




November 3, 2005

Kathryn E. Donovan

Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP

400 Capitol Mall, Suite 1700

Sacramento, CA  95814-4419

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-05-207

Dear Ms. Donovan:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP (“PWSP”) and state general purpose committees represented by PWSP regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Are the campaign disclosure requirements of section 1.135, 1.134(c), 1.161.5(b) of San Francisco’s Campaign and Governmental Conduct Code applicable to state general purpose committees?

CONCLUSION


Insofar as these sections require the filing of reports that are additional to or different from those already imposed on state general purpose committees under the Act, the disclosure requirements are preempted by section 81009.5 of the Act.

FACTS


The City and County of San Francisco has adopted a Campaign and Governmental Conduct Code (the “San Francisco Code”) which imposes several campaign disclosure requirements that are in addition to the provisions of the Political Reform Act of 1974, as amended (the”Act”).  


Your law firm, PWSP qualified as a state major donor committee on 
July 12, 2005.  PWSP has made two $500 contributions to San Francisco candidates listed on the November 8, 2005 ballot since May 8, 2005 (six months prior to the November 8, 2005 San Francisco election).  One contribution was made June 10, 2005 and the other was made August 17, 2005.  PWSP may make payments for other expenditures prior to the November 8, 2005 election that would be reportable as “electioneering communications” or as “member communications” under the foregoing provisions of the San Francisco Code.  PWSP also represents various clients who are similarly situated, because they qualify as state general purpose committees (major donors or recipient committees) and have been or are planning to be active in the November 8, 2005 San Francisco election.


The City and County of San Francisco has adopted a Campaign and Governmental Conduct Code which imposes several campaign disclosure requirements.  These provisions include:
SEC. 1.135. SUPPLEMENTAL REPORTING. 

In addition to the campaign disclosure requirements imposed by the California Political Reform Act and other provisions of this Chapter, any committee that makes contributions or independent expenditures totaling $500 or more in a calendar month during the six months immediately preceding an election, to support or oppose a candidate for City elective office at that election, shall disclose, prior to the date of the election, all contributions and loans received and all expenditures made.  The Ethics Commission shall prescribe the form, content and filing deadlines for these statements.  The Ethics Commission may require that these statements be filed electronically. 

SEC. 1.161.5. DISCLOSURE AND FILING FOR ELECTIONEERING COMMUNICATIONS. 

*** 

(b) REPORTING OBLIGATIONS. 

(1) Every person who makes payments for electioneering communications in an aggregate amount of $1,000 during any calendar year shall, within 48 hours of each disclosure date, file an itemized statement with the San Francisco Ethics Commission. 

(2) Each itemized statement required to be filed under this section shall be filed on a form promulgated by the San Francisco Ethics Commission and shall contain the following information: 

(A) the full name, street address, city, state and zip code of the person making payments for electioneering communications; 

(B) the name of any individual sharing or exercising direction and control over the person making payments for electioneering communications; 

(C) the total amount of payments made by the person for electioneering communications during the calendar year; 

(D) a detailed description of each payment made by the person for electioneering communications during the calendar year, provided that the person has not already reported such payments on an itemized statement filed under this section; such detailed description shall include the date the payment was made, the full name and address of the person to whom the payment was made; the amount of the payment, and a brief description of the consideration for which each payment was made; 

(E) a detailed accounting of any payments of $100 or more that the person has received from another person, which were used for making electioneering communications, provided that the person has not already reported such payments received on an itemized statement filed under this section; such detailed accounting shall include the dollar amount or value of each payment, the date of the payment's receipt, the name, street address, city, state, and zip code of the person who made such payment, the occupation and employer of the person who made such payment, if any, or, if the person is self-employed, the name of the person's business, and the cumulative amount of payments received for the purpose of making electioneering communications from that person during the calendar year; 

(F) the total amount of all payments reported under subsection (E) during the calendar year; 

(G) a legible copy of the electioneering communication if in printed form, or a transcript of the electioneering communication if in spoken form; and 

(H) any other information required by the Ethics Commission consistent with the purposes of this section. 

(3) The filer shall verify, under penalty of perjury, the accuracy and completeness of the information provided in the itemized statement, and shall retain for a period of five years all books, papers and documents necessary to substantiate the itemized statements required by this section. 

(4) The Ethics Commission may require any itemized statement to be filed electronically and may permit any required statement to be filed by facsimile.  The Ethics Commission shall promulgate regulations to implement this subsection before any person shall be required to file an itemized statement electronically or permitted to file a statement by facsimile. 

***
(c) DEFINITIONS. Whenever in this section the following words or phrases are used, they shall mean: 

(1) "Disclosure Date" shall mean: 

(A) the first date during any calendar year when an electioneering communication is distributed after a person has made payments aggregating $1,000 for electioneering communications; and 

(B) after a person has met the threshold under subsection (A), any date during that same calendar year when an electioneering communication is distributed, if that same person made any payments for such electioneering communication. 

(2) “Distributed” shall mean any act that permits an electioneering communication to be viewed, read or heard. 

(3) “Electioneering Communication” shall mean any communication, including but not limited to any broadcast, cable, satellite, radio, internet, or telephone communication, and any mailing, flyer, doorhanger, pamphlet, brochure, card, sign, billboard, facsimile, or printed advertisement, that: 

(A) refers to a clearly identified candidate for City elective office or a City elective officer who is the subject of a recall election; and 

(B) is distributed within 90 days prior to an election for the City elective office sought by the candidate or a recall election regarding the City elective officer to 500 or more individuals who are registered to vote or eligible to register to vote in the election or recall election.  There shall be a rebuttable presumption that any broadcast, cable, satellite, or radio communication and any sign, billboard or printed advertisement is distributed to 500 or more individuals who are eligible to vote in or eligible to register to vote in an election for the City elective office sought by the candidate or a recall election regarding the City elective officer. 

SEC. 1.134. EXPENDITURE CEILINGS LIFTED. 

This Section shall apply only if at least one candidate for the City elective office has filed a statement with the Department of Elections pursuant to Section 1.128 indicating acceptance of the applicable expenditure limits, and the applicable expenditure limit has not already been lifted. 

*** 

(c) Any person that makes expenditures or payments, or incurs expenses for the purpose of making independent expenditures, electioneering communications or member communications in support of or in opposition to any candidate in an amount of $5,000 or more shall, within 24 hours of reaching this threshold, file a statement with the Ethics Commission, on forms to be provided by the Ethics Commission, stating that fact and any additional information required by the Ethics Commission.  Thereafter, until such time as the applicable expenditure ceiling is lifted, any such committee shall file a supplemental statement with the Ethics Commission each time the committee makes expenditures or payments or incurs expenses for the purpose of making independent expenditures, electioneering communications or member communications or incurs expenses in support of or in opposition to any candidate of an additional $5,000.  The supplemental statements shall be filed within 24 hours of reaching these spending thresholds. 


Based on past and contemplated conduct of PWSP in the future, PWSP has been required and may be required in the future to file reports with the City pursuant to the sections quoted above.  It is your contention that these filings are “additional to or different from” the reports already required to be filed as a state general purpose committee, and are therefore prohibited by section 81009.5 of the Act.
ANALYSIS

In answering whether state general purpose committees are subject to the ordinances identified in your request, we begin with provisions in the Act which address the interaction of local and state provisions.  Section 81013 provides that nothing in the Political Reform Act (“Act”) prevents a local agency from imposing additional requirements on any person if the requirements do not prevent the person from complying with the Act.  The section addresses generally the authority of local agencies to impose obligations beyond those set forth in the Act and makes clear that the Act is not intended to occupy the field it regulates that state and local government agencies are powerless to enact additional regulations.  (In re Alperin (1977) 3 FPPC Ops. 77.)

However, the authority granted to local agencies is significantly limited by

section 81009.5, subdivision (b).  That provision prohibits a local government agency

from enacting any ordinance imposing filing requirements “additional or different” from

those set forth in Chapter 4 of the Act unless the additional or different filing

requirements apply only to:

“[T]he candidates seeking election in that jurisdiction, their

controlled committees or committees formed or existing primarily

to support or oppose their candidacies, and to committees formed

or existing primarily to support or oppose a candidate or to support

or oppose the qualification of, or passage of, a local ballot measure

which is being voted on only in that jurisdiction, and to city or

county general purpose committees active only in that city or

county, respectively.”
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





