
STATE OF CALIFORNIA
FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION
1102 Q Street • Suite 3050 • Sacramento, CA 95811
(916) 322-5660 • Fax (916) 322-0886

June 25, 2025

Sarah Lang
Attorney for CA Chamber of Commerce
Political Action Committee
455 Capitol Mall, Ste 600
Sacramento, CA 95814

Re: Your Request for Advice  
 Our File No.  A-25-081

Dear Ms. Lang:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the 
Political Reform Act (the “Act”).1

Note that we are not a finder of fact when rendering advice (In re Oglesby (1975) 1 FPPC 
Ops. 71), and any advice we provide assumes your facts are complete and accurate. If this is not the 
case or if the facts underlying these decisions should change, you should contact us for additional 
advice.

QUESTION

1.  When ChamberPAC pays a consultant’s fees and travel expenses in connection with 
organizing an event to raise funds for a candidate’s committee, is ChamberPAC making a 
nonmonetary contribution to the candidate’s committee for the consultant’s fees and travel 
expenses?

2.  If the answer above is “yes,” is it appropriate to only report the value of the nonmonetary 
contribution according to the rules set forth in Regulation 18946.2(b) for valuing a gift of free 
admission to an invitation-only event?

3.  Under the member communication exception set forth in Section 85312, if ChamberPAC 
pays a consultant’s fees and travel expenses in connection with organizing an event to raise funds 
only from its sponsoring organization’s members for a candidate’s committee, is ChamberPAC 
making a nonmonetary contribution to the candidate’s committee for the consultant’s fees and 
travel expenses?

1  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory 
references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices 
Commission are contained in Sections 18104 through 18998 of Title 2 of the California Code of Regulations. All 
regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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CONCLUSION

1.  Yes, if ChamberPAC provides compensation to a consultant for personal services and 
expenses to organize a fundraising event in coordination with a candidate, without payment of full 
and adequate consideration from that candidate, it is making a nonmonetary contribution and the 
consultant’s fees and expenses attributable to the event must be included when determining the 
value of the contribution.

2.  No, Regulation 18946.2(b) cannot be used to calculate the value of a nonmonetary 
contribution of a fundraising event benefiting a candidate. The full costs of the event, including the 
consultant’s fees and expenses, will constitute in-kind contributions to the candidate. 

3.  Yes, ChamberPAC is making a nonmonetary contribution when paying a consultant’s 
fees and expenses for an in-person event to raise funds in coordination with a candidate, even if the 
event is limited to members of the organization. The member communication exception applies to 
written or spoken communications; it does not apply to the costs associated with a consultant 
organizing an in-person event. 

FACTS AS PRESENTED BY REQUESTER

ChamberPAC is a state general purpose recipient committee that is sponsored by California 
Chamber of Commerce (“CalChamber”). ChamberPAC would like to hire an event consultant to 
assist in planning and coordination of campaign fundraising events. Some events are to raise funds 
for ChamberPAC itself. Other events are to raise funds for particular candidates, and will be 
organized in coordination with the affected candidate committees. For purposes of this advice, you 
ask whether ChamberPAC is making a nonmonetary contribution to a candidate if it pays a 
consultant to plan and coordinate an event to raise funds for a particular candidate in coordination 
with the candidate.

The consultant’s duties would include determining a mutually agreeable date, designing and 
sending invitations, identifying a location and arranging the food and beverage menu, and attending 
the event to handle logistics. The consultant would typically be compensated a flat fee amount per 
event, and would be reimbursed travel (i.e., airfare, lodging, personal incidentals) and other 
expenses in connection with the event.

ANALYSIS

Event Organizer Fees and Travel Expenses as Non-Monetary Contributions 

A “contribution” is “any payment made for political purposes for which a donor does not 
receive full and adequate consideration.” (Regulation 18215(a); also see Section 82015.) A payment 
is made for political purposes if it is made “for the purpose of influencing or attempting to influence 
the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the 
qualification or passage of any measure” or is received by or made at the behest of a candidate, 
controlled committee, an official committee of a political party, or an organization formed primarily 
for a political purposes. (Regulation 18215(a)(1) and (2).)
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We have advised that a fundraising event put on by an organization in coordination with a 
candidate is a nonmonetary contribution from that organization to the candidate and subject to the 
applicable contribution limit. (Becker Advice Letter, No. A-20-044.)2 Similarly and based on the 
facts provided, the full costs of the event paid for by ChamberPAC is a nonmonetary contribution to 
the candidate to the extent that the fundraising event is held for and in coordination with the 
candidate.

Regarding whether a consultant’s fees and travel expenses in connection with organizing 
such an event must be included when calculating the value of that event as nonmonetary 
contribution, Section 82015(b)(1) defines “contribution” to include “the payment of compensation 
by any person for the personal services or expenses of any other person if the services are rendered 
or expenses incurred on behalf of a candidate or committee without payment of full and adequate 
consideration.” (Emphasis added.) Regulation 18423(a)(1) further clarifies this definition by stating 
that:

“The payment of salary, reimbursement for personal expenses, or other compensation by an 
employer to an employee who spends more than 10% of compensated time in any one month 
rendering services for political purposes is a contribution, as defined in Section 82015 and 
Regulation 18215, or an expenditure, as defined in Section 82025, by the employer if … [t]he 
employee renders services at the request or direction of the employer.”

We have interpreted the word “employee” here to include independent contractors. (Terry 
Advice Letter, A-84-164.) We have also advised that if an organization retains a consultant to work 
on a political campaign, all of the consultant's time must be considered an expenditure and, 
depending upon the circumstances, a nonmonetary contribution. (Sutton Advice Letter, I-94-287.)  
In the specific context of fundraising costs, we have advised that expenses “not separable from the 
fundraising event or appeal” would typically be considered fundraising costs (i.e. contributions). 
(Bell Advice Letter, I-06-071.) In determining what constitutes a “fundraising cost,” we have 
advised that a committee must make a distinction between “routine costs incurred to maintain the 
committee's day-to-day existence” versus “costs associated with particular activities in pursuit of 
the committee's goals - in this case, fundraising.” (Bell Advice Letter, I-06-071.)

The rules stated above encompass the scenario you describe, in which ChamberPAC would 
be providing compensation to a consultant or independent contractor for personal services and 
expenses to organize a fundraising event in coordination with a candidate, without payment of full 
and adequate consideration from that candidate. Any portion of the consultant’s fees and expenses 
not separable from the fundraising event or appeal would therefore be a non-monetary contribution 
from ChamberPAC to that candidate, along with the value of other expenses attributable to the 
fundraising event or appeal.

2 While we note that the Becker letter examined an event open to the public, this factor was not determinative 
to the conclusion reached because, as more fully analyzed below, member communications are limited to written and 
spoken communications and do not extend to the costs of a campaign fundraiser held in coordination with a candidate. 
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Possible use of Regulation 18946.2(b) to calculate the value of a nonmonetary contribution

Regulation 18946.2(b) provides a method for public officials to calculate the value of a gift 
of free attendance to an invitation-only event. The regulation states in relevant part that “the 
admission value of the benefit received by an official and one guest who attend an invitation-only 
event, is the official's and the guest's pro-rata share of the cost of the food, catering services, 
entertainment, and any item provided to the official and guest that is available to all guests 
attending the event. Any other specific benefit provided to the official and guest at the event, such 
as golf green fees, is valued at fair market value.”

By its terms, Regulation 18946.2(b) is meant to be applied in situations where an official is 
receiving only a “share” of certain benefits provided to attendees of an event. It specifically 
excludes from its pro-rata calculation method any “specific benefit provided to the official.” Its 
purpose is therefore different from the situation you describe, wherein a candidate is receiving the 
full benefit of a fundraising event organized for their specific benefit. As established above, full 
value of the payment of the consultant’s fees and travel will constitute in-kind contributions to the 
candidate in question and cannot be obviated through the use of Regulation 18946.2(b). 

Application of the “member communication” exception

Section 85312 provides that “… payments for communications to members, employees, 
shareholders, or families of members, employees or shareholders of an organization for the purpose 
of supporting or opposing a candidate or ballot measure are not contributions or expenditures, 
provided those payments are not made for general advertising such as broadcasting, billboards, and 
newspaper advertisements.” This is commonly referred to as the “member communications 
exception.”

Regulation 18531.7(a) defines “payments for communications to members” as “any 
payments made by an organization or its sponsored committee for the publication, dissemination or 
communication to the organization's members, employees, or shareholders, or to the families of the 
organization's members, employees or shareholders by newsletter, letter, flyer or the like of 
material, written or spoken, that supports or opposes a candidate or ballot measure. “Payments for 
communications to members” do not include any payments made by an organization for general 
public advertising such as broadcasting, billboards, and newspaper advertisements or for 
communications to persons who are not members, employees, or shareholders, or families of 
members, employees, or shareholders of the organization.”  (Emphasis added.)

The phrase “newsletter, letter, flyer or the like. . . material, written or spoken,” indicates that 
the member communications exception applies to written or spoken materials – not in-person 
events. Therefore, to the extent that the ChamberPAC event will be an in-person fundraiser 
benefitting the candidate, the full cost of the event, including payment of the consultant’s fees and 
travel expenses, would be in-kind contributions to the candidate.
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If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Dave Bainbridge  
 General Counsel

By: Simon Russell
Counsel, Legal Division

SR:aja
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