
 
STATE OF CALIFORNIA 
FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION  
1102 Q Street • Suite  3000 •  Sacramento, CA 95811  
(916) 322-5660 • Fax (916) 322-0886 

  
 

March 10, 2021 

 

John Erickson 

CP, PLS | VP –  

California Surveying Operations 

Continental Mapping Consultants, LLC 

100 QBE Way, Suite 1225 

Sun Prairie, WI 53590 

 

Re: Your Request for Informal Assistance 

 Our File No. I-21-014 

 

Dear Mr. Erickson: 

 

This letter responds to your request for advice regarding revolving door provisions of the 

Political Reform Act (the “Act”).1 Because your question is general in nature, we are treating your 

inquiry as a request for informal assistance.2 Please note that we are not a finder of fact when 

rendering advice (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71), and any advice we provide assumes your 

facts are complete and accurate. If this is not the case or if the facts underlying these decisions 

should change, you should contact us for additional advice.  

 

QUESTION 

 

 As a retiree of the California Department of Transportation (“Caltrans”), is it permissible to 

perform your duties as a California Professional Land Surveyor in responsible charge of Caltrans 

Contract 56A0634 (“Caltrans Contract”) at Continental Mapping Consultants, LLC of Sun Prairie, 

Wisconsin (“CMC”)? 

 

CONCLUSION 

 

 The provisions of the one-year ban do not generally prevent you from working for CMC on 

an existing contract with Caltrans. However, you are prohibited, during the one-year period, from 

making any appearance or communication before Caltrans staff or representatives for the purpose of 

attempting to influence Caltrans on the issuance, amendment, awarding, or revocation of the 

existing contract or a new contract, or on the purchase of goods or property. The permanent ban is 

not at issue if you did not participate in the contract decision. 

 

 

 1  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

 
2 Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal 

written advice. (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)  
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FACTS AS PRESENTED BY REQUESTER 

 

 You retired from your position as Office Chief, Office of Photogrammetry and Preliminary 

Investigations in the Division of Engineering Services – Structures Design at Caltrans on June 29, 

2020. You began your employment with Continental Mapping Consultants, LLC of Sun Prairie, 

Wisconsin (“CMC”) on July 6, 2020. Your classification at Caltrans was Supervising 

Transportation Surveyor. Your duties included coordinating with District Survey Managers and 

Photogrammetry Coordinators on photogrammetric mapping and aerial LiDAR requirements of 

transportation projects. Additionally, you monitored quality and project delivery performance of 

photogrammetry and aerial LiDAR products and services and remediated, as necessary. You also 

ensured timely delivery of structure foundation plans, bathymetric surveys, and watershed terrain 

data to meet project delivery goals. 

 

The Caltrans Contract was awarded to CMC on June 30, 2020. While you were employed 

with Caltrans, you were not engaged in any negotiations, transactions, planning, arrangements, or 

any part of the decision-making process relevant to the Caltrans Contract nor were you in a policy-

making position in the same general subject area. Your proposed duties at CMC are to be named as 

the California Professional Land Surveyor in responsible charge of data acquisition methodologies 

on the Caltrans Contract project along with system validation process, validation site surveys, and 

to ensure the data accuracy requirements are being met. You will also attend periodic Caltrans and 

CMC meetings to answer questions about the land surveying activities related to the Caltrans 

Contract project. 

 

You and CMC Legal have reviewed the regulations and have concluded that you are not 

precluded from being on the project team for the Caltrans Contract. However, you would like 

advice from the Fair Political Practices Commission confirming that you are not restricted from 

performing the duties of the California Professional Land Surveyor in responsible charge of the 

Caltrans Contract.  

 

ANALYSIS 

 

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental 

employment provisions under the Act, the one-year ban and the permanent ban. These provisions 

are commonly referred to as the “revolving door” prohibitions. 

 

One-Year Ban 

 

The “one-year ban” prohibits a former state employee from making, for compensation, any 

formal or informal appearance, or making any oral or written communication, before his or her 

former agency for the purpose of influencing any administrative or legislative actions or any 

discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, 

grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property. (Section 87406; Regulation 

18746.1.) 

 

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a 

position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code. 

(Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).) The ban applies for twelve months from the date 
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the employee permanently leaves state office or employment. While in effect, the one-year ban 

applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or 

communications before his or her former agency on behalf of any person as an agent, attorney, or 

representative of that person. (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).) 

 

In contrast to the permanent ban, which only applies to certain matters involving specific 

parties such as “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any appearance 

or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action or 

influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation 

of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.” (Regulation 

18746.1(b)(5).) An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made 

for the “principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or 

advancing the action or proceeding.” (Regulation 18746.2.) An appearance or communication 

includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by 

electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication. 

(Regulation 18746.2.) 

 

However, during the first year after leaving the agency, a former agency employee may 

advise others about communications with the agency intended to influence agency action (e.g., 

reports and other submissions) as long as he or she is not identified in the communication. 

(Cook Advice Letter, No. A-95-321.) We have advised that a former agency official may, without 

violating the one-year ban, draft proposals on a client’s behalf to be submitted to the agency so long 

as the former employee is not identified in connection with the client’s efforts to influence an 

administrative action. (Cook Advice Letter, No. A-95-321; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.) 

A former agency employee may also advise clients on the procedural requirements, plans, and 

policies of the former agency as long as the former employee is not identified with the clients’ 

efforts to influence the agency. (Newton Advice Letter, No. A-96-129). 

 

Appearances and communications are prohibited only if they are: (1) before a state agency 

that the public official worked for or represented; (2) before a state agency “which budget, 

personnel, and other operations” are subject to the control of a state agency the public official 

worked for or represented; or (3) before any state agency subject to the direction and control of the 

Governor, if the official was a designated employee of the Governor’s office during the twelve 

months before leaving state office or employment. (Regulation 18746.1(b)(6).) 

 

Finally, an appearance or communication before a former state administrative agency 

employer made as part of “[s]ervices performed to administer, implement, or fulfill the 

requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement are excluded from the 

[one-year ban]…provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or 

revocation of any of these actions or proceedings.” (Regulation 18746.1(c).)  

 

Your proposed responsibilities at CMC as the California Professional Land Surveyor in 

responsible charge is to oversee data acquisition methodologies on the Caltrans Contract project 

along with system validation process, validation site surveys, and to ensure the data accuracy 

requirements are being met. You will also attend periodic Caltrans and CMC meetings to answer 

questions about the land surveying activities related to the Caltrans Contract project. These 

conversations are for the purpose of aiding under an existing contract between CMC and Caltrans. 
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The application of the one-year ban will depend on the nature of each appearance or 

communication you make before Caltrans. Generally, the provisions of the one-year ban do not 

prevent you from working for CMC on an existing contract with Caltrans, for instance you would 

not be prohibited from reporting compliance with existing contractual terms to Caltrans or seeking 

clarification of existing terms by Caltrans. We must caution, however, that you are prohibited, 

during the one-year period, from any appearance or communication before Caltrans staff or 

representatives for the purpose of attempting to influence Caltrans on the issuance, amendment, 

awarding, or revocation of the existing contract or a new contract, or on the purchase of goods or 

property for a period of one year after the date you left state service. Accordingly, you may not 

make any appearance or communication for the purpose of modifying any of terms in CMC’s 

existing contract or to influence any subsequent contract between CMC and Caltrans. 

 

Permanent Ban 

 

The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and 

participating, for compensation, in certain proceeding involving the State of California and other 

specific parties or assisting in the proceeding if the proceeding is one in which the former state 

employee participated while employed by the state. (Sections 87401 and 87402; Regulation 

18741.1.) The permanent ban applies when an official has permanently left or takes a leave of 

absence from any particular office or employment. (Regulation 18741.1(a)(1).) 

 

The permanent ban applies to every “state administrative official,” which is defined as 

“every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his 

or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other 

than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.” (Section 87400(b).)  

 

The permanent ban is a lifetime ban and applies to any formal or informal appearance or any 

oral or written communication - or aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in 

representing any other person, other than the State of California, in an appearance or 

communication - made with the intent to influence any judicial, quasi-judicial, or other proceeding 

in which you participated while you served as a state administrative official. “‘Judicial, quasi-

judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other 

determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other 

particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . 

..” (Section 87400(c).) 

 

Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she 

took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, 

formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of 

confidential information . . ..” (Section 87400(d).) Further, a former supervisor has “participated” in 

any proceeding that was “pending” before the official's former agency and that was under his or her 

supervisory authority. A proceeding is under a supervisor's “supervisory authority” if the 

supervisor: 
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• Has duties that include primary responsibility within the agency 

for directing the operation or function of the program where the 

proceeding is initiated or conducted; 

• Has direct supervision of the person performing the investigation, 

review, or other action involved in the proceeding; 

• Reviews, discusses, or authorizes any action in the proceeding; or 

• Has any contact with any of the participants in the proceeding 

regarding the subject of the proceeding. (Section 87400(d); 

Regulation 18741.1(a)(4).) 

However, proceedings are not under an official's “supervisory authority,” merely because 

the supervisor is responsible for the general oversight of the administrative actions or functions of a 

program, where the responsibilities concerning the specific or final review of the proceedings are 

expressly delegated to other persons in the agency’s structure and the supervisor is not involved in 

the actual proceedings. (Regulation 18741.1(a)(4); see also In re Lucas (2000) 14 FPPC Ops. 15.) 

The permanent ban is not at issue if you did not participate in the contract decision. 

However, we caution that we base this conclusion on your statement that you were not engaged in 

any negotiations, transactions, planning, arrangements, or any part of the decision-making process 

relevant to the Caltrans Contract nor were you in a policy-making position in the same general 

subject area. Note that previous participation in making a contract may include prior involvement in 

a specific project encompassed by the contract. To the extent that you may have participated in a 

project encompassed by a contract, the permanent ban may be implicated. If this is the case, you 

may wish to seek additional assistance describing your involvement in the project. 

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

 Dave Bainbridge 

        General Counsel  

 

        Katelyn L. Greene 
 

By: Katelyn L. Greene 

Counsel, Legal Division 

 

KG:aja 

 

 

 

 

 

 

 

 




