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May 1, 2007
Heather Irwin

Assistant General Counsel

State Bar of California

180 Howard Street

San Francisco, California 94105-1639

RE:
Your Request for Advice


Our File No. A-07-060
Dear Ms. Irwin:

This letter is in response to your request for advice regarding the lobbyist provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  
QUESTION


Is the State Bar of California (the “State Bar”) a lobbyist employer subject to registration under the Act?
CONCLUSION


No.  Because the State Bar’s lobbyist is an employee who is designated in its conflict of interest code, he falls under the exemption in Section 86300, and the State Bar does not have reporting obligations.
FACTS


You are an attorney with the State Bar’s Office of General Counsel.  The State Bar is a public corporation established in the judicial branch of government for the purpose of performing governmental functions in the administration of justice.  (Cal. Const., art. VI, § 9; Bus. & Prof. Code § 6001.)  In matters of admission and discipline of attorneys, the State Bar acts as an administrative arm of the California Supreme Court and is subject to the immediate and plenary review of the high court.  In 1985, the State Bar received an advisory letter from the General Counsel of the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) stating that, because the State Bar is a “state agency” within the meaning of the Political Reform Act, both the State Bar and its in-house lobbyist are exempt from reporting and registration obligations that Chapter 6 of the Act imposes.

In 1997, the Commission clarified the State Bar’s reporting requirements in the Goldman Advice letter, I-97-532, stating that the exclusion for employees of the State of California sometimes applies to consultants or outside counsel hired by a state agency.  The letter also stated that a consultant meets the definition of an “employee of the state of California” for purposes of Section 86300 if the consultant is covered by the state agency’s conflict of interest code.  In 1997, the State Bar qualified as a lobbyist employer.  

You have written to us again as the State Bar has recently changed its practices.  Currently, the State Bar does not use any outside lobbyists.  In February of this year, Anthony Williams, the Director of Governmental Affairs, became a part-time employee with the State Bar.  In his non-State Bar time, he engages in lobbying for other entities.  He has registered as a lobbyist and as part of a lobbying firm.  
ANALYSIS

Under the Act, a lobbyist employer has specified accounting and reporting obligations.  (Sections 86116, 86116.5; Regulations 18615, 18616.)  A lobbyist employer includes any person, other than a lobbying firm, who employs one or more lobbyists for the purpose of influencing legislative or administrative action.  (Section 82039.5.)  The Act, however, exempts from the lobbyist provisions of the Act “employees of the State of California acting within the scope of [their] employment.”  (Section 86300(a).)  Lobbyists who work for state agencies are still subject to the ten dollar gift limitation, however.  (Ibid.)  
As stated above, for the purposes of the Act, this office considers the State Bar a “state agency.”  Therefore, if the State Bar employs a lobbyist who is designated in the State Bar’s conflicts of interest code, he or she is exempt from the lobbyist provisions of the Act.  As we have previously advised, if an employee subject to the exemption in Section 86300 is already a registered lobbyist, he or she is not required to report payments received from a state agency for lobbying services.  (See Quessenberry Advice Letter, A-84-121 (copy enclosed).)  For these reasons, at this time the State Bar does not have reporting obligations under the Act.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Heather M. Rowan

Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.





