placing Measures on the Ballot 

You ask'whether Merced making payments to a vendor to conduct a public opinion survey 
by e-mail and telephone will be considered an independent expenditure and whether it will trigger 
campaign reporting requirements. 3 

3 With regard the Section 8900lprohibition on mass mailings sent at public expense discussed further in 
this letter, because Merced plans to conduct the public opinion survey via e-mail or telephone only the public 
opinion survey is not considered a tangible item and is not a prohibited mass mailing under Section 89001. We have 
advised that a tangible item is not a publication that was sent only by e-mail or by e-mail hyperlink. (Goulet Advice 
Letter, 1-12-152; See also Spears Advice Letter, 1-12-132.) 
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Payments made by an individual or entity, other than a candidate or committee, in 
connection with activities that are exploratory in nature, such as taking a poll of the voters to 
determine what issues are considered significant, are not considered "expenditures." (Powell 
Advice Letter, No. A-85-241, Hicks Advice Letter, No. 1-98-007.) A person's obligation to report 
expenditures in support of or in opposition to a ballot measure does not begin until the matter 
becomes a measure. (In re Fontana (1976) 2 FPPC Ops. 25.) A proposal can become a measure in 
two different ways. First, an initiative, referendum, or recall becomes a measure when the 
proponents begin to circulate signature petitions to qualify the measure for the ballot. Second, a 
constitutional amendment or other proposition submitted to a popular vote by a legislative body 
becomes a measure when the legislative body places the proposal on the ballot. 

The draft survey contains several possible ballot measures with pros and cons provided for 
each measure for the purpose of exploring how the residents ofMerc;ed might stand on particular 
issues and is exploratory in nature. Accordingly, Merced's payments for the survey will not be 
reportable campaign expenditures prior to the city council taking action to place a measure on the 
ballot. However, should Merced decide to use the information gathered through the public opinion 
survey to conduct campaign related activity for the measurers, the payments for the public opinion 
survey may constitute campaign expenditures that would have to be reported. 

Although a person's obligation to report expenditures in support of or in opposition to a 
ballot measure does not begin until the matter becomes a measure, payments made to conduct a 
survey may later become reportable expenditures if the subsequent use is for a political purpose 
such as influencing the outcome of an election. (Winkler Advice Letter, No. A-86-035, Kaune 
Advice Letter, No. 1-10-052.) 

Accordingly, if Merced uses the information gathered through the public opinion survey to 
conduct campaign-related activity for the measurers such as an advertising campaign that expressly 
advocates or when taken as a whole unambiguously urges a particular result with regard to the 
qualification or passage of a ballot measure, then the cost of conducting the survey, as well as the 
cost of making the communication, would be a reportable expenditure at the time the 
communication is distributed. As a result, Merced would have to register as a campaign committee 
if its activity meets the relevant Section 82013 committee qualification threshold.4 (Pessner Advice 
Letter, No. A-78-080, Hicks Advice Letter, No. 1-98-007.) 

Providing survey data to a committee which either requests the information or uses the 
information for political purposes results in a nonmonetary contribution to a committee. (Hoffman 
Advice Letter, No. A-00-074.) The value of the contribution is the fair market value of the survey. 
The fair market value of the survey is the cost the committee would otherwise have to pay to 
purchase the information on the open market. (Section 82025.5.) If Merced were to provide survey 
data to a committee supporting a ballot measure, it may qualify as a major donor committee under 
Section 82013, depending on the value of the contribution. 

4 A person, including a state or local governmental agency, qualifies as a 
0

committee if the person (I) accepts 
contributions of$ 2,000 or more, (2) makes independent expenditures of$ 1,000 or more, or (3) makes contributions of 
$ 10,000 or more. (Section 82013.) 
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On the other hand, if Merced conducts a survey and makes the results of the survey 
available to the public, either by presenting the information at a public meeting of the city council 
or by providing the data to a newspaper, such action would not result in a contribution. (Winkler 
Advice Letter, supra.) 

Use oflnformation Collected from Public Opinion Survey for Educational Materials 

You ask whether educational materials to be sent by Merced after collecting information 
from the public opinion survey constitute campaign expenditures under the Act. 

Restricting the mass mailing of campaign materials, Section 89001 broadly states that "[ n ]o 
newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense." Interpreting this broad prohibition 
and limiting its scope, the Commission has adopted Regulation 18901.1, prohibiting the use of 
public moneys for certain campaign related mailings. 

Apart from exceptions specified in Regulation 18901.1 (b ), Regulation 18901.1 ( a) prohibits 
mailings under Section 89001 if all of the following criteria are met: 

"(1) The item sent is a tangible item, such as a written document, videotape, 
record, or button and is delivered, by any means, to the recipient at_his or her 
residence, place of employment or business, or post office box. 

"(2) The item sent either: 

"(A) Expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or 
the qualification, passage, or defeat of a clearly identified measure, as defined in 
Regulation 82025( c )(1) 

"(B) When taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular 
result in an election. 

"(3) Public moneys are paid for either of the following: 

"(A) The costs of distributing the item. 

"(B) Costs, exceeding$ 50, that are reasonably related to designing, producing, 
printing, or formulating the content of, the item ·including, but not limited to, 
payments for polling or research and payments for the salary, expenses, or fees of 
the agency's employees, agents, vendors, and consultants, and the costs are paid 
by the agency with the intent of sending the item other than as permitted by this 
regulation. 

"( 4) More than two hundred substantially similar items are sent during the course 
of an election, including items sent during the qualification drive or in 
anticipation of an upcoming election, but excluding any item described in 
subdivision (b ). " 
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A communication "unambiguously urges a particular result in an election" pursuant to Regulation 
18901.l(a)(2)(B), if the communication meets either of the following criteria: 

"(1) It is clearly campaign material or campaign activity such as bumper stickers, 
billboards, door-to-door canvassing, or other mass media advertising including, 
but not limited -to, television or radio spots. 

"(2) When considering the style, tenor, and timing of the communication, it can 
be reasonably characterized as campaign material and is not a fair presentation of 
facts serving only an informational purpose." (Regulation 18901.l(c).) 

Turning to campaign reporting and committee qualification requirements, a payment of 
public funds by a state or local governmental agency in connection with a communication to the 
public that either (1) "expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or 
the qualification, passage, or defeat of a clearly identified ballot measure" or (2) "when taken as a 
whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election" is either a 
contribution, if made at the behest of the effective candidate or committee, or an independent 
expenditure. (Regulation 18420.1.) 

Identical to the test artic~lated under the mass mailing provisions, a communication 
"unambiguously urges a particular result in an election" if the communication (1) is clearly 
campaign material or campaign activity or (2) when considering the style, tenor, and timing of the 

· communication, it can be reasonably characterized as campaign material and is not a fair 
presentation of facts serving only an informational purpose. (Regulation 18420.1 (b ).) Payments 
qualifying as a contribution or an independent expenditure will qualify a state or local governmental 
agency as a committee subject to the Act's reporting provisions if the payments exceed the 
thresholds of Section 82013. 

However, the determination of whether a mailing is an illegal mass mailing and a 
contribution or independent expenditure potentially qualifying Merced as a campaign committee 
subject to reporting is dependent on the content and context of a particular mailing. Accordingly, 
we cannot reach a conclusion regarding any particular mailing based upon the general conditions 
you have described. Nonetheless, we can offer the following general assistance regarding Merced's 
anticipated mailing and note that both Regulation 18901.1 and 18420.1 distinguish campaign 
material from informational material. 

The facts provided state that Merced intends to mail out hard copy educational materials 
relating to the measures that will be placed on the ballot once the survey is complete. Merced 
intends to use public funds to mail these educational materials, but only plans to send out 
educational materials that are not expressly advocating for the election or for the qualification, . 
passage, or defeat of a clearly identified measure. However, we must strongly caution that materials 
sent at public expense are not permissible informational or educational materials merely because 
they avoid expressly advocating for the election or defeat of a clearly identified candidate or the 
qualification, passage, or defeat of a clearly identified measure. The entirety of the materials must 
be examined in determining whether any particular communication may also "unambiguously urge 
a particular result in an election" under the provisions of Regulations 18901.1 and 18420.1, 
including.whether the communication is clearly campaign material based upon the nature of the 
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communication or whether the communication can be reasonably characterized as campaign 
material and not a fair presentation of facts serving an informational purposes considering the style, 
tenor, and timing of the communication. If this is the case, the material would be prohibited. 

If you have specific questions related to a future mailing, we recommend seeking further 
assistance regarding the actual mailing and providing the factual circumstances in which the 
mailing is made. 5 

Applicability of the Kaufman Opinion 

You have also inquired about the applicability of the Kaufman Opinion, No. 0-18-001 to 
Merced's public opinion survey. In Kaufman, the Commission concluded that the electronic mass 
mailing disclosure requirements under Section 84305 and Regulation 18435 do not apply to 
legitimate polls conducted by professional polling firms via e-mail that are not intended to influence 
voters. (In Re Kaufman Opinion, No. 0-18-001.) The Kaufman Opinion was considered in the 
context of an existing campaign committee making payments for a public opinion poll and whether 
that poll should contain disclaimers identifying the committee paying for the poll. Under the facts 
you have provided, Merced has not currently conducted activity that would qualify it as a campaign 
committee and as noted above because the public opinion survey is only exploratory" in nature it 
would not qualify as a contribution or expenditure. To the extent that Merced does not qualify as a 
committee, the Act's disclosure requirements do not apply. Should Merced qualify as a campaign 
committee, you may wish to seek further assistance. 

KG:aja 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

By: 

Sincerely, 

Dave Bainbridge 

#-4~1 
Katelyn Greene U 
Counsel, Legal Division 

5 Because the entirely of the informational or educational material must be assessed in determining whether it is 
campaign material; we reach no conclusion regarding the informational or educational material Merced intends to send. 
In this regard Regulations 18420.1 ( d) and 18901.1 ( e) provide the following factors for assistance in making this 
determination: 

(I) Whether the communication is funded from a special appropriation related to the measure as opposed to a 
general <\ppropriation. 

(2) Whether the communication is consistent with the normal communication pattern of the agency. 
(3) Whether the communication is consistent with the style of other communications issued by the agency. 
(4) Whether the communication uses inflammatory or argumentative language. 


