
STATE OF CALIFORNIA
FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION
1102 Q Street • Suite 3050 • Sacramento, CA 95811
(916) 322-5660 • Fax (916) 322-0886

September 16, 2025

Assemblymember Carl DeMaio
Chairperson, Reform California
P.O. Box 27227
San Diego, CA 92198

Re: Your Request for Informal Assistance  
 Our File No.  I-25-119

Assemblymember DeMaio:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the 
Political Reform Act (the “Act”).1

Please note that we are not a finder of fact when rendering advice (In re Oglesby (1975) 1 
FPPC Ops. 71), and any advice we provide assumes your facts are complete and accurate. If this is 
not the case or if the facts underlying these decisions should change, you should contact us for 
additional advice. Because your questions are general in nature, we are treating your request as one 
for informal assistance.2

QUESTIONS

1. As one of three proponents of a prospective California ballot measure, the California 
Voter ID Initiative, how must you report activity undertaken by your candidate controlled general 
purpose ballot measure committee in support of the prospective measure? 

2. For advertisements requiring top contributor disclosures under the Act, must a 
communication include that there are “no top contributors” where no contributor has reached the 
$50,000 threshold? 

CONCLUSIONS

1. Reportable activity undertaken by your controlled general purpose ballot measure 
committee in coordination with another primarily formed ballot measure committee should be 
reported as in-kind contributions from your ballot measure committee to the committee primarily 

1 The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory 
references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices 
Commission are contained in Sections 18104 through 18998 of Title 2 of the California Code of Regulations. All 
regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal 
written advice. (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)  
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formed for the measure. Conversely, activity done solely by your general purpose ballot measure 
committee, independent of the measure’s primarily formed committee, should be reported as 
independent expenditures in support of the measure. 

2. No. Where no contributor has reached the $50,000 top contributor threshold, it is not 
required for a communication to indicate that the committee has “no top contributors.”

FACTS AS PRESENTED BY REQUESTER

You are an Assemblymember and one of three proponents of the “California Voter ID 
Initiative” (AG# 25-0007), a prospective 2026 statewide ballot measure. The proposed measure is 
currently awaiting title and summary from the Attorney General’s office. The other proponents 
include State Senator Tony Strickland and Don DiCostanzo, a representative of Californians for 
Voter ID. You control your own general purpose ballot measure committee (Reform California with 
Carl DeMaio - Ballot Measure Committee) and have stated that each of the other proponents 
controls a ballot measure committee primarily formed to support the initiative.  

You further provided that under state law, the proponents are the only individuals eligible to 
submit signatures to each County Registrar of Voters. Since there are three proponents, only one 
can take the lead on submitting signatures from a logistical standpoint. You assume that the 
Californians for Voter ID committee will be collecting 90% of the signatures, as your committee's 
efforts will be through volunteers. Nevertheless, your ballot measure committee plans on 
undertaking the following:

· Paying for the printing and mailing of state-approved petitions for the ballot 
measure, urging voters to sign and return the petition to the Reform California 
committee;

· Paying to recruit, train, and organize volunteers to collect signatures on an unpaid 
basis;

· Using volunteer and paid staff and providing materials to validate signatures 
received back from volunteer signature collectors. 

Your questions pertain to how the value of signatures collected and submitted to Californians for 
Voter ID committee by the Reform California with Carl DeMaio – Ballot Measure Committee 
should be calculated and reported. Your ballot measure committee may also undertake activity in 
support of the measure, but separate from the Californians for Voter ID committee, and would like 
to know how to report this activity.

While you plan on encouraging individuals to contribute to the Californians for Voter ID 
Committee, you have no advisory or management role in how this committee operates or spends its 
money. It is a separate committee, and you have your own candidate controlled ballot measure 
committee through which you do your ballot measure work. 

Separately, your ballot measure committee has a self-imposed rule to never accept more 
than $48,999 during a calendar year from any individual donor or source. Specified campaign 
advertisements require the disclosure of top contributors of $50,000 or more. As the Reform 
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California with Carl DeMaio – Ballot Measure Committee does not have any contributors of 
$50,000 or more, you would like to know how this must be disclosed in the advertisements. 

ANALYSIS

1. Activity in Support of the California Voter ID Initiative

Under the Act, “measure” includes any proposition that is submitted or is intended to be 
submitted to a popular vote at an election by initiative, referendum, or recall procedure, whether or 
not it qualifies for the ballot. (Section 82043.) An initiative, referendum, or recall becomes a 
“measure” when the proponents begin to circulate signature petitions to qualify the proposal for the 
ballot. (Fontana Opinion (1976) 2 FPPC Ops. 25.) 

Once a proposal becomes a measure, all contributions received and expenditures made must 
be reported, including those received and made before the campaign reporting requirements were 
triggered. (Angus Advice Letter, A-97-173.) The terms “contribution” and “expenditure” are 
defined as payments made for “political purposes.” (Sections 82015 and 82025.) “Political purpose” 
means that the payment was made for the purpose of influencing or attempting to influence the 
action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the 
qualification or passage of any measure. (Regulations 18215(a)(1) and 18225(a)(1).)

Petition Signatures as Nonmonetary Contributions

The definition of contribution includes “the transfer of anything of value received by a 
committee from another committee, unless full and adequate consideration is received.” (Section 
82015.) A contribution can be either monetary, such as cash, check, credit card, wire transfer; or 
nonmonetary, meaning donated goods or services. The “fair market value” of donated goods or 
services is the value an individual or entity would pay on the open market to obtain such goods. 
(Section 82025.5) Thus, when providing something of value to a committee, the contributor must 
determine the “fair market value” for reporting purposes. 

Further, a contribution is “coordinated” with a committee where the contribution or 
expenditure is made in coordination or consultation with the receiving committee. (Regulation 
18227.5.) The contribution of goods or services is referred to as in-kind or nonmonetary 
contributions. During the 90 days preceding an election, nonmonetary contributions aggregating to 
$1,000 or more must be disclosed on a late contribution report within 24 hours by the committee 
making the contribution. (Sections 82036, 84203, and 84203.3) The contributor must also notify the 
recipient in writing of the value of the in-kind contribution within 24 hours. (Section 84203.3(a).) 
While a committee receiving a late in-kind contribution must report receipt within 48 hours. 
(Section 84203.3(b).) 

You have indicated that the Reform California with Carl DeMaio – Ballot Measure 
Committee will be working with the primarily formed Californians for Voter ID committee to 
submit petition signatures in order to qualify the measure for the ballot. As this is coordinated 
activity, and your ballot measure committee will be providing something of value to the 
Californians for Voter ID committee, your committee will need to calculate the fair market value of 
these nonmonetary contributions. The fair market value, in this instance, can be determined by 
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reporting the total costs expended by your ballot measure committee to obtain the signatures. This 
may include (but not be limited to) the costs of petition preparation and printing, training for 
volunteers, payment to any signature gatherers, payment to committee staff overseeing the 
signature-gathering process, costs for validating signatures, shipping costs to deliver them, etc.3
These amounts should be reported as in-kind contributions to the Californians for Voter ID 
committee and disclosed on Schedules D and E of your ballot measure committee’s Campaign 
Statements (Form 460). Additionally, depending upon the timing of the contributions, they may 
also be required to be disclosed on 10-day or 24-hour Late Contribution Reports (Form 497). 

Independent Expenditures

In contrast to a contribution, an “independent expenditure” means an expenditure made by 
any person…in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat 
of a clearly identified candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly identified 
measure…but which is not made to or at the behest of the affected candidate or committee.” 
(Section 82031.) “Made at the behest of” means made under the control or at the direction of, in 
cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the 
express, prior consent of. (Section 82041.3; Regulation 18225.7.) Independent expenditures 
aggregating to $1,000 or more made within the 90 days prior to an election must be reported within 
24 hours. (Sections 82036.5, 84204.) 

Activity done solely by the Reform California with Carl DeMaio – Ballot Measure 
Committee in support of the prospective measure can be reported as independent expenditures. 
Please note that activity is only reported as independent where it is not done at the behest of or in 
coordination with the affected committee. (Regulation 18225.7.) For example, an advertisement in 
support of the measure, which is developed and paid for solely by your ballot measure committee, 
without input from the Californians for Voter ID committee, may be reported as an independent 
expenditure. Independent expenditures in support of the measure will be reported on Schedules D 
and E of your ballot measure committee's Campaign Statements (Form 460). And depending upon 
the timing, the expenditures may also need to be disclosed on 10-day or 24-hour Late Independent 
Expenditure Reports (Form 496). 

Candidate Controlled Ballot Measure Committee

Turning to the issue of control, the Act prohibits a candidate from having more than one 
controlled committee for election to office. Section 85201(a) requires a candidate for elective office 
to establish one campaign bank account for that office, and all contributions received and 
expenditures made by the candidate must be processed through that account. (Section 85201(c) and 
(e).) The Commission has consistently interpreted these provisions to prevent a candidate from 
controlling any committee other than the candidate’s committee for election to a specific office, 
except that a candidate may also control a ballot measure committee and committees for other 
previous or future elections. (Stone Advice Letter, I-21-099.) 

3 You have not identified specific costs associated with the signature gathering. To the extent you have any 
further question regarding whether a specific cost should be attributed to the signature gathering, you should seek 
additional advice identifying the cost.
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A candidate may control a ballot measure committee so long as the committee does not 
make contributions to support or oppose candidates, including the candidate controlling the ballot 
measure committee. (Regulation 18521.5.) Section 82016 describes two ways in which a committee 
may become a controlled committee. First, by a candidate exerting significant influence on the 
actions or decisions of the committee. Second, by acting jointly with a candidate or committee in 
connection with the making of expenditures. 

The Commission has interpreted the definition of “controlled committee” broadly to include 
any significant participation in the actions of a committee by a candidate, the candidate’s agent, or 
representatives of any other committee the candidate controls. This can include acting as a voting 
member of an organization’s leadership team, a high level of involvement with decision-making, or 
discretion over the authorization of expenditures. On the other hand, where a candidate does not 
vote or make decisions about committee expenditures or solely advises on administrative matters or 
committee filing obligations, this activity does not rise to the level of “control.” 

From the facts provided, you intend to maintain your separate candidate controlled ballot 
measure committee, while another proponent will control the committee primarily formed for the 
measure. You have stated that you will have no advisory or management role in how the 
Californians for Voter ID committee operates or expends its money. In this limited instance, 
providing petition signatures to the Californians for Voter ID committee to assist in the ministerial 
act of qualifying the measure for the ballot will not rise to the level of control. However, whether a 
candidate is exercising control over a committee’s activities and expenditures is a factual question 
determined on a case-by-case basis. Therefore, whether any other activity undertaken in 
coordination with the Californians for Voter ID committee would rise to the level of control would 
require separate analysis based on the totality of the facts and circumstances. 

2. Disclosure of Top Contributors

The Act requires certain communications qualifying as “advertisements” under Section 
84501 to include disclosures. One such disclosure is that of “top contributors,” defined as the three 
persons who have given the highest cumulative contributions of $50,000 or more to the committee 
paying for the ad. (Section 84501(c)(1).) For specified advertisements, Section 84503(a) provides 
that the advertisement:

…shall include the words “Ad Committee’s Top Funders” unless only one 
contributor qualifies as a top contributor, in which case the advertisement shall 
include the words “Ad Committee’s Top Funder.” These words shall be followed by 
the names of the top contributors to the committee paying for the advertisement. If 
fewer than three contributors qualify as top contributors, only those contributors that 
qualify shall be disclosed pursuant to this section. If there are no contributors that 
qualify as top contributors, this disclosure is not required. (emphasis added)

Thus, where no contributors meet the definition of a “top contributor” for disclosure purposes, the 
“Top Funders” disclosure of Section 84503 is not required. 

You have indicated that your ballot measure committee, Reform California, has a self-
imposed rule of not accepting more than $48,999 during a calendar year from any individual donor 
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or source. In this way, no contributor would reach the $50,000 threshold during a calendar year. 
The definition of “top contributor,” however, specifies “cumulative contributions of fifty thousand 
dollars ($50,000) or more,” without restricting the timeframe to a calendar year. If a contributor 
then gave $25,000 in two consecutive years, they would reach the $50,000 threshold and may 
qualify as a top contributor. 

In regard to the disclosure, the statute specifies that the top contributor disclosure is not 
required where no contributors have qualified. There is no affirmative duty in the statute or in 
regulation to include a phrase such as “no top contributors” where no contributors have qualified. 
Further, some of the disclosure provisions now state that “any text or image not required by [this] 
section shall not appear in the disclosure area” except as provided. (Sections 84504.1 and 84504.3.) 
Accordingly, where no contributor has reached the $50,000 cumulative contribution threshold 
required to be listed as a top contributor, no indication of this lack of top contributors is necessary. 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Dave Bainbridge  
 General Counsel

By: Erika M. Boyd
Senior Counsel, Legal Division

EMB:aja
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